Впливають на гормони та красу: чому небезпечно носити сонцезахисні окуляри занадто довго

Підпишись на нас:

Настало літо, а це означає, що всі ми дістали сонцезахисні окуляри — вони ж не просто захищають очі від вултрафіолетових променів, вони ще й модний аксесуар. Але, виявляється, їх просто небезпечно носити довго. Розповідаємо чому.

Згідно з дослідженнями, ультрафіолетове випромінювання може пошкодити суміш білків, що входять до складу кришталика ока. Згодом це пошкодження може підвищити ризик розвитку катаракти, яка сильно погіршує зір і призводить до його втрати. Крім того, є докази, що пошкодження ультрафіолетом підвищує ризик розвитку вікової сліпоти. Також екстремальний вплив сонця загрожує появою раку очей та сонячного опіку – фотокератиту.

Важливо знати, що ризик пошкодження очей, пов’язаний із сонцем, вищий у певний час доби та за певних умов. Вода, сніг та лобове скло автомобілів можуть агресивно відбивати світло, а це означає, що проводити час на човні, у снігу або в автомобілі в сонячний день – і отримати багаторазову дозу УФ випромінювання. Безумовно, якісні сонцезахисні окуляри з УФ-фільтрацією знижують ризик пошкодження очних тканин при екстремальному сонячному світлі.

У той час як сонячні окуляри здатні захистити здоров’я наших очей від екстремального впливу ультрафіолету, зовсім по-іншому справи з їх частим носінням без особливої необхідності.

Справа в тому, що як тільки ми починаємо маніпулювати світлом, яке потрапляє в очі, це може призвести до збоїв в організмі.

В ідеалі у вічі має потрапляти повний спектр світла, створений природою. Цей спектр надзвичайно розумний, різноманітний та містить велику кількість корисних частот. Наше око вловлює ці частоти і цим мозок отримує необхідні інструкції до вироблення важливих організму гормонів.

Коли ми змінюємо спектр світла сонячними окулярами або взагалі не отримуємо достатньо сонячного світла, постійно перебуваючи в приміщенні, ми отримуємо нецілісний і негармонійний спектр, що потрапляє в очі.

Найбільша проблема, яку створює часте носіння сонячних окулярів, а також часте перебування у закритому приміщенні – це порушення циркадного ритму. Циркадні ритми — це наш біологічний годинник, який відповідає за сон і неспання, правильне вироблення гормонів, швидкість обмінних процесів і реакцію на стрес.

Порушені циркадні ритми ведуть до проблем зі сном, розладів травлення, уповільненого метаболізму, дерепресії, а також гормонального дисбалансу.

Правильний циркадний ритм – це фундамент здорового організму. Він допомагає уникнути не тільки перерахованих вище проблем, але й взяти під контроль гормони, досягти максимальної продуктивності в роботі і отримувати задоволення від фізичних навантажень.

З огляду на ці факти раджу утриматися від використання сонячних окулярів у ранкові години, особливо в перші 30 хвилин після пробудження. Вранішнє світло має величезний лікувальний ефект для нашого організму. Саме він запускає ряд важливих гормонів у правильному ритмі та кількості. Він допомагає вирівняти ваш циркадний ритм, і це дуже важливо на початку дня. Природне сонячне світло вранці має вирішальне значення для здоров’я. Світло через вікно або через сонцезахисні окуляри на початку дня значно зменшує кількість світлової енергії, яка надходить у вічі.

Ще одна проблема, пов’язана з частим носінням сонячних окулярів, це зниження адаптації до світла. При частому використанні окулярів ваші очі втрачають здатність звикати до умов освітлення, що змінюються.

Остання проблема, до якої може призвести часте носіння сонячних окулярів, – це втома очей. Нашому організму потрібне сонячне світло, і органи зору не є винятком. Через постійне носіння бар’єру на очах вони більше напружуються і відчувають втому, що негативно впливає на зір.

Таким чином, постійне носіння окулярів шкодить вашому організму. Дотримуйтесь балансу між отриманням користі від ранкового світла і забезпеченням адекватного захисту очам. Користуйтеся сонцезахисними окулярами правильно і не зловживайте їх носінням.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...

З чим краще їсти картоплю, щоб не погладшати: 7 продуктів

Страви з картоплі користуються величезною популярністю в українців.  Сам...

Ця каша найкраще виводить холестерин: працює не гірше за таблетки

Так і не змогла полюбити каші, якими нас усіх...

Помідори: 5 причин, чому їх варто їсти

Вони є багатим джерелом вітамінів та мінералів, необхідних для...

Не зіпсований, а найкорисніший: більше ніколи не викидай коричневий банан

Як часто ти дивилася на банан, що вкрився коричневими...

8 продуктів, які пригнічують апетит

Ви щодня думаєте, що поїсти, адже голод постійно долає...

Як зробити усмішку білою: достатньо однієї шкірки банана

Багато жінок і чоловіків у гонитві за сліпучою усмішкою...