Що таке стретчінг і в чому його користь для здоров’я

0
Що таке стретчінг і в чому його користь для здоров'я
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Дослівний переклад слова “стретчінг” з англійської означає “розтягування” – stretching. Тому синонімом поняття служить українське слово “розтяжка”. Зазвичай під стрейчінгом розуміють спеціальний комплекс вправ, спрямованих на розтягування всіх частин тіла, що сприяє підвищенню гнучкості.

Отже, стретчінг – це не тільки можливість сісти на поздовжній і поперечний шпагат. Такі заняття допоможуть розробити суглоби та збільшити амплітуду їхнього руху. Втім, це далеко не все, навіщо потрібна розтяжка м’язів. Займаючись такою програмою, жінка може налагодити роботу репродуктивної системи і навіть підготуватися до пологів.

Мала еластичність сухожиль і зв’язок – це основна причина спортивних та побутових травм (переломів, забитих місць, розривів, вивихів). Користь стретчинга у тому, що з його допомогою можна значно знизити ризик травмування. А це особливо актуально для людей похилого віку.

Стретчінг – це комплекс вправ, спрямований на підкачування м’язового корсету, розробку сухожиль, зв’язок та суглобів та грамотне розтягування всіх м’язів, що дозволяє надати їм гарний рельєф та підвищити якість тіла.

Розтяжка розслаблює м’язи, тому її потрібно робити обов’язково наприкінці тренування.

Користь від такого стретчингу просто величезна, адже  дозволяє на 10% збільшити результати силового тренування.

Фізика проста: під час заняття фізичними вправами м’язи скорочуються. Після тренування м’язи так і залишаються на якийсь час стиснутими. Подальше відновлення довжини м’язів називають відпочинком. Поки м’язи не повернуться до попереднього стану, не відновлять свою довжину – мозок не сприймає їх, що вони відпочили. Відсутність розтяжки після тренування затягує процес відновлення та гальмує зростання результатів. Хорошим бонусом є те, що вона запобігає скутості м’язів і зводить біль до мінімуму.

Крім цього, стретчінг також:

  • підвищує гнучкість тіла: м’язів, зв’язок та суглобів (при цьому без ризику травм)
  • виправляє поставу
  • покращує стан м’язових волокон, робить їх підтягнутими.
  • покращує циркуляцію крові
  • насичує мозок киснем
  • покращує рухливість хребта
  • покращує відтік лімфи, не дає рідини застоюватись у тканинах тіла.
  • перешкоджає відкладенню солей в організмі
  • сприяє виробленню гормону росту

Підготовка до пологів

За відсутності медичних протипоказань, розтяжка показана навіть вагітним. На етапі підготовки до пологів вона допоможе збільшити рухливість таза, покращити кровотік та роботу органів черевної порожнини. З великою ймовірністю процес родів пройде благополучно, швидко і без вираженого болю.

Схуднення

Якщо ви не розумієте, чим корисна розтяжка при схудненні, вам слід зробити кілька нескладних вправ і спостерігати за реакцією організму. Не виключено, що наступного дня у вас з’явиться невелика крепатура та біль у м’язах. Більше того, за 50 хвилин динамічного тренінгу можна спалити до 200 калл.

Заряд бадьорості

Якщо ви займаєтеся вранці, то вам забезпечений заряд бадьорості на цілий день. Вправи надають загальний тонізуючий ефект, а значить, ви не відчуватимете втому і відчуєте приплив сил.

Збільшення амплітуди

Тренування сприяють зміцненню суглобів та підвищують їх мобільність. Більше того, вони благотворно впливають на зв’язки та сухожилля. За рахунок цього збільшується амплітуда руху, та покращується якість життя.

Але розтяжка має як плюси, так і мінуси.

Такі заняття протипоказані при травмах кінцівок: у разі реабілітація здійснюється з допомогою ЛФК.

Поліпшення психоемоційного стану

Stretching – це чудова можливість зняти стрес та розслабитися. Після тренування вам гарантовано спокійний та міцний сон.

попередня статтяЗапальна весела зумба: чи ефективна для схуднення
наступна статтяПрихований потенціал кожного знаку зодіаку
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я