Експерти назвали 5 продуктів з високим вмістом клітковини

0
Експерти назвали 5 продуктів з високим вмістом клітковини
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Клітковина – складний вуглевод, що міститься в клітинних стінках рослин. Особливість клітковини полягає в тому, що її харчові волокна не перетравлюються в шлунку і відіграють найважливішу роль у підтримці здоров’я шлунково-кишкового тракту та організму в цілому. Якщо бути точнішим, клітковина сприяє виведенню з організму токсинів та залишків неперетравленої їжі. Дефіцит клітковини в раціоні може спровокувати порушення мікробіома, травної системи та, як результат – нормального функціонування організму. Щоб уникнути цих наслідків, дієтологи рекомендують дотримуватися збалансованої дієти і вживати близько 25 г клітковини на день. Найбільше її міститься в овочах, фруктах (у тому числі в сухофруктах), бобових, горіхах та цільнозернових. Серед рекордсменів за вмістом клітковини виділяють, наприклад, моркву, яблука, гречку, квасолю та горох. Експерти з видання Baazar розповіли, які продукти мають несподівано високий вміст клітковини.

Фісташки

Горіхи – один з найкорисніших снеків і справжня криниця вітамінів, антиоксидантів, рослинного білка та корисних жирів. Незважаючи на те, що горіхи дуже калорійний продукт, дієтологи в один голос радять включити невелику жменю горіхів до свого раціону (мова, зрозуміло, не йдеться про солоні, солодкі і смажені в олії горіхи). Особливу увагу серед горіхів займають фісташки. Вони надзвичайно багаті на корисні речовини і, до того ж, є відмінним джерелом енергії. А завдяки високому вмісту клітковини (на 28 г очищених фісташок припадає приблизно 3 г клітковини) фісташки стабілізують роботу ШКТ, допомагають контролювати рівень холестерину і захищають організм від передчасного старіння.

Груші

Крім того, що груші – багате джерело антиоксидантів та вітаміну С, це ще й один із рекордсменів за кількістю клітковини (її в одній середній груші міститься приблизно 5 грам). Завдяки корисному складу, низької калорійності та низькому глікемічному індексу груша – благотворно впливає на травні процеси, сприяє регуляції кровного тиску, а також виводить із організму надлишки солі, запобігаючи затриманню рідини та, відповідно, утворенню набряків.

Маліна

Майже всі ягоди – відмінне джерело харчових волокон. Наприклад, лише одна чашка багатої сильними антиоксидантами малини містить 8 грам клітковини і лише 60 калорій. Малина також багата на вітамін С, який, як відомо, сприяє зміцненню імунітету, захищає клітини організму від впливу вільних радикалів, запобігає розвитку запальних процесів і бореться з ознаками передчасного старіння.

Темний шоколад

Шоколад далеко не завжди несе в собі лише шкоду. Якщо говорити про натуральний темний шоколад, при використанні якого не використовувалися шкідливі добавки, то цей продукт має дуже корисні властивості для організму і по праву вважається суперфудом. Численні дослідження стверджують, що його вживання стимулює роботу серця, підвищує активність мозку, зупиняє запальні процеси в організмі та покращує інсулінову чутливість (тобто сприяє зниженню рівня інсуліну в крові та допомагає контролювати рівень цукру). Нарешті, темний шоколад багатий на клітковину: на 100 грамів шоколаду з високим вмістом какао припадає приблизно 10 грамів клітковини — це більше, ніж у деяких видах овочів!

Авокадо

Без головного улюбленця адептів здорового харчування та нутріціологів, здається, не обходиться жоден рейтинг корисних продуктів. Унікальний склад цього маслянистого фрукта миттєво забезпечив йому звання суперфуду – і цілком заслужено. М’якуш авокадо містить вітамін А, С і Е – потужні природні антиоксиданти, які відповідають за красу і молодість як шкіри, так і всього організму. Авокадо, до того ж, — один із найкорисніших продуктів для здоров’я серця: він значно знижує рівень «поганого» холестерину завдяки високому вмісту фітостеролів, а клітковина, калій та магній зміцнюють серцевий м’яз та судини, перешкоджаючи їх руйнуванню та утворенню тромбів.

попередня статтяЩо допомагає Шарліз Терон виглядати на 10 років молодшою
наступна стаття3 несподівані продукти, в яких міститься глютен
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я