Чого не вистачає в організмі, якщо хочеться солоного чи солодкого

0
Чого не вистачає в організмі, якщо хочеться солоного чи солодкого
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо вас тягне на солоне не поспішайте бігти в аптеку за тестом на вагітність – все може бути набагато простіше. Експерт розповіла про причини шкідливих харчових “хотілок” докладніше.

Про солоне

Можливо, у вас зневоднення, нестача натрію або інших електролітів (магнію, цинку, калію). Найчастіше це відчувають люди які багато і часто займаються спортом, оскільки під час тренувань вони втрачають багато рідини та корисних елементів разом із потом. Зневодненість може з’явитися також внаслідок вірусних захворювань, які супроводжуються діареєю та блюванням. До зниження натрію може призвести дієта без солі.

Крім потягу до солоного при нестачі мікроелементів можуть виникати такі симптоми як судоми, головний біль, прискорене серцебиття, слабкість.

При цьому треба розуміти, що потяг до солоного — поняття досить обширне. Тому любителі солінь можуть таким чином виправдовувати і свої не дуже корисні пристрасті, а це не більше, ніж шкідлива харчова звичка, яка до того ж призводить до постійних набряків, підвищення артеріального тиску і набору ваги.

Говорити про реальний потяг можна тільки в тому випадку, якщо ви ніколи не зловживали солоним, але останнім часом помітили за собою подібну особливість, до того ж ви:

  • займаєтеся спортом;
  • перенесли вірус;
  • просто зазнали сильних фізичних навантажень.

Проте слухати свої бажання треба вкрай обережно. Солоні огірки та чіпси точно не є вирішенням проблеми в даному випадку. Набагато краще заповнити нестачу натрію і боротися зі зневодненням за допомогою склянки води з доданої до нього ¼ ложки морської або рожевої гімалайської солі.

Про солодке

Тяга до солодкого також може бути наслідком неправильних харчових звичок, вироблених ще у дитячому віці, коли цукерки та торти сприймалися дитиною як нагорода. Дієтологи давно відзначають, що дорослі люди часто намагаються знімати стрес за допомогою жирної та солодкої їжі, що зрештою веде до залежності від відповідних продуктів та до набору зайвої ваги.

При цьому не можна заперечувати і той факт, що недолік деяких життєво важливих елементів також може провокувати бажання з’їсти щось солодке. В даному випадку це може бути пов’язане з низьким рівнем глюкози в крові, нестачею магнію та хрому.

Заповнити недолік магнію можна за допомогою морепродуктів, мигдалю та насіння соняшника. Хром є в яйцях, рибі, броколі, печінці та пивних дріжджах. Солодке краще замінювати на фрукти з низьким гіпоглікемічним індексом: ківі, полуницею, яблуками.

Щоб переконатися, що ваша тяга до солодкого має під собою обґрунтовані причини, найкраще здати аналізи, у тому числі й на рівень глюкози в крові. Оскільки ще однією причиною цього явища може бути інсулінорезистентність.

Більше того, через нестачу хрому організм може недоотримувати глюкозу і намагатися компенсувати її за рахунок солодких продуктів, що саме по собі вже неправильно: оскільки цукру в крові буде багато, а ось хром засвоюватися все одно не буде, і виходить замкнене коло. Тому на потяг до солодкого, якщо він не спричинений стресами та неправильними харчовими звичками, варто звернути пильну увагу, оскільки може знадобитися консультація фахівця, щоб мінімізувати ризики розвитку цукрового діабету.

ДЖЕРЕЛОWday
попередня стаття5 натуральних засобів від болю у горлі, які справді працюють
наступна статтяЯк зробити вітамінний коктейль для зміцнення імунітету
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я