Чи відчуваєте втому після тренування? Вся справа в електролітах

0
Чи відчуваєте втому після тренування? Вся справа в електролітах
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Біль у м’язах, головний біль або нудота після тренування навряд чи додадуть оптимізму. Коли ви почуваєтеся розбитим і спустошеним, навіть похід у тренажерний зал буде здаватися важким випробуванням. Якщо ви правильно харчуєтеся, п’єте достатньо води і регулярно займаєтеся спортом, але самопочуття все одно залишає бажати кращого, то можливо варто звернути увагу на електроліти: виною всьому може бути зміна їх рівня.

Що таке електроліти

Напевно, ви неодноразово бачили напої для спортсменів у стильних яскравих упаковках. Натрій, калій, кальцій, бікарбонат, магній, хлорид і фосфат – це електроліти, які відіграють важливу роль у підтримці здоров’я, турботі про серце, м’язи і нерви.

У крові також містяться електроліти, що контролюють баланс рідини та регулюють рівень pH, а крім цього вони також доставляють поживні речовини в клітини. Електроліти відіграють ключову роль у скороченні м’язів і в процесі вироблення енергії.

Як зрозуміти, що рівень електролітів на межі

Зниження цього рівня викликає цілий ряд неприємних симптомів, починаючи від головного болю та запаморочення, аж до нудоти, м’язових судом та колосальної втоми. У кожному з цих випадків краще діяти відразу.

В яких продуктах містяться електроліти

Банани. У бананах відзначається високий вміст калію: майже 10% від добової потреби у цьому елементі. А у поєднанні з солодким смаком така користь буде ще приємнішою. Окрім цього, банан – чудовий варіант перекушування серед дня.

Авокадо. В одному авокадо міститься вдвічі більше калію, ніж у банані – і це ідеальний варіант для нашої мети. Тим більше що таким інгредієнтом можна доповнити що завгодно: смузі, салат або бутерброд на сніданок.

Листові зелені овочі. Капуста-кейл, шпинат, мангольд та морські водорості наділені потужною ефективністю та корисні у багатьох відношеннях. Всі ці овочі багаті калієм, магнієм та кальцієм.

Кавун. В кавуні міститься багато калію, натрію та фосфору, а також води. Кілька скибочок кавуна як перекушування – відмінний варіант після тренування, щоб заповнити втрату рідини і врівноважити баланс електролітів.

Лимон. Лимон, як і інші цитрусові, багатий калієм та кальцієм. Просто додайте сік лимона в склянку з теплою водою з щіпкою солі – і корисний здоров’ю напій вже готовий.

попередня статтяЯк оливкова олія сприяє схудненню
наступна статтяЕксперти назвали найкорисніший спосіб приготування яєць
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я