У який час доби тренування найбільш ефективні

0
У який час доби тренування найбільш ефективні
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Порушення циркадних ритмів – проблема, з якою стикається кожен мешканець мегаполісу. Навіть тим, хто чудово обізнаний з важливістю тривалого глибокого сну для правильної роботи всього організму, не завжди вдається правильно вибудувати свій режим. Виною тому наш спосіб життя: ранні підйоми на роботу, пізній відхід до сну, надмірне використання гаджетів та незбалансоване харчування.

Як тільки людина вирішується взятися за своє здоров’я, насамперед вона починає також думати про регулярні фізичні навантаження. Тут же постає серйозне питання: в який час у графіку вписати тренування, щоб вони пішли на користь, а не посилили стан ще сильнішим? Про це ми запитали у тренерку Вікторію Авдєєву.

Щоб відповісти на це питання, звернемося до науки. За наші цикли відпочинку-неспання відповідає гормон кортизол. Згідно з класичною схемою рівні кортизолу в організмі коливаються в залежності від часу доби. Спробуємо поєднати рівні кортизолу та рекомендації щодо тренувань:

  • З 7 до 9 години концентрація кортизолу максимальна, а значить — у цей час можна почати своє тренування. Особливу увагу варто приділити бігу/інтервальним тренуванням (до речі, саме інтервальні тренування стимулюють вироблення гормону росту та покращення роботи нейромедіаторів)
  • З 11 години до 19 години рівень кортизолу починає поступово знижуватися. Для другої половини дня відмінно підійдуть спокійніші тренування: тривалий біг у середній пульсовій зоні, силові тренування в середньому темпі, йога, тренування на мобільність суглобів та динамічний м’який стретчинг.
  • З 22 години до опівночі концентрація гормону знаходиться на найнижчому рівні.
  • Після 21:00 не рекомендовано жодних типів навантажень, оскільки вони можуть перезбуджити нервову систему. Тоді організм не зможе вчасно розпочати вироблення мелатоніну, що призведе до порушення циклу сну.

Звичайно, налаштувати режим дня згідно з ритмами роботи тіла — завдання нелегке. Але з дисципліною та вірою в себе все обов’язково вийде!

попередня статтяЯк швидко побороти нежить у дитини
наступна статтяЯк швидко приготувати цілу гору сосисок в тісті
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я