Думка експерта: чому жироспалювальні тренування не працюють

0
Думка експерта: чому жироспалювальні тренування не працюють
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У прагненні скинути зайву вагу дівчата часто вибирають інтенсивні кардіотренування, які доводять до знемоги, сподіваючись прискорити процес жироспаления. Калорії витрачаються в моменті, але вага вперто не йде, а іноді взагалі починає зростати. Все тому, що аеробні навантаження насамперед тренують серцево-судинну систему.

Жироспалювання – хімічний процес, який відбувається під дією гормонів у кілька етапів:

  1. Енергія в організмі зберігається в вигляді жиру. Коли вона витрачається на рух, нервова система подає сигнал у мозок про нестачу енергії та стимулює вихід жиру з жирової клітини.
  2. Відбувається розщеплення жиру (ліполіз).
  3. Жир потрапляє в кровообіг, і потрібно створити такі умови, щоб його спалити, інакше він повернеться назад або залишиться на стінках судин. Однією з цих умов є дефіцит калорій, який досягається регуляцією харчування та тренуваннями.
  4. Коли енергія у вигляді жиру стає необхідною організму, відбувається перенаправлення їх у місця окислення (спалювання): скелетні м’язи, серце і печінку.

Важливу роль процесі спалювання жиру відіграє кортизол (гормон стресу), а точніше відсутність надлишку цього гормону. Він виробляється від переживань, втоми, надмірного споживання кави та виснажливих тренувань. Тому ні кроссфіт, ні вогненний кардіо не допоможуть скинути вагу. Навпаки, від постійного стресу організм увімкне режим виживання: вага залишиться такою ж самою або почне збільшуватися.
Як тільки підвищується навантаження, підвищується і апетит (особливо якщо немає нормального сну), тому що організму потрібно більше енергії. Крім того, згодом організм адаптується до навантаження. Тому для підтримки того ж рівня витрати енергії доведеться постійно збільшувати частоту або інтенсивність тренувань – від цього апетит ще більше зростає.

Звичайно, адекватні фізичні навантаження не шкодять, а допомагають прискорити загальні процеси в організмі. Крім того, м’язи – енерговитратна частина тіла. Щоб підтримувати їх у здоровому стані, тіло змушене витрачати багато енергії: чим активніше ви використовуєте м’язи, грамотно тренуючись і рухаючись у побуті, тим більше енергії вони витрачатимуть навіть у стані спокою.

Особливо корисно поєднувати тренування з різних напрямків, щоб працювати з тілом комплексно та давати йому різне навантаження

Це можуть бути силові тренування в помірному темпі, без великих обтяжувачів, при цьому прислухаючись до своїх відчуттів (якщо потрібна пауза – зупиніться). Вони пробудять організм, зроблять тіло більш підтягнутим та сильним.

Пілатес – тренування для загального тонусу, опрацювання навіть глибоких шарів м’язів, покращення гнучкості та мобільності. А також техніки міофасціального релізу – спеціальний масаж фасції, що прискорює лімфоток. Поєднання активних тренувань та відновлення – ключ до балансу та здорового самопочуття, за яке тіло вам обов’язково подякує.

попередня стаття5 незвичайних сніданків для тих, хто постує
наступна статтяНутриціолог розповіла, як змусити себе поїсти та як перестати заїдати стрес
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я