Чи достатньо займатися спортом 30 хвилин на день

0
Чи достатньо займатися спортом 30 хвилин на день
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Регулярні заняття спортом – шлях до хорошого самопочуття, профілактики захворювань та довголіття. Але скільки має тривати тренування? Розбираємось за допомогою науки.

Допрацьований у 2018 році посібник з фізичної активності для американців рекомендує приділяти помірним тренуванням 150 хвилин на тиждень і вдвічі меншим — інтенсивним. Помірне навантаження – це швидка ходьба, підйом сходами або в гору або йога. Іншими словами, коли ваш пульс на 10-20 ударів вищий, ніж у стані спокою.

Багато вчених радять розбивати рекомендовані 150 хвилин на півгодинні тренування п’ять разів на тиждень. «Результати досліджень говорять про те, що 30 хвилин помірної активності у більшості днів у році знижують ризик передчасної смерті та таких захворювань, як інсульт, інфаркт, діабет 2-го типу та багато видів раку», — каже професор Норвезької школи спортивних наук Ульф Екелунд .

Проте тренування можна розбити і на більш короткі інтервали — наприклад, якщо ви багато працюєте, підійдуть і 5–10-хвилинні перерви для того, щоб позайматися.

Ефективність методу визначили американські вчені Національного інституту онкології. А популярне дослідження 2017 року взагалі говорить нам про те, що користь приносять навіть 30-секундні вправи, якщо виконувати їх регулярно.

Також 150 хвилин активності на тиждень можна трансформувати у кількість кроків, які ми проходимо щодня. У березні цього року вчені з Массачусетського університету дійшли висновку, що необхідне помірне навантаження можуть замінити 8000–10 000 кроків на день для молодших 60 років і 6000–8000 для тих, хто старший.

Виконати тижневі 150 хвилин активності у два довгі тренування на вихідних, навпаки, погана ідея

Така схема занять збільшує ризик отримання травм через нерозподілене навантаження, а також не дозволяє контролювати рівень цукру в крові та почуватися добре протягом дня.

Всі ці рекомендації не стосуються і покращення фізичної форми: якщо ви хочете навчитися стояти в планці довше або бігати швидше, знадобиться збільшити час тренувань та навантаження. Навіть ваша мета – уникнути збільшення ваги з віком, доведеться займатися більше: результати дослідження професора Гарвардського університету Лі І Мін говорять про те, що для підтримки своєї ваги необхідно займатися щонайменше 1 годину на день.

Зрештою що більше часу ви можете приділити щоденній активності, то ризик хронічних захворювань зменшиться. «Будь-яка активність краща, ніж нічого. Підйом сходами корисний для здоров’я, навіть якщо він триває лише кілька хвилин, але ви повторюєте його регулярно», — резюмує Ульф Екелунд.

попередня статтяЯк видалити жувальну гумку з одягу: перевірені способи з життя
наступна статтяЩо потрібно зробити, щоб оладки завжди були пишними: перевірений за пропорціями рецепт
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я