Як прищепити дитині любов до спорту: 10 порад експертів

0
Як прищепити дитині любов до спорту: 10 порад експертів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Спорт – універсальний інструмент, який допомагає чудово почуватися як фізично, так і ментально. Дітям спорт несе особливу користь. Займаючись спортом, дитина розвиває фізичні навички і, крім цього, заводить нових друзів, вчиться бути частиною команди, дізнається про принципи чесної гри, підвищує самооцінку і отримує задоволення.

Приємні спогади, пов’язані зі спортом, будь то нові знайомства або позитивна енергія, отримана на майданчику, зберігаються на довгі роки вперед. Будь-яка дитина певною мірою може бути успішною в тому чи іншому виді спорту. У той же час йому потрібен час на те, щоб знайти те, що стане для нього найкращим. Ми зібрали головні поради, як долучити дитину до спорту.

Подробиці

На думку фахівців, щоб прищепити дітям любов до спорту, потрібно подавати особистий приклад. Другим за ефективністю фактором, який дозволяє завести в дітей віком звичку займатися спортом, — створення умов для цього. Проводьте ваш сімейний час так, щоб у дитини була можливість пограти на спортивному майданчику, покататися на велосипеді або покидати м’яч. Наприклад, збираючись на пікнік, захопіть із собою ракетки для бадмінтону – таке ненав’язливе запрошення зайнятися спортом точно не відлякає дитину.

Для того, щоб допомогти дитині зробити спорт частиною її життя, потрібно:

  • показувати власний приклад;
  • займатися спортом разом із дитиною;
  • дозволяти отримувати задоволення від спорту;
  • надихати, замість того, щоб змушувати.

Причому важливо комбінувати ці підходи.

Показуйте приклад

Пам’ятайте, що діти вбирають все, зокрема розуміння життя, дивлячись насамперед на своїх батьків і однолітків. Тому якщо ви лежите на дивані всі вихідні, а в будні працюєте з ранку до пізнього вечора, не залишаючи часу на спорт, ваша дитина, швидше за все, виключить її зі свого порядку дня.

Якщо ви вважаєте, що по вуха зайняті роботою, виділіть один день на тиждень на тренажерний зал. Бачачи це, дитина зрозуміє, що для занять спортом завжди є можливість навіть якщо мало часу. Коли настала зима, не закидайте щотижневе тренування на спортивному майданчику просто неба, а знайдіть зал. Так ви продемонструєте, що погода не перешкода для занять спортом. У сукупності це дасть зрозуміти дитині те, що за бажання будь-які несприятливі обставини можна подолати.

Знайдіть спільне заняття разом із дружиною. Підійдуть, наприклад, бадмінтон чи волейбол. Заняття усією сім’єю сприяють зміцненню зв’язків.

Будьте гнучкими у підборі спортивної дисципліни – для себе та дитини. Можливо, ігрові види спорту йому не підійдуть. Придивіться до особистих. Поки перебираєте варіанти, просто бігайте: вчені з’ясували, що при заняттях бігом виділяються ендорфіни – гормони щастя. Якщо це увійде у звичку, разом із дитиною візьміть участь у гонці на велику дистанцію.

Візьміть дитину із собою

Так як діти навчаються через дії, просто сказати, що спорт корисний для здоров’я, недостатньо, щоб викликати їхню любов до нього. Показати, як спорт може позитивно вплинути на них з різних боків – набагато більша мотивація для них долучитися до спорту. Зверніть увагу дитини на те, як вона справляється зі своїми щоденними завданнями – наприклад, з домашнім завданням у школі – до та після занять спортом. Коли він сам відчує, що після хорошого тренування голова працює краще, він не дозволить собі пропустити наступну.

Залучити дитину до спорту — не така велика проблема, як здається. Причому займатися спортом можна за будь-якої погоди, у тому числі на свіжому повітрі.

Будьте толерантними до того, що дитині не сподобається той вид спорту, яким ви захоплені. Це абсолютно нормально. Спробуйте надати широку палітру для вибору. Зрештою він зупиниться на тому, що його справді захопило. Якщо ви будете наполягати на якомусь конкретному вигляді, ви не тільки не досягнете успіху в цьому, але і відіб’єте будь-яке бажання взагалі займатися чим-небудь.

Виявляйте позитивні емоції

Діти схильні проявляти інтерес до діяльності, яка викликає інтерес у тих, хто нею займається. Іншими словами, якщо ви граєте разом з членами сім’ї та отримуєте задоволення від цього, дитина тягнеться до вас.

Уникайте того, щоб підходити до занять спортом знадто серйозно. Залиште місце для гумору і точно не женіться за результатом. Нехай спорт буде приємним часом, який ви проводите разом.

Вигадуйте свої міні-ігри на основі відомих видів спорту

Всі розуміють, що дитина навряд чи відчуватиме ентузіазм, якщо запропонувати йому відбігати від кільця до кільця на баскетбольному майданчику 28 на 15 метрів. У той же час маленькі ігри з баскетбольним м’ячем — від «Козла» (суперники змагаються в тому, щоб повторити кидок з певного місця) до «33» (коли кидають у кільце з місця підбору) викликають набагато більший інтерес. Такі ігри є у кожному виді спорту. Вони не тільки роблять велику гру ближче до дитини, а й додають азарту, в той же час, виключаючи навантаження як на «великому» матчі.

Дозвольте дітям запросити своїх друзів

Діти люблять грати один з одним. Якщо друзі вашої дитини ходять у спортивну секцію, вони потягнуть за собою і її саму. Подумайте, як можна зробити ваш будинок привабливим у спортивному плані. Тоді друзі дитини приходитимуть сюди не лише гратимуть у комп’ютерні ігри. Обладнайте майданчик на вашій заміській ділянці. Повісьте кільце або встановіть нові ворота.

Підтримуйте у собі бажання тренуватися, незважаючи на розчарування

У спорті, як і житті, поразки є невід’ємною частиною процесу. Важливо, щоб вони не залишили гіркого післясмаку після тренування. Не дозволяйте спорту асоціюватись із негативними почуттями. Для цього під час тренувань всією сім’єю фокусуйте свою увагу не на результаті, а на процесі, на самій грі. Потрібно зробити так, щоби спорт не приносив стрес, а навпаки, знімав його.

Запишіться у секції

Дослідження показують, що чим сильніше діти зайняті у секціях, тим краще вони навчаються. Це пояснюється тим, що дитина, яка має обмежену кількість часу, стає більш зібраною. Наприклад, коли в нього годину-півтори до тренування, а потім не буде часу зробити уроки, він виконає завдання швидко і якісно, ​​зберігаючи зосередженість. Крім того, заняття у секціях дозволяють убезпечити дитину від непотрібного впливу вулиці. Записавшись на секцію всією сім’єю, ви підтримуватимете мотивацію один в одному.

Слідкуйте за тим, щоб не перевантажувати дитину

Пам’ятайте, що дитина здатна концентрувати увагу на короткі проміжки часу. Тому міняйте спортивні активності якнайчастіше. Уважно спостерігайте за реакцією і, коли побачите перші ознаки нудьги, спробуйте щось нове.

Дивіться спортивні трансляції

Не важливо, чи дивитеся ви змагання по телевізору або з трибуни, для дитини це чудовий шанс закохатися спортсменом і намагатися бути схожим на нього. Мати рольову модель у виді спорту, який подобається дитині, — це важливий елемент для прогресу та підтримки інтересу до гри.

Усією сім’єю дивіться художні твори про спорт

Хто з нас не хотів вийти на спортивний майданчик після спортивних фільмів? Такі твори справді надихають на те, щоб самому вдягнути ковзани, взяти м’яч чи знайти ракетку. Якщо сьогодні немає спортивних подій, а сімейний вечір обіцяє перегляд телевізора, подивіться гарне художнє чи документальне кіно — часто це приносить навіть більше яскравих вражень, ніж змагання з телевізора. Нехай спорт стане для вас та вашої сім’ї нормою життя.

попередня статтяЯк зробити борщ червоним: “секрет”, яким користуються кухарі
наступна статтяЕксперти розповіли, що робити, якщо хочеться спати після кави
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я