5 вітамінів, які необхідні тим, хто активно займається спортом

Підпишись на нас:

Займатися спортом – добре, казали вони. Але не попереджали, що при високоінтенсивних фізичних навантаженнях слід стежити не лише за харчуванням, а й за балансом вітамінів, мінералів, макро- та мікроелементів. При дефіциті тих чи інших нутрієнтів організм зможе нормально відновлюватися. Тому нижче ми зібрали особливо важливі вітаміни та мікроелементи, яких може не вистачати любителям спорту.

Кальцій

Особливо важливі мікроелементи відновлення фізичної працездатності при частих тренуваннях – кальцій, магній, калій, хром, залізо, цинк і селен. Кальцій необхідний для м’язових скорочень, регуляції серцевої діяльності, згортання крові та нормальної передачі нервових імпульсів. Саме з цього мінералу складається кісткова тканина.

Магній

Магній – макроелемент, необхідний багатьом біохімічним і фізіологічним процесам, які відбуваються в організмі. Він визначає нормальну роботу нервової системи, нормалізує функції серця, а разом із кальцієм підвищує мінеральну щільність кісткових тканин. Зазвичай недолік магнію супроводжується підвищеною стомлюваністю, м’язовими спазмами та серцевою аритмією. Спортсмени особливо схильні до дефіциту магнію через тривалі тренування. Тому за цим макроелементом обов’язково слідкувати.

Омега-3

Омега-3 поліненасичені жирні кислоти – один із головних нутрієнтів, пов’язаних із роботою всього організму людини. І незамінний для тих, хто займається спортом. Хоча б тому, що Омега-3 мають важливу властивість – протизапальну. Вони допомагають зменшити м’язове запалення, прискорюють відновлення після інтенсивних тренувань та усувають болючі відчуття.

Цинк

Цинк – важливий мікроелемент, який потрібний для синтезу білків, колагену та формування кісток. У людей, які ведуть активний спосіб життя та регулярно займаються спортом, вміст цинку в організмі значно знижується. А він тим часом нарівні з магнієм бере участь в утворенні тестостерону та інсуліну, зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран та підтримує працездатність та відновлення організму.

Таурін

Таурін – амінокислота, яка бере участь практично у всіх фізіологічних процесах і впливає на роботу більшості органів та систем. Він підвищує працездатність, витривалість та прискорює відновлення після інтенсивних навантажень, тому користується популярністю у багатьох спортсменів. Таурін сприяє регенерації м’язів та покращенню їх функцій, що позитивно позначається на силових показниках.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Вся правда про банани: кому їх не можна їсти

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні...

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...

Ця каша найкраще виводить холестерин: працює не гірше за таблетки

Так і не змогла полюбити каші, якими нас усіх...

Помідори: 5 причин, чому їх варто їсти

Вони є багатим джерелом вітамінів та мінералів, необхідних для...

Не зіпсований, а найкорисніший: більше ніколи не викидай коричневий банан

Як часто ти дивилася на банан, що вкрився коричневими...

8 продуктів, які пригнічують апетит

Ви щодня думаєте, що поїсти, адже голод постійно долає...