Стати спортсменом у 50+ років. П’ять порад від 63-річного чемпіона України з фрідайвінгу

0
Євгену Муравйову
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Євгену Муравйову 63 роки. Він почав займатися спортом у 50, а у 61 зайняв третє місце на чемпіонаті України з фрідайвінгу! Києвом Євген пересувається виключно на моноколесі й за день може подолати відстань у 100 км.

Євген повністю змінив свій спосіб життя у 50 років – крім системних тренувань, кинув палити та вживати алкоголь, схуд на 40 кг і у 63 роки почувається краще, ніж у 49. А ще Євген – вже більше чотирьох років модель агентства дорослих моделей благодійного фонду «Життєлюб». Він обожнює зйомки та знімався у кліпах Melovin, Макса Барських, MOZGI, Чоткий Паца, Alina Pash.

Щоб надихнути інших людей на зміни в житті та показати, що стати кращою версією себе ніколи не пізно, Євген розповів свою історію та дав поради, як почати займатися спортом у 50+ років та робити це з задоволенням.

  1. Прийміть остаточне рішення та знайдіть мотивацію 

До відмітки у 50 років я прийшов у вазі 120 кг з повним набором шкідливих звичок – неправильне харчування, паління, мінімум рухливості. Я погано себе почував, був незадоволений собою та вирішив, що саме зараз – це мій шанс кардинально змінити свій спосіб життя. До цього протягом десятиліть я іноді намагався щось робити – займався спортом та кидав, змінював харчування, але повертався до старих звичок. Але саме в 50 я відчув, що моє рішення – остаточне, і що здоров’я та самопочуття для мене важливіші за старі звички.

Євгену Муравйову

Що зробити, щоб почати? Треба просто почати і все. Спочатку, якщо ви давно або ніколи не займалися спортом, це має бути щось легке. В моєму випадку – я став багато ходити, за якийсь час додав біг та плавання. Я ніби переналаштував свій мозок на новий спосіб життя, і досить швидко він став для мене нормою.

2. Змінюйте свій спосіб життя плавно, без екстремальних рухів

Треба оцінити свої дані та виходити з них. Якщо у вас, як у мене колись, є зайва вага, слабкі м’язи, то враховуйте це перед початком тренувань. Якщо ви одразу радикально зміните спосіб життя та дасте собі великі навантаження, ви просто швидко перегорите та покинете спроби. В якийсь момент я вирішив, що буду ходити та бігати 10 км на день. Але я не заганяв себе! Трошки біг, потім втомлювався та йшов, пив воду, знову біг. Це могло зайняти чотири години, але приносило і користь, і задоволення.

Євгену Муравйову

Я знав, що бігати потрібно правильно – адже якщо робити це абияк, можуть постраждати суглоби, не витримати коліна. Тож дивився ролики з техніки бігу на YouTube. Згодом почав бігати з київським біговим клубом. Там здебільшого бігають хлопці та дівчата близько 30 років, і спочатку мені було складно. Але з іншого боку, це також мотивувало, і досить швидко я зміг пробігти полумарафон. Далі ходив на спортивні заходи від фонду «Життєлюб» – гуртки, де ми займались з однолітками. Це також мене мотивувало.

3. Багато пробуйте та шукайте «свій» спорт 

Паралельно з бігом я почав ходити в басейн, кататися на велосипеді. Потім мені стало цікаво навчитися кататися на роликах. Спочатку вчився сам – теж по роликам в YouTube, потім познайомився з компанією ролерів, чомусь вчився у них. Далі почався ходити в секцію і там вже працював над технікою та швидкістю. Зараз я раз на рік беру участь у марафонних забігах на роликах – 42 км. Трохи вмію робити трюки, але не роблю їх часто – щоб не впасти та не травмуватися.

Євгену Муравйову

Далі я займався багатьма різними видами спорту – щось кинув, а щось так сподобалось, що я займаюсь ним і досі та досягаю результатів. Наприклад, бодібілдинг не прижився, а от фрідайвингом я займаюсь вже три роки, причому перейшов на професійний рівень! Фрідайвинг – це підводне плавання з затримкою дихання. Мені так сподобалось, що за перший рік тренувань я виконав нормативи майстра спорту міжнародного рівня. Мій рекорд – затримка дихання під водою на 6 хвилин 55 секунд. Я брав участь у чемпіонаті України з фрідайвінгу та посів третє місце. Тепер дуже хочу поїхати на міжнародні змагання.

Такий самий «метч» у мене стався з моноколесом. Зараз це мій основний засіб пересування Києвом. А почалося все спонтанно: я побачив анонс, що в одному з ТРЦ буде презентація серії моноколіс, й будь-хто охочий може зробити тест-драйв. Я прийшов, і менеджер спитав у мене: «Ви вмієте кататися?». Я не вмів, але був впевнений, що одразу навчусь – адже я вже вмів їздити на сноуборді, вейкборді, скейтборді – тобто тримати рівновагу. Так і вийшло! Я навчився кататися на моноколесі за 20 хвилин. Зараз можу за день у справах проїхати 70-100 км. Тільки якщо їду з правого берега на лівий, беру з собою підзарядку.

4. Шукайте спорт, який у вас легко виходить

Цікавість зберігається лише у тому випадку, коли ви займаєтесь спортом, в якому досягаєте результатів. Тоді змінюється ваш гормональний фон, ви краще себе почуваєте. Це змінює всі сфери вашого життя – ви стаєте дисциплінованішим, впевненішим у собі. У вас з’являється звичка перемагати.

Для мене таким спортом став фридайвінг, а до нього я, наприклад, займався бодібілдінгом. Мені подобалось, але я зрозумів, що наростити м’язову масу у 50+ років складно, що мені потрібно дуже багато займатися, а результат вийде посередній. Але білдінг дав мені заряд, щоб в цілому подружитися зі спортом, дав емоції та мотивацію продовжувати далі, але в іншому спорті.

Тож просто шукайте. Перебирайте різні види спорту – і щось вам обов’язково сподобається. Тоді ви будете займатися цим системно, і це вплине на результати. А результати також мотивуватимуть продовжувати зайняття. Слухайте себе та шукайте.

5. Не бійтеся пробувати нове

Спорт дуже пов’язаний із загальною зацікавленістю життям. Якщо ви пробуєте щось нове у спорті, долаєте свої страхи, досягаєте результатів – ви і в цілому станете відкритішим до світу.

Я не знаю, яким би був у свої 63, якби не почав займатися спортом у 50. Зараз я натренований та готовий до випробувань – не лише у спорті, але привчив мене до цього саме він. Тренування привчили мене терпіти та перемагати, ставити цілі та досягати їх. І в результаті я подобаюсь сам собі, і мені подобається моє життя – а що може бути кращим. Завдяки тому, що я вирішив змінити життя у 50 років, я став моделлю. І це також мотивує мене весь час займатися, додає барв життю.

попередня статтяЯк виростити кріп, щоб був завжди молодим: секрети догляду
наступна статтяГарнір з пшона буде вдалим, якщо його правильно приготувати
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я