Експерти розповіли, чи можна продовжити життя за допомогою тренувань

0
Експерти розповіли, чи можна продовжити життя за допомогою тренувань
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Регулярна фізична активність – неодмінна умова доброго здоров’я, причому як фізичного, і психологічного. За даними ВООЗ, щоб підтримувати організм у нормальному стані, ми повинні займатися спортом не менше 150 хвилин на тиждень (а краще більше): це допоможе підтримувати здоров’я серцево-судинної системи, легенів і навіть мозку. Проте деякі дослідження підтверджують: регулярні тренування можуть ще й продовжити життя. Розповідаємо, як саме треба займатись спортом, щоб жити довше.

Як спорт продовжує наше життя?

Дослідження, результати якого були опубліковані в авторитетному медичному виданні The Lancet у 2011 році, показали: у тих людей, які присвячували спортивним навантаженням лише 15 хвилин на день (або 92 хвилини на тиждень), очікувана тривалість життя збільшувалася на 3 роки. Насамперед це було пов’язано з зменшенням ризику розвитку захворювань які безпосередньо впливають на тривалість життя: хвороб серця і раку. Навіть 15-хвилинна прогулянка на день знижує ризик смерті від цих хвороб на 14%, показало дослідження.

Ще одна наукова робота, опублікована в PLOS Medicine, показала, що 75 хвилин помірних фізичних вправ або ходьби на тиждень збільшують тривалість життя на 1,8 роки. Причини ті ж, що й у попередньому дослідженні: регулярна фізична активність позитивно впливає на загальний стан здоров’я, організму легше справлятися з хронічними захворюваннями, які впливають на тривалість життя.

Так, згідно з дослідженнями, лише дві з половиною години швидкої ходьби на тиждень знижують ризик діабету другого типу на 30 відсотків. А ще регулярні заняття спортом допомагають підтримувати здоровий рівень кров’яного тиску, знизити ризик інсульту, запобігти хворобі Альцгеймера і навіть знизити ризик деяких видів раку. Крім того, коли ми займаємося спортом або фізкультурою, активніше вивільняється нейромедіатор серотонін, який допомагає нам почуватися щасливішим і краще справлятися зі стресом – це також позитивно впливає на стан нашого здоров’я.

Які фізичні навантаження продовжують життя?

Найголовніший принцип – ці вправи повинні вам подобатися. Так як по-справжньому корисні тільки регулярні тренування, то чим більше задоволення приносить вам той чи інший вид фізичної активності, тим вище ймовірність, що ви не пропускатимете тренування і не кинете спорт. Але дослідження показують, що найбільш ефективними для довголіття є такі види активності:

  • Теніс (як великий, і настільний);
  • Бадмінтон;
  • Плавання;
  • Аеробіка;
  • Ходьба;
  • Силові тренування.

Присвячуйте цим (або будь-яким іншим) фізичним навантаженням хоч півгодини на день – і живіть довго!

попередня статтяЩо може розповісти про ваш характер і здоров’я група крові
наступна статтяЯк вибрати техніку масажу, щоб “побачити” результат
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я