Поспати чи потренуватися : як зробити правильний вибір та не пошкодувати про це

0
Поспати чи потренуватися : як зробити правильний вибір та не пошкодувати про це
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Встати і піти до зали — чи ще трохи поспати? Спорт чи сон? У деяких людей ця дилема забирає чимало нервів. З одного боку, приємно полежати в ліжку зайву годину, з іншого — прикро пропустити тренування. Чи потрібно звинувачувати себе за бажання поспати у такій ситуації? Ні! І ось чому.

1. Гормони усьому виною

Фахівці стверджують, що за браку сну в організмі виробляється зайвий жир. Дослідження показали, що ті, хто спить 6 годин на добу, на 27% схильні до набору зайвої ваги, а для 5 годин це число зростає до 73%!

Винні у цьому два гормони. Грелін регулює апетит і відчуття голоду, а лептин відповідає за почуття насичення і подає сигнал в мозок коли варто зупинитися. Після безсонної чи короткої ночі рівень греліну зростає, а лептин – падає. І людина почувається голодною і їсть більше, щоб відчути ситість.

2. Неправильні рішення

Згідно з іншим дослідженням, ми не тільки на 45% сильніше хочемо їсти, якщо не виспалися, але й вибір їжі гірший, ніж після добре проведеної ночі. Простіше кажучи, їжа вибирається калорійніша, а рішення про те, чим харчуватися, імпульсивне.

3. Неефективні тренування

Якщо людина недостатньо спала вночі, в організмі підвищується рівень кортизолу, гормону стресу. Серед його неприємних ефектів – “команда” про накопичення жиру в області живота. Крім того, під час сну відновлюються м’язові волокна та клітини організму, тому коротка ніч не дозволяє нарощувати м’язову масу в потрібному обсязі. Нарешті, якщо людина сильно втомилася, вона може отримати травму прямо в тренажерному залі або на груповому тренуванні через те, що розсіяна увага.

Так що, якщо ти не можеш вибрати між ранковим сном і тренуванням… повернися на інший бік і поспи ще!

попередня статтяАсани як дієта: чи можна схуднути, займаючись йогою
наступна статтяНезвичайні способи розслабитись після робочого дня
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я