5 корисних варіантів заправки для салату

0
5 найкорисніших варіантів для заправки салату
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Салат – улюбленець прихильників правильного харчування, і корисною стравою він вважається за замовчуванням. Здавалося б, свіжа зелень, овочі, багаті на клітковину і вітаміни, і заправка. Остання часто може перетворити корисну страву на справжню вуглеводно-жирову бомбу, яка швидко позначиться як на вазі, так і на стані здоров’я. Чим заправляти салат, щоб не тільки не зробити його шкідливим, а й збільшити його користь, розповідаємо у нашому матеріалі.

Оливкова олія першого віджиму

Найочевидніший пункт у цьому списку, але не загадати про нього не можна. Оливкова олія першого віджиму (або extra virgin) – найкорисніша з усіх існуючих інгредієнтів для вашого салату. Вона багате омега-3 і -6 жирними кислотами, вітамінами А і Е та безліччю інших нутрієтів, що надають позитивний вплив на все: від стану шкіри до здоров’я серця. Крім того, незважаючи на те, що оливкова олія – ​​чистий жир, вона не тільки не веде до набору ваги (в помірних кількостях, звичайно), а й сприяє її зниженню та підтримці. Змішайте столову ложку оливкової олії з бальзамічним оцтом, лимонним соком та італійськими травами, щоб отримати ідеальну заправку для салату. Важливо: не варто купувати вже готові заправки на основі оливкової олії — з метою економії, виробники часто використовують олії низької якості, які можуть призвести до набору ваги та негативно позначатися на здоров’ї серця.

Тахіні

Одна з найпопулярніших заправок для салату середземноморської кухні. Незважаючи на свій вигляд та вершкову текстуру, це 100% рослинний продукт. Тахіні виготовляється з подрібненого насіння кунжуту з додаванням часнику та перцю. Кунжут багатий рослинним білком, клітковиною, вітамінами А та Е, а також калієм, кальцієм, марганцем та залізом. Як і у випадку з оливковою олією, ми не рекомендуємо купувати готову заправку в супермаркеті, тому що її склад може бути настільки бездоганним, як вам хотілося б. Тахіні легко приготувати самостійно, подрібнивши насіння кунжуту в блендері з щіпкою сушеного часнику і кайенського перцю. Любителі кислинки можуть додати столову ложку свіжого лимонного соку – це не тільки надасть пікантності смаку, але і зробить заправку ще кориснішою.

Гуакамоле

Авокадо – справжня зірка у світі правильного харчування. Цей маслянистий фрукт надзвичайно багатий на корисні жири, вітаміни А, Е і К і мікроелементи. Він, незважаючи на свою високу калорійність, дозволяє підтримувати здорову вагу, благотворно впливає на стан шкіри, здоров’я серця та головного мозку. Крім того, авокадо відмінно знижує апетит, що дозволить вам довго не зголодніти, а значить, позбавить ризику переїдання. Як і в пунктах вище, ми не рекомендуємо купувати готовий гуакамоле в магазині. Приготувати домашній гуакамоле гранично просто: подрібніть один очищений авокадо в блендері, додавши до нього лимонний сік, сіль перець та трави до смаку.

Хумус

Ще одна вершкова заправка, що не містить молочних продуктів. Хумус можна їсти як самостійну страву, а можна використовувати як заправку, яка значно підвищить поживну цінність салату. Хумус багатий вітамінами А, Е і К, рослинним білком, клітковиною, корисними жирами та мінералами. Активні речовини у складі продукту підвищують рівень корисного холестерину, благотворно позначаються на здоров’я серця та судин. Купуйте хумус у спеціалізованих магазинах здорового харчування або готуйте самі. Для цього вам знадобиться нут, ложка оливкової олії першого віджиму, спеції, сіль та перець.

Песто

Для більшості людей песто – це скоріше доповнення до сандвіча, ніж до салату, хоча за участю заправки він справляється просто чудово. Основний інгредієнт соусу – базилік – надзвичайно багатий на антиоксиданти і вітаміни, які захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами і уповільнюють процеси старіння. Крім того, до складу песто входить оливкова олія (про неї вже було сказано достатньо), горіхи кешью та спеції. Якщо ви знайдете соус, в якому немає нічого, крім цих інгредієнтів – сміливо купуйте, хоча його можна легко приготувати і самостійно. Фахівці з харчування рекомендують використовувати песто як доповнення до «ситних салатів»: змішайте свою улюблену зелень з порцією кіноа, вареної солодкої картоплі та приправте все це соусом зі свіжого базиліку. Ця смачна і ситна страва забезпечить організм усім необхідним і дозволить надовго забути про почуття голоду.

попередня статтяЩо не можна робити з малиною, щоб не втратити врожай
наступна статтяЯка весняна зелень допоможе боротися з авітамінозом
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я