Експерти розповіли, що корисніше для здоров’я – біг чи ходьба

0
Експерти розповіли, що корисніше для здоров'я - біг чи ходьба
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зараз один із найпопулярніших видів спорту – біг. Це відносно простий і доступний вид фізичного навантаження, так як він не вимагає додаткового інвентарю, необхідний лише вільний час і взагалі бажання. Однак він має багато нарікають щодо навантажень на різні частини тала і дехто віддає більше переваги ходьбі. «Чемпіонат» розібрався, що ж корисніше і ефективніше серед цих видів підтримки свого організму в тонусі.

Як ходьба впливає на організм

Прогулянки у швидкому темпі позитивно впливають на здоров’я. Наприклад, вони попереджають хвороби серця та судин. У 2016 році вчені з Національної лабораторії Лоуренса Берклі (Каліфорнія) з’ясували, що ходьба – це чудовий засіб профілактики захворювань серця. Вони провели експеримент, у якому порівняли показники бігунів і тих, хто віддає перевагу ходьбі, від 18 до 80 років. Виявилося, що другий вид активності вдвічі знижував ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ходьба на дев’ять відсотків, тоді як біг на 4,5 відсотка. Справа в тому, що прогулянки на свіжому повітрі активізували кровотік, зміцнювали серце, кістки, приводили м’язи в тонус, покращували сон та роботу легень.

Оптимальне навантаження на день

Щоб досягти позитивного результату, необхідно займатися ходьбою приблизно 30-60 хвилин на день. Причому некваплива прогулянка не рахуватиметься за тренування. Для кращого ефекту крок має бути активним та зігрівальним.

Протипоказання до занять

Ходьба практично не має протипоказань, такий вид активності підходить навіть пацієнтам із цукровим діабетом чи астмою. При цьому вона просто необхідна людям із сидячим способом життя.

Бігати дозволено не всім. Наприклад, від такої фізичної активності краще утриматися людям з:

  • надмірною вагою;
  • серцево-судинними захворюваннями;
  • проблемами із суглобами;
  • варикозним розширенням вен.

Що краще допомагає спалювати жир

При бігу і ходьбі задіяні одні й самі групи м’язів:

  • сідничні;
  • литкові;
  • великогомілкові;
  • чотириголовий м’яз;
  • м’язи задньої поверхні стегна

Проте відмінність між ними все ж таки є. Наприклад, біг енерговитратніший, тому годинна пробіжка дозволяє спалити людині вагою 70 кілограмів близько 400-800 калорій, ходьба ж — практично вдвічі менше.

попередня статтяЩо краще додати до чаю замість цукру
наступна статтяЯк носити джинси: надихаємося образами принцеси Діани
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я