...

Які 7 змін у тілі ти помітиш, якщо просто почнеш бігати вранці

Підпишіться на нас:

Наближається літо, а разом із ним і пляжний сезон. Саме час привести себе у форму! Перше, що спадає на думку – кардіонавантаження у вигляді бігу. Разом з експертом ми розібралися, чим корисний біг, і які зміни чекають на твоє тіло, якщо почати бігати прямо з завтрашнього дня.

Спалювання жирового прошарку

Перше і, мабуть, найочевидніше – біг допомагає у схудненні, проте важливо розуміти, як відбувається процес жироспалювання. Під час та після бігу активно розщеплюються жирові клітини, по-науковому цей процес називається ліполіз. Організм використовує свої запаси енергії, які запасав “на чорний день”.

Однак процес спалювання жирів запускається лише після 40 хвилин тренування. Тому для зниження проценту жиру в організмі рекомендується тренуватися щонайменше 50 хвилин. Крім того, важлива частота та регулярність тренувань: чим вони частіше, тим кращий результат.

Поліпшення кровообігу

Наш організм можна уявити, як великий завод, де всі процеси запускає насос – серце. Кров, що циркулює завдяки насосу, несе кисень і поживні речовини до всіх органів і тканин.

Регулярні пробіжки покращують функцію серцево-судинної системи, запобігають серцевим захворюванням. Біг насичує тканини киснем, зміцнює серцеві м’язи, стінки судин та підвищує їх тонус, що сприяє стабілізації артеріального тиску, чи він підвищений чи знижений.

Зміцнення суглобів

Існує поширена думка, що біг «вбиває» коліна, але насправді це просто міф. Навпаки, регулярний біг зміцнює суглоби — звісно, якщо бігати правильно та поступово без фанатизму збільшувати навантаження.

Ще важливо розуміти, що здоров’я суглобів залежить і від того, наскільки міцні та натреновані м’язи та сухожилля, які утворюють «корсети» для суглобів. Тому рекомендується перед бігом зробити невелику розминку, щоб підготувати м’язи до навантаження, а після затримки трохи потягтися.

Щоб запобігти можливим травмам і розтягуванням, до початку тренування використовуй розігрівальні мазі, які підготують м’язи, суглоби та зв’язки до майбутнього навантаження.

Зміцнення дихальної системи

Ще один важливий “співробітник” на підприємстві “Організм” – легені. Під час бігу вони активно працюють та насичують нас киснем. Завдяки регулярним пробіжкам легені стають сильнішими, а їхня життєва ємність — більша.

Поліпшення витривалості

Те, що завдяки бігу підвищується витривалість, ні для кого не секрет. З кожною пробіжкою організм збільшує власні межі можливого і стає більш підготовленим до кардіонавантажень. Це означає, що серце і легені працюватимуть краще, а ти станеш сильнішим і міцнішим.

Експерементуйте з різними видами бігу, щоб збільшити витривалість: марафони та ультрамарафони, по асфальту або горах, темповий біг. Чим важча дистанція і більше вкладено сил, тим більшою стане витривалість.

Зміцнення м’язів

У нашому тілі понад 640 м’язів! Під час занять бігом працюють майже всі групи м’язів. Це означає, що на кардіотренуванні ти не лише тренуєш ноги, а й інші частини тіла: спину, прес та руки.

Більше того, м’язи стають більш гнучкими та еластичними завдяки розтяжці під час бігу. Однак після тренувань м’язам все одно потрібен відпочинок та розтяжка – від навантажень вони «забиваються», а це загрожує хворобливими відчуттями на наступні пару днів після тренування.

Щоб знизити дискомфорт у тілі, використовуй охолоджуючи гелі, які допоможуть зняти м’язову напругу, розслабитися після інтенсивних навантажень і відновити сили до наступного тренування.

Заряд бадьорості

Біг – це чудовий спосіб отримати заряд бадьорості перед важливим заходом або на початку дня. Під час бігу прискорюється обмін речовин, тканини насичуються киснем, а це робить усі процеси в організмі ефективнішими.

І ще один плюс: для заняття бігом не потрібно ніякого спеціального спорядження. Так що одягай кросівки й уперед!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я