Чому ми набираємо вагу взимку: 3 головні причини, про які треба знати

0
Чому ми набираємо вагу взимку: 3 головні причини, про які треба знати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

За статистикою, за зиму люди в середньому набирають два-три кілограми. Це може здатися дрібницею, але є одне “але” – далеко не всі потім їх скидають.

Досить нескладних підрахунків, щоб зрозуміти — так можна легко стати важчим на 10 кілограмів лише за три-чотири роки. Як цього уникнути? Для початку давай розберемося, чому взимку ми гладшаємо.

Причина перша: свята

«Не чіпай, це на Новий рік», що плавно переходить у «доїдай, бо пропаде», призводить до того, що ми сильно перебираємо з калоріями, причому не кілька разів, а постійно протягом новорічних канікул. При цьому наш раціон зазвичай дуже далекий від здорового – на відміну від буднів, у ньому різко збільшується кількість висококалорійної та солодкої їжі.

Як показують дослідження, навіть у Європі, де різдвяні свята не такі тривалі, як у нас, а стіл, що ломиться від їжі, не є традицією, люди за час вихідних набирають у середньому 1,35% від своєї маси — це приблизно один кілограм для жінки, що важить 70.

Що робити: стеж за розміром порцій, практикуй усвідомлене харчування, їж більше білка та продуктів з високим вмістом клітковини, пий менше алкоголю, принеси на вечірку корисну страву – так ти зможеш їсти те, що відповідає твоїм цілям зі скидання або утримання ваги.

Причина друга: зниження активності

Погода змінюється, тривалість світлового дня скорочується, обов’язків стає більше – до свят треба закінчити всі справи, купити близьким подарунки та організувати новорічну вечірку. Немає нічого дивного в тому, що ми менше тренуємось та гуляємо. Огляд 26 досліджень, у яких взяло участь 9300 осіб із різних країн, показав, що взимку люди, як правило, ведуть менш активний спосіб життя.

Що робити: дотримуйся свого графіка тренувань, роби випадкові вправи, придумай собі та сім’ї активні розваги на час канікул — це допоможе тобі спалювати калорії.

Причина третя: сезонний афективний розлад

За статистикою, із сезонним афективним розладом стикається кожна десята людина — вчені вважають, що САР може бути реакцією гормональної системи на зменшення кількості денного світла. Симптоми САР — смуток, нестача енергії, надмірна сонливість, а також підвищений апетит та потяг до солодкої їжі.

Що робити: використовуй на 100% все доступне сонячне світло – вдома відкривай штори ширше, в офісі пересядь до вікна, гуляй вдень на свіжому повітрі.

попередня статтяКоли садити часник: що додати в рядки для врожайності
наступна статтяДві найчастіші помилки в приготуванні горохової каші
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я