Аеробні навантаження чи силові тренування: які вправи омолоджують шкіру

0
Аеробні навантаження чи силові тренування: які вправи омолоджують шкіру
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Фізкультура знижує ризик інфаркту, розвитку діабету другого типу, гіпертонії та кількох типів раку, покращує настрій і навіть допомагає уникнути хвороби Альцгеймера – адже завдяки покращенню кровообігу мозок краще забезпечується киснем. Але все це — «щось на медичному», тоді як тренування мають ще один рідко згадуваний б’юті-ефект — вони здатні омолоджувати шкіру.

Саме так – омолоджувати, а не уповільнювати старіння: нещодавно про це дізналися японські вчені.

Японський експеримент

У дослідженні взяла участь 61 жінка: всі випробувані були середнього віку та вели малорухливий спосіб життя. Їх розділили на дві групи: одна займалася лише аеробними тренуваннями, інша робила вправами з використанням силових тренажерів: згинання ніг, розгинання ніг, згинання рук на біцепс, жим на плечі, жим від грудей.

«Відомо, що аеробні тренування та тренування з обтяженнями впливають на організм по-різному: перші покращують стан серцево-судинної системи, другі — збільшують розмір м’язів. Отже, ми припустили, що різні види фізичних навантажень також по-різному впливають на шкіру», — пояснює професор факультету спорту та охорони здоров’я Університету Ріцумейкан у Кіото та співавтор дослідження Сатоші Фудзіта.

Через 16 тижнів у жінок з обох груп шкіра змінилася: вона стала еластичнішою. Однак у тих піддослідних, які практикували силові тренування, вчені відзначили ще один ефект — товщина дерми (шару шкіри між епідермісом та підшкірною клітковиною) збільшилася. Це важливо, тому що ця опорна структура з віком стоншується, через що обличчя «провисає».

Також вчені проаналізували склад крові учасниць дослідження: в обох групах було зареєстровано вироблення речовин, які зменшують запалення та збільшують експресію генів (реалізацію закладеної в них інформації), що впливають на вироблення колагену та інших білків шкіри.

Проте результати за низкою параметрів відрізнялися: зокрема, лише силові тренування збільшили вироблення біглікану — важливого компонента білка шкіри, рівень якого знижується з віком і через вплив сонячних променів. Простіше кажучи, саме заняття у тренажерному залі активували вироблення деяких речовин, які омолоджують наше обличчя.

Що робити, якщо ти не ходиш у спортзал?

В тебе, можливо, виникає питання: гаразд, все це здорово, але що робити, якщо в мене вдома немає ні штанги, ні гантелей? Сатоші впевнений, що одержати результат можна і без обладнання. “Ми вважаємо, що не обов’язково тренуватися так активно, як учасниці експерименту, оскільки м’язова гіпертрофія не була основним фактором покращення шкіри”, – говорить він.

Іншими словами, тобі не обов’язково йти до фітнес-центру: ти цілком можеш займатися вдома зі стрічками, еспандером, баклашками з водою або піском або просто з вагою власного тіла.

І не забувай про аеробні тренування: молодість шкіри – це добре, проте здоров’я серцево-судинної системи набагато важливіше

попередня статтяЧим підживити виснажений ґрунт восени: підготовка до нового сезону
наступна статтяШвидкий метод приготування макаронів в мікрохвильовці
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я