Як зрозуміти, що в організмі дефіцит заліза

Підпишись на нас:

За статистикою, брак заліза в організмі спостерігається у 30-40% населення нашого континенту. Воно може бути викликане різними факторами: від харчових звичок до хронічних захворювань. Як розпізнати дефіцит заліза, у чому його основні причини та як з ним боротися, розповідаємо у нашому матеріалі.

Основні ознаки дефіциту заліза

Хронічна втома. Звичайно, вона може бути ознакою чого завгодно, від нестачі рідини в організмі до клінічної депресії та гормонального дисбалансу, проте варто пам’ятати, що саме залізо відповідає за вироблення гемоглобіну. Якщо в організмі його недостатньо, клітини не насичуються киснем — як наслідок, ми відчуваємо себе втомленими одразу після пробудження, навіть якщо спали достатньо та випили кави на сніданок.

Стан шкіри. При дефіциті заліза навіть зовсім не схильна до сухості шкіра може тріскатися і лущитися, і ніякі зволожуючі креми і сироватки тут не допоможуть (косметика, на жаль, взагалі не в змозі вирішити проблему, корінь якої знаходиться всередині). Крім того, при нестачі заліза колір обличчя стає тьмяним, набуває хворого сірого відтінку, і шкіра втрачає природне сяйво.

Головні болі. Вони також пов’язані з нестачею гемоглобіну — якщо клітини не отримують достатньої кількості кисню, цілком можуть загостритися головний біль і мігрені, які з часом стають хронічними. Неприємним бонусом з ними йдуть зниження працездатності, концентрації та погіршення пам’яті.

Стан волосся та нігтів. При нестачі заліза волосся стає сухим, тьмяним, сильніше ламається і випадає, і, як і у випадку зі шкірою, ніякі маски, масла і кондиціонери тут не допоможуть. Нігтям дістається не менше – вони стоншуються, ламаються, а пластина стає нерівною.

Причини дефіциту заліза

Рослинна дієта. Відмова від продуктів тваринного походження, безперечно, має масу плюсів для організму, проте без недоліків тут теж не обійшлося. Залізо з рослинних продуктів засвоюється набагато гірше, ніж з м’яса чи риби через меншу біодоступність. Веганам та вегетаріанцям варто регулярно проходити перевірку у спеціаліста, який допоможе скоригувати раціон та при необхідності призначить БАДи.

Погано збалансований раціон. Для того щоб в організмі не вистачало необхідних речовин, необов’язково відмовлятися від м’яса. За статистикою, люди, які дотримуються рослинної дієти, рідше страждають від дефіциту різних мікроелементів, тому що уважніше підходять до планування раціону. Намагайтеся харчуватися якомога різноманітніше і зробіть акцент на натуральних, мінімально оброблених продуктів.

Вживання продуктів, що заважають всмоктування заліза кишечнику. Тут основна проблема в тому, що здебільшого це всі корисні продукти, необхідні організму. Наприклад, солі фітинової кислоти, що містяться в цільнозернових культурах, оксалати зі свіжих овочів (особливо ревеню, шпинату, щавлю), білки яєць і поліфенольні сполуки кави та чаю (мають потужний антиоксидантний ефект). Відмовлятися від цих продуктів, зрозуміло, не треба, просто пам’ятайте, що при їх вживанні варто їсти більше продуктів, багатих на залізо.

Хронічне захворювання. До них відносяться хвороби шлунково-кишкового тракту – целіакія, виразкова хвороба, запальна патологія кишечника, пухлини, дивертикулез та паразитарні інвазії. Однак у цьому випадку питання поповнення дефіциту заліза вирішується виключно з лікарем.

Зайва вага. При надмірній масі тіла (якщо це медичний діагноз) часто спостерігається підвищене вироблення прозапальних речовин, які заважають засвоєнню заліза та знижують його біодоступність.

Регулярне заняття спортом. Хоч як парадоксально, але фізичні навантаження приносять не тільки користь. Вони значно підвищують потребу у білках і рідини, а й вітамінах і мінералах, зокрема залозі.

Як упоратися з дефіцитом заліза

Якщо ви виявили у себе якісь із перерахованих вище симптомів — слід звернутися до фахівця та здати аналізи, які точно покажуть причину. Існує безліч корисних багатих залізом продуктів, які слід додати до раціону. Серед них молюски, пісне червоне м’ясо, гречка, бобові (біла квасоля, сочевиця та нут), родзинки, горіхи кешью та томатний сік.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Корисні правила городників, коли потрібно пересівати огірки

Зазвичай огірки сходять через 3-4 дні після садіння (але...

Смачна сезонна страва: пиріг із кваском

Квасок можна використовувати не тільки для зеленого борщу, а...

Городники пояснили, від чого залежить урожайність кавунів та динь

Дині й кавуни люблять простір, тепло і вологу. Тому...

Професор розповів, як смартфони створили «нищівну кризу» для психічного здоров’я дітей

Народжені після 1995 року, стверджує професор Нью-Йоркського університету Джонатан...

Домашній крем-сир: рецепт приготування

Роблячи бутерброди, хочеться, щоб і смачно було, і корисно....

Секрети вирощування квасолі: тонкощі температури

Квасоля — цінний продукт: за кількістю білка вона не...

Гуморист Володимир Жогло отримав відмову від військкомату: «В мене купа болячок, я навіть їх всі не згадаю»

Відомий український гуморист Володимир Жогло чесно відвідував військкомат та...

Ірина Федишин зустрілась з Валерієм Залужним: мета зустрічі та фото колишнього головнокомандувача ЗСУ

Українська співачка Ірина Федишин опублікувала світлину з Валерієм Залужним....