Названі найздоровіші дієти 2022 року

0
Названі найздоровіші дієти 2022 року
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Згідно з рейтингом, складеним дієтологами та експертами зі здоров’я США на 2022 рік, средньоземноморська дієта вже п’ятий рік поспіль посідає перше місце серед найкращих, тобто здорових, дієт. На другому місці дієта DASH (спрямована на профілактику та лікування гіпертонії, характеризується низьким споживанням солі). А на третьому – флексітаріанська дієта (це гнучкий тип харчування, який дозволяє вегетаріанцям вживати м’ясо в помірних кількостях), пише cnn.

Подробиці

Всі три дієти скорочують або повністю виключають з раціону оброблені продукти і наголошують на перевагах фруктів, овочів, бобів, сочевиці, цільнозернових, горіхів і насіння.

«Важливо відзначити, що всі три дієти (середньоземноморська, DASH та флекситарна) пропонують різноманітність, а також гнучкі та мають кілька загальних правил, – каже Гретель Шуеллер, редактор відділу охорони здоров’я в US News & World Report, де публікується щорічний рейтинг дієт. – Усі дієти, які приносять добрі результати, безпечні, розумні та підкріплені наукою. Наші переможці забезпечують організм достатньою кількістю калорій завдяки овочам, фруктам та цільнозерновим продуктам».

Група з 27 експертів проаналізувала 40 дієт і розподілила їх за декількома категоріями:

  • наскільки легко дотримуватися дієти;
  • ймовірність схуднення у короткостроковій та довгостроковій перспективі;
  • ефективність у запобіганні серцево-судинних захворювань або діабету;
  • повнота харчування та ін

В результаті найкращими стали ті дієти, які мають акцент на тому, що людина може їсти, а не на тому, що не можна, і крім смакової насолоди приносять користь для здоров’я.

Середземноморська дієта яка зайняла перше місце як найкраща загалом, також була відзначена, як найпростіша, здорова і придатна для діабетиків. Численні дослідження вже довели, що ця дієта знижує ризик діабету, деменції, нормалізує холестерин, допомагає в борьбі зі втратою пам’яті, депресією та раком грудей, а також сприяє зміцненню кісток, серця та збільшує тривалість життя.

У категорії кращих виявилася дієта Орніша, створена 1977 року доктором Діном Орнішем. З одного боку, вона може здаватися дуже жорсткою та складною, тому що обмежує всі продукти з будь-яким холестерином або рафінованими вуглеводами, маслами, надлишковим кофеїном та майже всіма продуктами тваринного походження, крім яєчних білків. А з іншого – це єдина науково доведена програма з лікуванню захворювань серця без ліків або хірургічного втручання.

Ефективними дієтами для схуднення були визнані система WW (вона ж «Weight Watchers») та дієта Volumentrics. Для швидкої втрати ваги, коли необхідно скинути кілька кілограмів, добре підходить дієта Аткінса (але довго на ній затримуватися категорично не рекомендується).

Останнє місце в рейтингу зайняла дієта Дюкана, трохи випередили яку кілька різновидів кето-дієти. Вони акцентуються на їжі з високим вмістом білка або жиру і мінімальною кількістю вуглеводів. На думку експертів, такі дієти надзвичайно обмежені, їх важко дотримуватись і потрібно виключати цілі групи продуктів, що не рекомендуються для споживання.

попередня статтяЯк успішно інвестувати гроші: астропрогноз на рік Тигра по місяцях
наступна стаття4 переконливі причини, чому варто пити шампанське
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я