Експерти показали 6 вправ для здоров’я печінки

0
Шалабхасана - поза сарани.
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Фастфуд, жирна їжа, сидячий спосіб життя – всі ці фактори непомітно б’ють по здоров’ю печінки. Найчастіше ми не одразу можемо розпізнати проблему: печінка — це мовчазний орган, який не болить навіть коли працює на межі можливостей. Але ви можете помітити негаразд, коли відчуєте нездужання, зазнаєте різких перепадів настрою та спалаху агресії.

Поради для здоров’я печінки

  • Харчуйте повноцінно. Зведіть до мінімуму вживання смажених, жирних, копчених, солодких страв та алкогольних напоїв
  • Включайте до раціону продукти, що сприяють природному очищенню організму, яке відбувається за допомогою активного виділення жовчі печінкою. Наприклад, нерафінованої рослинної олії та природних холеретиків (рослини, що містять гіркоти): редьку, редис, цитрусові, гірчицю, руколу та іншу столову зелень, бобові. Ці продукти допомагають печінці віддавати жовч, а також насичують її есенціальними фосфоліпідами, що перешкоджає утворенню каміння та активує виведення з організму зайвого холестерину;
  • Не забувайте про поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6 – наш організм не може їх сам виробляти. Корисні жири є в бобових (сої, гороху, квасолі), горіхах і насінні, рослинній олії холодного віджиму (особливо в соєвій, кунжутній та лляній). Близькі за складом ліпіди знаходяться у жирній північній морській рибі. Поліненасичені жири важливі для печінки для знешкодження продуктів обміну речовин і зовнішніх токсинів. Без них організм не може відновлюватися та боротися з екологічними навантаженнями та холестерином;
  • Рухайтесь! Один із головних ворогів печінки (як і всього нашого організму) – це гіподинамія. Щоб не допустити розвитку захворювань, необхідне фізичне навантаження. Наприклад, можна вдатися до йоги. Вона допоможе розкрити не тільки тілесний потенціал, але також розвинути емоційну стабільність та набути душевної рівноваги. Комплекс асан, спеціально розроблених для печінки, дозволить зміцнити цей незамінний орган та підтримати загальне здоров’я організму.

Шалабхасана – поза сарани

Шалабхасана - поза сарани.

Ляжте на живіт і відведіть прямі руки вперед, поклавши їх на ширину плечей, а ноги на ширину кульшових суглобів. З вдихом підніміть руки і ноги. Пальці ніг та рук активно штовхайте від себе, долоні рук дивляться один на одного. Погляд направте в підлогу, верхівка голови тягнеться вперед, завдяки чому витягуються м’язи шиї. Відведіть плечі далі від вух, тобто збільшіть відстань між вухами та плечима. Спираючись на живіт, з кожним вдихом намагайтеся підняти руки та ноги вище вгору. З черговим видихом опустіть руки та ноги донизу, покладіть голову на будь-який бік. Плавно поворухніть тазом з боку в бік, розслаблюючи область попереку.

Дханурасана – поза цибулі

Дханурасана - поза цибулі.

Ляжте на живіт. Ноги лежать на ширині кульшових суглобів. Зігніть ноги в колінах і обхопіть їх із зовнішнього боку за кісточки, притиснувши великі пальці ніг один до одного. Активізувавши сідничні м’язи, з вдихом підніміть ноги і грудну клітку вище. Погляд перед собою, шия не закидається назад. Живіт лежить на підлозі, намагайтеся підняти таз вище нагору. З видихом опустіть таз, стегна та грудну клітку на підлогу. Звільніть хват рук і покладіть голову на будь-яку сторону. Плавно поворухніть тазом з боку в бік, дорозслаблюючи область попереку.

Урдхва дханурасана — поза перевернутого лука

Урдхва дханурасана — поза перевернутого лука

Ляжте на спину. Зігніть ноги в колінах, поставивши п’яти якомога ближче до сідниць. Поставте долоні біля плечей, пальці дивляться у бік ніг. З вдихом, активізую сідничні м’язи, відштовхуючись стопами та долонями від підлоги, поставте верхівку голови на підлогу і з черговим вдихом, випрямляючи руки та ноги, намагаючись накочуватися грудною кліткою більше вперед. М’язи шиї розслаблені, голова спокійно висить та відпочиває. З видихом, згинаючи ноги і руки, покладіть лопатки на підлогу, потім, м’яко розкочуючи хребет по підлозі, опускайте ребра, поперек і криж лягає в останню чергу. Випряміть ноги і плавно поворухніть тазом з боку в бік, дорозслаблюючи область попереку.

Ардха Матсіендрасана – половинна поза Матсіендри

Сядьте на підлогу, випрямивши ноги в колінах. Зігніть праву ногу в коліні та переступіть нею через ліву ногу, поставивши стопу із зовнішнього боку лівого коліна. Зігніть ліву ногу в коліна, наблизивши ліву п’яту ближче до правої сідниці. Введіть ліву руку під праве стегно та обхопіть нею пальці правої руки або зап’ястя. З вдихом витягніть голову вгору, випряміть хребет і з видихом починайте скручуватися праворуч, випрямляючи більше праву руку, розкриваючи грудну клітку і відводячи праве плече і погляд ще більше праворуч. З черговим видихом розкручуйтеся назад, поверніть ноги у вихідне випрямлене положення та виконайте асану у протилежний бік.

Уштрасана – поза верблюда

Уштрасана - поза верблюда

З положення сидячи на п’ятах, випрямитеся вгору, коліна лежать на підлозі на ширині кульшових суглобів. Гомілка ніг лежать на підлозі. Активізуючи сідничні м’язи, з видихом почніть м’яко йти у прогин назад, кладучи по черзі спочатку праву і ліву долоні на п’яти ніг. Стегна та руки перпендикулярні до підлоги. З вдихом, розкриваючи грудну клітку і спрямовуючи її вгору, тягніться животом уперед. Погляд нагору, м’язи шиї витягнуті. З вдихом звільніть хват рук, випряміть, сядьте на п’яти.

Бхуджангасана – поза кобри

Бхуджангасана - поза кобри

Ляжте на живіт. Ноги випрямлені на ширині кульшових суглобів, гомілковостопи ніг лежать на підлозі, пальці ніг від себе. Поставте долоні під плечі і з вдихом, активізуючи м’язи сідниць, почніть плавно випрямляти руки в ліктях. Макушка голови тягнеться вгору, погляд перед собою, м’язи шиї витягнуті. Таз, лобкова кістка лежать на підлозі. З видихом, плавно згинаючи руки у ліктях, почніть опускатися вниз. Покладіть голову на будь-який бік, м’яко похитайте тазом ліворуч-право, розслаблюючи область попереку.

попередня статтяРетинол для шкіри обличчя: що це і як використовувати
наступна статтяЧи варто витрачати гроші на патчі для очей чи це просто маркетинговий хід
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я