Взимку постійно хочеться їсти: як контролювати голод

0
Взимку постійно хочеться їсти: як контролювати голод
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з проблемою неконтрольованого голоду, коли вже буквально через годину після “щільного” прийому їжі, знову хочеться їсти. Причин такої поведінки організму може бути безліч, а наслідки одні — зайва вага, а надалі ряд хронічних захворювань із цим пов’язаних. У нашому матеріалі розповідаємо про можливі причини постійного голоду та про те, як з ним справлятися.

Насправді ви відчуваєте спрагу

Здається, про це чули вже всі, але ми все ж таки повторимо: сигнали голоду і спраги наш мозок обробляє ідентичним чином, тому у розрізненні цих двох почуттів дуже легко помилитися. Якщо ви постійно відчуваєте голод, спробуйте стежити за кількістю рідини, що споживається. Якщо складно пам’ятати – записуйте або використовуйте спеціальні програми для смартфона. Щоразу, коли відчуваєте голод, випивайте повну склянку води. Якщо голод не пройде протягом 20-30 хвилин, можна поїсти.

У вашому раціоні не вистачає клітковини

Клітковина – дивовижна речовина, вона не тільки сприяє правильному травленню, але і змушує вас довше відчувати ситість. Клітковина буває двох видів – розчинна та нерозчинна. Найбільше її містять овочі, фрукти, бобові та цільнозернові культури. Якщо всі ці продукти присутні у вашому раціоні в достатній кількості, з неконтрольованим почуттям голоду ви не повинні стикатися.

Ви їсте занадто мало білка

Ця проблема особливо часто стосується тих, хто вирішив перейти на рослинну дієту. Всі продукти рослинного походження (за винятком сої) містять неповноцінні білки (про різницю між тваринами і рослинними білками ми писали тут ), а значить їх необхідно поєднувати певним чином, щоб організм нічого не потребував. Якщо більша частина вашої їжі – вуглеводна, почуття голоду настає в рази швидше. Постійне порушення балансу білків та вуглеводів може призвести до набору зайвої ваги та низки хронічних захворювань.

Ви мало спите

Як не дивно, але сон впливає на почуття голоду. Деякі дослідження виявили зв’язок між недостатнім сном та рівнем «гормону ситості» – лептину. Якщо у вас хронічний недосип, організм буде відчайдушно шукати інші джерела енергії. Причому найбажанішими джерелами енергії для нього стануть швидкі вуглеводи — цукор, солодощі та інші шкідливі продукти, які дають швидке, але коротке відчуття насичення.

Ви їсте занадто багато цукру

Небезпека солодких продуктів у тому, що вони викликають різкий стрибок глюкози у крові. За стрибком слідує різкий спад, а це не тільки викликає сильне почуття голоду, а й підвищує інсулінорезистентність організму, а отже, збільшує ризик розвитку цукрового діабету другого типу. Солодкі продукти, особливо це стосується десертів та інших страв з доданим цукром, не втамовують почуття голоду, але дуже калорійні. Постарайтеся обмежити кількість споживаного цукру і неконтрольований голод з’являтиметься набагато рідше або зникне зовсім.

попередня статтяРегіна Тодоренко ефектно пройшлася, сяючи ніжками у дизайнерській сукні
наступна статтяЧи може рослинна дієта допомогти вам насититися
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я