Йогурт або кефір: що корисніше і як вибрати

Підпишись на нас:

Якщо випивати склянку кисломолочного продукту на день, то можна значно зміцнити своє здоров’я. Кефір чи йогурт? Розбираємось, на якому продукті зупинити свій вибір і як правильно його вживати.

Користь «кисломолочки» полягає у великій кількості бактерій. Вони сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, очищають організм від шлаків та токсинів, підвищують імунітет. З усього різноманіття подібної продукції кефір та йогурт стоять на першому місці за популярністю. Смачні та низькокалорійні, вони легко засвоюються організмом і практично не мають жодних протипоказань. Їх навіть можуть рекомендувати для вживання людям, які страждають на алергію на молочний цукор. Багато хто не бачить жодної різниці між кефіром і йогуртом, оскільки вони однаково корисні для здоров’я. А тим часом різниця є.

По-перше, це смак. Кефір – кислуватий напій, іноді до кінця терміну зберігання може бути трохи газований, тоді як йогурт найчастіше має густу консистенцію з ніжним смаком.

По-друге, незважаючи на те, що обидва кисломолочні продукти виготовляються з молока одним і тим же способом, сквашуванням, сам процес відрізняється. У йогурті відбувається лише молочнокисле бродіння, тоді як у кефірі через наявність натуральних дріжджів до молочнокислого бродіння приєднується спиртове.

По-третє, різниця у заквасці. Для кефіру використовують закваску гриба кефіру, в якій міститься кілька десятків молочних бацил. Вони здатні осідати на стінках кишківника, добре відновлюючи мікрофлору. Тому кефір часто прописують як лікувальний засіб після перенесених інфекцій та вживання антибіотиків.

У йогурт додають тільки два види бактерій: болгарську паличку і термофільний стрептокок. Потрапляючи в організм, вони проходять через кишечник, виводячи разом із собою шлаки. Так що якщо потрібно швидко і добре очиститися від шкідливих токсинів, слід віддати перевагу йогурту.

На запитання, що корисніше для організму, кефір або йогурт, однозначної відповіді немає. Тут кожен вирішує собі сам. Сьогодні на прилавках магазинів можна побачити величезний асортимент кисломолочної продукції. І у всьому цьому розмаїтті часом нелегко відшукати справді якісний продукт.

На що слід звернути увагу при виборі кефіру та йогурту?

«Насамперед, дивіться етикетку та читайте склад. Кількість живих корисних бактерій у справжньому йогурті та кефірі має бути не менше 107 КУО (колонієутворюючих одиниць молочнокислих бактерій) на 1 гр. товару протягом усього терміну його придатності.

Кількість дріжджів ДЕЯ в 1 гр. кефіру має становити не менше 104 КУО/гр., — розповідає завідувачка лабораторії молокопереробного заводу «Терра Фуд». Вміст білка на 100 гр. продукту в кефірі має бути не менше ніж 3 гр., а в йогурті – 3,2 гр. При цьому масова частка жиру в продуктах може бути різною від 0,1 до 10%. Терміни придатності також побічно свідчать про натуральність продукту: термін зберігання натурального йогурту і кефіру становить трохи більше 2-х тижнів за нормальної температури tо= 4±2оС».

Доведено, що при вживанні лише 200 гр. кисломолочних продуктів на день, захисні функції організму перед вірусами та інфекціями значно підвищуються. При цьому добре, якщо денний раціон включатиме кілька різних напоїв. Наприклад, йогурт відмінно підійде на сніданок або як невеликий перекус протягом дня, а кефір краще випити на вечерю. Вживати їх можна як у чистому вигляді, так і з різними добавками.

Кефір чудово поєднується зі свіжими овочами, особливо зеленого кольору, йогурт – із сухофруктами, мюслі, пластівцями та горіхами. Також кисломолочні продукти є гарним доповненням до злакових страв: каш, висівки. У цій комбінації вони посилюють процеси очищення організму від шкідливих речовин. А ось із білками не молочної групи вживати кисломолочні не варто, тому що вони ніяк не взаємодіють між собою. Тому краще уникати поєднання кефіру та йогурту з яйцями, рибою, морепродуктами та м’ясом. Крім цього, все частіше використовують кефір та йогурт для приготування десертів та як основу для салатних соусів. Подібні страви відрізняються оригінальним смаком та легкістю.

Рецепти, які можуть вам стати в нагоді

Йогуртовий соус для овочевого салату

Складові:

  • 450мл. натурального йогурту
  • 1 огірок
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1 ст. оливкової олії
  • Половина чайної ложки сушеної м’яти

Приготування:

  1. З’єднати йогурт, олію, м’яту та часник. Збити у блендері.
  2. Огірок очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками, додати суміш і перемішати.
  3. Готовий соус додавати до салатів охолодженим.

Кефірний десерт (кефірний пломбір)

Складові:

  • 0,5 л. кефіру
  • 1/3 частина склянки нежирної сметани
  • Півсклянки цукру
  • 1 ст. желатину
  • Трохи ванільного цукру

Приготування:

  1. Желатин замочити у половині склянки води, дати набухнути. Потім нагріти на вогні, постійно помішуючи до повного розчинення, але не давати закипіти. Остудити.
  2. Інші інгредієнти добре збити міксером або блендером (близько 3 хвилин). Потім додати охолоджений желатин і знову збивати стільки ж.
  3. Розлити отриману масу формами і поставити в холодильник на 3-4 години.
  4. Готовий десерт прикрасити ягодами, шоколадом, горіхами, листям м’яти.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Чим підживити моркву: добрива для моркви під ногами

Морква, як і кожна посаджена городня культура, потребує підживлення....

Як правильно варити яйця, щоб не потріскалис

Якщо в якомусь рецепті потрібні цілі варені яйця, то...

Корисна порада, як вигнати мух із квартири

З кожним днем надворі стає все тепліше. І можна...

Кулінарні правила, щоб смажена печінка була м’якою

Страви з печінки будуть тільки тоді смачними, коли вона...

Яких помилок допускаються городники під час поливу

Поливання насаджень – необхідна дія, особливо влітку. Але неправильним...

Сніданок з категорії правильного харчування: смузі з апельсинів та зеленої гречки

Почати ранок можна з легкого та дуже незвичайного сніданку,...

Шоумен Олексій Суханов не зміг оновити дані в ТЦК з вагомої причини

Вимога оновити дані стосується всіх, незалежно від професійної діяльності....