Фітнес-етикет: як правильно поводитися в спортзалі

Підпишись на нас:

Перший похід у спортзал – це завжди стрес: навколо одні качки та фітоняші (а ти – ні). До того ж зовсім незрозуміло, як поводитися: чи можна вже зайняти тренажер? Чи може тренер допомогти, якщо ти не купувала тренування? Селфі в дзеркалі – це моветон? Розповідаємо основні правила спортивного етикету.

Це фітнес-тренер навчить тебе правильної техніки виконання вправ, підкаже, як правильно дихати і допоможе уникнути травм. Ми ж зорієнтуємо в іншій галузі – норми поведінки. Звичайно, якщо ти йдеш у спортзал із серйозними намірами, а не поспілкуватись з подругою чи не отримати нові фото для свого мікроблогу.

Уяви собі, етикету потрібно слідувати не тільки в ресторані, а й у тренажерному залі. Йдеться не тільки про те, щоб постаратися не виглядати безглуздо, особливо в бажанні справити враження на оточуючих. Але й про елементарні правила, що стосуються такту та дотримання чистоти.

10 правил поведінки у тренажерному залі

Не роби селфі

Так, у більшості спортзалів гарне освітлення та багато дзеркал. Але люди ходять сюди займатися, а не фотографуватись. По-перше, в кадр можуть потрапити люди, які зовсім не планували опинитися на твоїй сторінці в соцмережі. По-друге, дзеркала потрібні, щоб контролювати свої рухи під час занять. По-третє, це просто виглядає безглуздо і суперечить фітнес-етикету.

Не приходь у старих трениках та кросівках

Перше, що варто подбати після придбання абонементу, це покупка спеціального одягу та взуття. Спортивні тканини покликані забезпечити максимальний комфорт під час тренування, а добре підібрані кросівки – це не лише зручно, стильно та актуально, а й найголовніше – безпечно! Так, не дивуйся, правила поведінки у спортзалі стосуються й такої значної частини. Якісне взуття правильно фіксує стопу, дозволяючи уникнути травм під час бігу, інтенсивної ходьби, активних та вибухових рухів.

Ввічливість – найкраща зброя

Якщо потрібний тобі тренажер зайнятий, запитай, скільки підходів ще залишилося у відвідувача клубу і чи можна вам займатися почергово чи ні. Насамперед спортивний етикет заснований на прояві взаємної поваги та делікатності. Не розбирай чужий снаряд, не переконавшись у тому, що він уже не використовується. Не забирай диски з тренажера, на якому хтось займається, не спитавши дозволу.

Не відпочивай на тренажерах

Багато хто не знає, як поводитися в спортзалі, і півгодини обговорюють зі знайомим плани на вихідні, забувши звільнити снаряд. Пам’ятай, поки ти між підходами відновлюєш подих і серцевий ритм, інший відвідувач клубу може займатися на цьому ж тренажері, а не чекати, поки ти спочатку награєшся в телефоні, а потім приступиш до підходу.

Не використовуй силову раму не за призначенням

Як правило, у клубах 1-2 силові рами і в них вишиковується ціла черга з тих, кому без неї вкрай складно побудувати тренування. Постав себе на місце людини, яка вже 20 хвилин не може почати свій підхід, у той час як хтось, зайнявши раму, робить там те, що можна з тим самим успіхом виконати в будь-якому іншому місці клубу. Така поведінка йде врозріз із фітнес-етикетом.

Розбирай за собою вільні ваги

Усі мають різний тренувальний стаж та різні завдання, у кожного свої робочі ваги, і саме тому штанга, яку ти полінувалася розібрати, може для когось перетворитися на непосильну ношу. У результаті людині, перш ніж приступити до виконання своєї вправи, доведеться спершу прибрати за тобою. Неприємно, погодься. Ні в перший день, ні в якій іншій так поводитися в спортзалі не можна.

Не нехтуй особистою гігієною

Прості правила дотримання чистоти у спортзалі:

  • Приймай душ перед тренуванням.
  • Пери одяг у міру забруднення.
  • Розстилай індивідуальні рушники на сидіння або спинки тренажерів.
  • Не перестарайся з парфумом.
  • Не шуми

Уяви себе на місці людини, яка тисне штангу від грудей з максимальною вагою, вкладаючи всю енергію в підхід, і тут над її вухом лунає гучний сміх. М’язова реакція може бути непередбачуваною, і людина впустить штангу на себе. Це, звичайно, крайній випадок, але він цілком можливий. Зовсім не означає, що варто мовчати та ходити мовчки. Але ж ти розумієш, що вести себе в спортзалі так, як на дискотеці чи в парку, не варто. У всьому потрібні міра та повага до особистого простору іншої людини.

До речі, це стосується і музики, яку ти «врубаєш» у навушниках на всю. Повір, не всі мріють надихатись на тренуванні твоїм улюбленим плейлистом, і музичні уподобання у людей різні. Приглуши звук – побережи свій слух.

Не збирай все про всяк випадок

Гриф, диски, гирі, степ, фітбол, гантелі – і краще кілька пар. Раптом знадобиться, а хтось займе. Не роби так! Бери те, що зараз тобі потрібно. Вмій чекати, поки снаряд зайнятий.

Ось, мабуть, основні правила, які допоможуть займатися ефективно та з максимальною повагою до оточуючих. Як бачиш, правила поведінки у тренажерному залі не заберуть багато часу на підготовку і не мають нічого складного. Ніколи не забувай просту істину: стався до інших так, як хочеш, щоб ставилися до тебе.

Не давай нікому порад

Насамкінець просимо запам’ятати ще один принцип фітнес-етикету. Навіть якщо ти фітнес-гуру і з’їла не одну собаку на заняттях з вільними вагами, залиш свої знання при собі. Нікому не подобається, коли сторонні люди починають навчати, як потрібно жити. Принаймні до того моменту, поки хтось не почне питати твою думку. Крім того, людина може виконувати вправи певним чином через особливості організму або стан здоров’я, і тоді твоє втручання стане вже образливим.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Чому потрібно їсти шпинат: про користь зелені для здоров’я

Шпинат – це суперпродукт, він поєднує у собі безліч...

Яких два інгредієнти зроблять фрикадельки соковитими та смачними

Рецепти фрикадельок в основному відрізняються набором спецій, а не...

Вишнева кола: приклади модного фарбування весни, яке точно оцінять брюнетки

Кола з присмаком вишні... Ні, ми зараз не про...

Мойва тушкована з цибулею на сковороді: швидко та смачно

Швидка та смачна страва для повсякденного меню! Мойва тушкована...

Навіщо класти в злив ванни канцелярську гумку: цікавий лайфхак

Мабуть, будь-якій довговолосій красуні доводилося стикатися з такою неприємністю,...

Найпростіший і доступний холодний суп на кефірі

Найпростіший і доступний, нашвидкуруч, корисно та смачно! Холодний суп...

Вірні ознаки того, що мозок старіє швидше, ніж тіло

У дорослішанні багато плюсів (можна купити і наодинці з'їсти...