Причини неприємного запаху з рота і як його позбутися: розповідає стоматолог

0
Причини неприємного запаху з рота і як його позбутися: розповідає стоматолог
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Стоматолог та засновник стоматологічної клініки Юрій Круглов розповів, звідки береться неприємний запах із рота і як його позбутися.

Неприємний запах із рота має наукову назву – галітоз. Однак перш ніж боротися з проявами галітозу, потрібно усунути причину поганого запаху з рота, вважає спеціаліст. Він назвав основні причини неприємного запаху.

Причини неприємного запаху з рота

Бактерії ротової порожнини розщеплюють білки, які людина отримує з їжею. При цьому утворюються сірковмісні сполуки, що мають неприємний запах. У нашій слині живе стрептокок специфічного виду, який його нейтралізує. Але на практиці це трапляється не завжди: слини може бути недостатньо, або в роті накопичуються рештки їжі. Тому, крім зубів, я також рекомендую чистити і язик.

Неприємний запах також можуть спричинити погана гігієна порожнини рота, невиліковані або зруйновані зуби, захворювання слинних залоз, при яких в’язкість слини та її очищувальні здатності знижуються, хронічні ЛОР-захворювання, проблеми зі шлунком, у поодиноких випадках – діабет, легеневі патології або електролітні порушення.

«Як бачите, галітоз не завжди виникає через проблеми із зубами, — коментує Юрій — Причинами також можуть стати захворювання ЛОР-органів та ШКТ. Тому, якщо на прийомі у стоматолога проблем не виявлено, йдіть до терапевта, а потім до ЛОР та гастроентеролога. Лікар збере та проаналізує анамнез, оцінить стан організму, призначить додаткові обстеження (якщо буде потрібно) та вибере оптимальний варіант лікування».

«Куріння – це поширена причина неприємного запаху з рота. Немає засобу, який міг би його подолати. Нікотин буквально сочиться з кожної частини вашого тіла як усередині, так і зовні, тому єдиний спосіб відновити свіже дихання – відмовитися від цієї згубної звички».

Крім того, є низка продуктів, які провокують поганий запах. Лікар рекомендує виключити їх перед важливими подіями.

Продукти, що викликають неприємний запах із рота

Цибуля і часник — у складі цих продуктів є потужні леткі сполуки сірки, які нагадують запах яєць, що протухли. Хімічний склад їх схожий. Тому, якщо ви з’їли багато цибулі або часнику, ваше тіло позбавляється цих речовин через пори шкіри, а також через рот.

Молоко і сир багаті на білки, а це роздолля для анаеробних бактерій у порожнині рота. Запах кислого молока викликається тими самими бактеріями. Коли руйнується білок, то утворюються амінокислоти та сполуки сірки. Це і при розщепленні лактози, що міститься у всіх молочних продуктах. Якщо у вас непереносимість лактози, то це лише посилить проблему.

Риба та м’ясо. Знову ж таки, у них дуже багато білка. Та й взагалі будь-яка високобілкова їжа годує бактерії, які утворюють у роті сірчисті сполуки з неприємним запахом.

Кава створює в порожнині рота кисле середовище, а кисле середовище – це роздолля для шкідливих мікроорганізмів. Ось чому багато людей відчувають у роті кислий металевий присмак після чашки кави. Щоб уникнути неприємного запаху, я рекомендую замінити каву чаєм (краще зеленим).

Алкоголь викликає сухість у роті. А сухе середовище сприяє розмноженню мікробів.

Як запобігти неприємному запаху

«Для профілактики я раджу слідкувати за гігієною порожнини рота, ретельно чистити зуби та вчасно їх лікувати, а також користуватися ополіскувачами, іригатором (він допоможе очистити важкодоступні місця між зубами та яснами) та обов’язково чистити язик», — каже лікар.

«Також я рекомендую додати до раціону кислі продукти та напої для підвищення слиновиділення, налагодити носове дихання (лікувати хронічні проблеми, зволожувати та провітрювати кімнату). А ще протягом дня можна використовувати освіжаючі спреї: вони виручать вас, якщо під рукою немає щітки з пастою і ви не можете прополоскати рота. Зверніть увагу, що у складі спрею не повинно бути спирту, барвників та антисептиків (хлоргексидин)».

«Освіжити дихання можна і за допомогою жувальної гумки, – пояснює стоматолог. — Вона допомагає швидко видалити залишки їжі, нормалізувати кислотно-лужний баланс та освіжити дихання. А ще жуйка викликає рясне слиновиділення та омиває зуби: це додаткове очищення зубів та видалення залишків їжі».

«Жувальна гумка може тимчасово замаскувати поганий запах з рота, але жувати її потрібно 10-15 хвилин. Цього часу вистачає, щоб вона виконала своє призначення. Купуйте гумку без цукру, інакше сенс її використання втрачається. Справа в тому, що після жуйки з цукром у ротовій порожнині залишається цукор. Бактерії, які ним харчуються, розмножуються та виділяють кислоту, яка руйнує зуби».

«Не ведіться на рекламу: жуйка з ефектом відбілювання може бути причиною стирання емалі на жувальній поверхні зубів, — попереджає лікар. — Є думка, що жувальна гумка провокує випадання пломб. Але якщо пломба якісно поставлена, то жування жуйки не викликає проблем. А от людям, які страждають на захворювання скронево-нижньощелепного суглоба, жування жуйки протипоказане, це може посилити патологію».

попередня стаття5 варіантів заміни цукру в каві
наступна статтяЩо можна посадити на дачі, щоб “не доглядати і швидко виросло”
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я