Чи корисний насправді виноград

0
Чи корисний насправді виноград
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Виноград вирощували ще до нашої ери, і в багатьох культурах грона його ягід символізують достаток і родючість. Крім того, що він дуже смачний і служить основним інгредієнтом улюбленого вина, виноград володіє рядом корисних властивостей. Розповідаємо, чому варто додати виноград до свого раціону хоча б під час сезону.

Багатий на поживні речовини

Одна чашка винограду забезпечує чверть добової потреби у вітаміні С, майже 20% вітаміну К і щонайменше 10% міді. Крім підтримки імунітету, вітамін С необхідний відновлення ДНК, виробництва колагену і гормону «щастя» серотоніну.

Вітамін С також допомагає значно підвищити засвоєння заліза із рослинної їжі; дослідження пов’язують високий рівень вітаміну С у крові з підвищеним спалюванням жиру як під час тренувань, так і в стані спокою. Вітамін К необхідний формування кісток, яке недолік пов’язані з підвищеним ризиком переломів. Мідь відіграє важливу роль у виробництві енергії, а також в утворенні колагену та червоних кров’яних тілець. Виноград також містить невелику кількість кількох ключових поживних речовин, включаючи вітаміни групи В, калій та марганець.

Зміцнює імунітет

Крім вищезгаданих вітамінів С та А, які необхідні для міцного імунітету, виноград підтримує імунну систему завдяки своїм природним антимікробним властивостям. Вода, що у великому обсязі міститься в ягодах, важлива для гідратації, кровообігу, здорового кровотоку і виведення токсинів з організму.

Забезпечує організм антиоксидантами

Виноград містить кілька різних антиоксидантів, які запобігають розвитку запальних процесів і покращують кровотік. Антиоксиданти також стимулюють роботу мозку (включаючи пам’ять і швидкість мислення), мають антивікові властивості та здатні зменшити прояв ознак старіння. Кверцетин, що міститься у чорному та червоному винограді, захищає від нейродегенеративних захворювань – наприклад, хвороби Альцгеймера.

Нормалізує сон

Натуральний мелатонін, що міститься у винограді, забезпечує більш тривалий та якісний сон. Без належного рівня мелатоніну здоровий сон неможливий, а його недолік пов’язаний із низкою ризиків для здоров’я, включаючи депресію, діабет другого типу, серцеві захворювання та ожиріння.

Нормалізує роботу ШКТ

Виноград не відрізняється високим вмістом клітковини: в одній чашці міститься від одного до двох грамів. Однак навіть ця невелика кількість разом із водою допомагає підтримувати регулярність роботи кишечника, а поліфеноли допомагають зростати здоровому мікробіому.

Покращує здоров’я серця

Виноград корисний для серця за цілим рядом показників. Доведено, що він перешкоджає кальцифікації судин, знижує кров’яний тиск, покращує кровообіг, розріджує кров та зменшує запалення. Дослідження показують, що виноград також допомагає знизити рівень поганого холестерину, зменшуючи його всмоктування в кров.

Корисний для очей

Лютеїн та зеаксантин, що містяться у винограді, захищають сітківку та кришталик ока. Вони збільшують дальність зору, перешкоджають розвитку синдрому сухого ока, підвищують контрастність зору і скорочують час, необхідний очам відновлення після стресу, викликаного яскравим світлом. Цей дует також допомагає знизити ризик розвитку макулярної дегенерації зору та катаракти – двох найпоширеніших захворювань очей.

попередня статтяДомашнє печиво: “Крекер з насінням” за 20 хвилин
наступна стаття100-кілограмова японська модель пройшлася вулицею у напівпрозорій сукні
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я