...

Кліматична дієта – легкий спосіб покращити здоров’я та допомогти екології

Підпишіться на нас:

Екологічний слід – це міра впливу людини на місце існування, яка допомагає оцінити розміри території, необхідної для споживаних нами ресурсів і зберігання відходів. Споживаючи природні ресурси, продукти, енергію, речі, користуючись транспортом тощо, ми віднімаємо від природи певну площу, де все це виробляється.

Подробиці

Розділивши загальний екослід людства на біоємність планети, ми можемо з’ясувати, з якою швидкістю виснажуємо її ресурси. На даний момент це співвідношення дорівнює 1,7, тобто ми споживаємо в 1,7 рази швидше, ніж Земля встигає відновитися, або, іншими словами, для балансу у світі людству потрібно мати 1,7 такої планети, як наша.

Найбільше на розмір нашого екосліду впливають транспорт (особливо особистий), житло та харчування. Відмовитися від особистого транспорту більшість людей не може, зміна житла теж справа не з простих, а ось харчування з легкістю піддається коректуванню. Для цього існує кліматична дієта – система харчування спрямована на зменшення екологічного сліду, що залишається людиною.

Кліматична дієта не має чіткого меню, оскільки список «бажаних» продуктів варіюється в залежності від вашого місця проживання. Проте, існує кілька загальних рекомендацій, які допоможуть зробити харчування більш екологічним та покращити показники здоров’я.

Обмежте споживання яловичини і баранини – це неекологічні види м’яса. Звичайно, зовсім відмовитися від м’яса було б ще корисніше для навколишнього середовища, але на такі радикальні заходи готові далеко не всі. Досить просто рідше його їсти, а в ідеалі — замінити на курку. На її виробництво витрачається в середньому в 5 разів менше ресурсів (а якщо ви придбаєте її у місцевого фермера – то у всі 7).

Вибирайте сезонні фрукти та овочі. Транспортування продуктів харчування потребує ресурсів не менше, ніж їх виробництво. Тому адепти сталого споживання рекомендують надавати перевагу продуктам, які пройшли мінімальний шлях від місця виробництва до вашого столу. У цьому зв’язку краще віддавати перевагу сезонним фруктам — якщо взимку в супермаркеті ви побачите персики або абрикоси, то вони приїхали звідти, де зараз літо, і проїхали половину земної кулі, перш ніж опинитися у вашому супермаркеті. Чи варто говорити, яку шкоду навколишньому середовищу завдало їхнє транспортування?

Віддавайте перевагу локальним продуктам. Тут знову йдеться про транспортування. Намагайтеся їсти менше екзотичних продуктів: це стосується фруктів, овочів, риби та морепродуктів. Зовсім відмовлятися від них не варто, просто уважно стежте за тим, скільки ви споживаєте. За покупками краще вирушати до місцевих фермерів і на ринки, так більша можливість придбати натуральний продукт, вироблений неподалік.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я