Експерти розповіли, чому детокс-дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі

0
Експерти розповіли, чому дітокс-дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Детокс-дієти – це короткострокові дієтичні втручання, покликані (як заявляють їхні автори) позбавити організм різних токсинів і знизити вагу. Зазвичай у них включено вживання соків, періоди голодування, прийом харчових добавок та дотримання суворих дієт на рослинній основі.

Чи потрібне вашому тілу очищення?

Хоча детокс-дієти часто позиціонуються як спосіб очистити організм, їхня доцільність і практична користь під великим питанням. Це тому, що в нашому тілі вже є власна система детоксикації, що включає печінку, нирки, легкі ШКТ та шкіру. Насправді, в нашому організмі є низка процесів, які допомагають знешкодити та видалити будь-які потенційні токсини та небажані речовини.

Чи ефективний детокс?

Немає жодних переконливих доказів того, що дітокс-дієти взагалі працюють. Відповідно до огляду 2015 року, опублікованому в Journal of Human Nutrition and Dietetics, дослідження, що вивчають вплив детокс-дієт, обмежені та часто тестуються лише на тваринах. Огляд також показав, що не проводилося рандомізованих контрольованих випробувань з метою оцінки ефективності комерційних детоксикацій у людей.

Потенційна шкода детоксу

Мало того, що такі спроби детоксикації не потрібні і марні, деякі з них насправді можуть завдавати більше шкоди, ніж ви можете собі уявити. Такі методи «детоксу», як кавові клізми, здатні призвести до перфорації (травми) прямої кишки, бактеріальних інфекцій та послаблення функції дефекації, тоді як голодування може значно знизити споживання калорій та поживних речовин, що спричиняє втому, слабкість, дефіцит важливих нутрієнтів, та інші проблеми, зумовлені недоїданням.

І якщо ви думаєте, що «промивання» організму за рахунок збільшення споживання води (нехай навіть насичених соком фруктів чи овочів), корисне, подумайте ще раз. Надмірне споживання води може призвести до гіпонатріємії – серйозного стану, у якому різко знижується кількість натрію у крові. Більшість експертів сходяться на думці, що насправді немає жодної необхідності сідати на будь-яку детокс-дієту.

Дотримання збалансованого раціону це найефективніший спосіб забезпечити свій організм поживними речовинами, необхідними йому для самостійної детоксикації. Найпростіший спосіб зробити це – додати у своє щоденне меню більше овочів, злаків та корисних жирів.

попередня стаття5 доступних екологічних звичок, яким легко слідувати на кухні вже зараз
наступна статтяШкода та користь авокадо. Яка частина авокадо токсична
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я