Що робити, щоб випічка не підгоріла: 6 “лайфхаків”, про які знають лише досвідчені господині

Підпишись на нас:

Забудьте про підгорілий низ або “засмаглі” краї пирога. Ці поради допоможуть вам спекти ідеальний торт, пиріг, пиріжки або печиво, не зіпсувавши їх.

Випічка –  це завжди затишне проведення часу, що підходить для будь-якого сезону. Мало що може бути настільки ж приємним, як гарячий пиріг та приємний аромат випічки по усьому дому. Однак є один нюанс в процесі випічки, якого бояться кулінари-початківці — це підгоряння країв пирога. Це тому, що краї пирога набагато менш щільні, ніж інша його частина, а найбільше часу готується середина. Рідка начинка, що не пропеклася, може обернутися для всієї страви не меншою катастрофою, ніж обгоріла скоринка. Але як дотриматися балансу, щоб серцевина і краї були ідеального ступеня готовності?

Прогрівайте духовку заздалегідь

Прогріти духовку необхідно до того, як ви відправите в неї тісто, щоб не порушувати час і температуру приготування, вказані в рецепті.

Правильно оберіть температуру. Пам’ятайте, що чим більший об’єм тіста, тим нижче має бути температура і тим довше потрібно пекти.

Слідкуйте за температурним режимом

Як правило, господині рекомендують прогрівати духовку не вище 200 градусів, щоб не допустити пригорання. Однак, для кожного виду тіста існує індивідуальний температурний режим випічки. Пісочне вимагає 220 °, бісквітне – 200 °, дріжджове – 180 °, білкове – 100 °. Рекордсмен у цьому плані листкове тісто, яке іноді випікається за 250°. Ретельно вивчіть рецепт, перш ніж приступати до випічки при таких високих температурах.

Ставте пиріг вище

Якщо духовка дозволяє, поставте пиріг вище, ніж зазвичай. Якщо ви ще не пристосувалися до своєї духовки, ви можете виставити температуру нижче, ніж пропонується в рецепті, щоб точно не допустити підгоряння країв, доки начинка не досягла готовності. Особливо часто у таких впадках горить низ випічки.

Постійно спостерігайте за тим, як просувається готування, але не відкривайте духовку занадто часто, щоб не порушувати режим, і спостерігайте за випічкою через скло.

Завжди давайте пирогу охолонути

Одна з найважливіших частин випічки пирога, особливо якщо він з фруктами, – це охолодження після того, як ви дістанете його з духовки. Важливо дати пирогу добре охолонути, перш ніж нарізати його. Для ласунів це може здатися несправедливою формою тортури, оскільки після тривалого процесу приготування потрібно почекати ще, щоб насолодитися смаколиком. Але на це  є причина.

У фруктових та ягідних пирогах підвищений рівень цукру, і їх випікають при вищій температурі, щоб пропеклася серцевина. Якщо розрізати гарячий пиріг відразу, поки начинка не охолола, вона просто витікає назовні, неначе рідкий сироп. Ну а після застигання начинка стає драглистою, і все утримується на своїх місцях.

Використовуйте менше цукру

Надлишки цукру – фактор, який може призвести до пригорання. Це стосується як самого тіста, так і посипання зверху. Намагайтеся знизити вміст цього інгредієнта у вашій випічці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Вірні ознаки того, що мозок старіє швидше, ніж тіло

У дорослішанні багато плюсів (можна купити і наодинці з'їсти...

Чим підживити моркву: добрива для моркви під ногами

Морква, як і кожна посаджена городня культура, потребує підживлення....

Як правильно варити яйця, щоб не потріскалис

Якщо в якомусь рецепті потрібні цілі варені яйця, то...

Корисна порада, як вигнати мух із квартири

З кожним днем надворі стає все тепліше. І можна...

Кулінарні правила, щоб смажена печінка була м’якою

Страви з печінки будуть тільки тоді смачними, коли вона...

Яких помилок допускаються городники під час поливу

Поливання насаджень – необхідна дія, особливо влітку. Але неправильним...

Сніданок з категорії правильного харчування: смузі з апельсинів та зеленої гречки

Почати ранок можна з легкого та дуже незвичайного сніданку,...