Як менше потіти: 7 перевірених спообів та дві причини звернутися до лікаря

0
Як менше потіти: 7 перевірених спообів та дві причини звернутися до лікаря
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Наше тіло вкрите потовими залозами – їх налічується кілька мільйонів. Вони постійно, і в спеку, і в холод працюють, щоб підтримувати нормальну температуру тіла. Але іноді потовиділення раптом стає дуже сильним: з’ясовуємо, чому це може статися і що можна зробити, щоб почуватися комфортніше.

Ми постійно потіємо, і це нормально. Мільйони потових залоз працюють вдень і вночі, піт виступає на шкірі у вигляді дрібних крапельок, а потім випаровується, охолоджуючи тіло. Якщо його з якихось причин виділяється дуже багато, він не встигає випаровуватися. Тоді виникають почуття вогкості, плями на одязі, неприємний запах.

Чому піт пахне

Сам собою піт немає ніякого запаху. Він з’являється, тільки коли живуть на шкірі мікроорганізми починають розщеплювати речовини, присутні в потовій рідині: проміжні сполуки, що утворюються, мають тим самим неприємним запахом. Через те, що склад бактерій на шкірі у кожного свій, піт у кожного пахне по-своєму. Чим більше поту виділяється, тим сильнішим може бути запах.

Чому ми сильно потіємо

Потовиділення може посилитися через те, що на вулиці спекотно, на тлі інтенсивних тренувань, а також через стресові події. Ці причини цілком зрозумілі та логічні. У деяких випадках гіпергідроз, так називається стан, при якому виділяється надмірна кількість поту, буває спадковим, але іноді може виникнути через ті чи інші зміни в організмі.

Так, спровокувати підвищене потовиділення може менопауза, набір ваги, прийом деяких ліків.

Як сильна пітливість псує життя

У поодиноких випадках гіпергідроз справді серйозно впливає на якість життя – люди соромляться виходити з дому та спілкуватися з іншими людьми, змінюють свої плани, не можуть ходити на роботу та зустрічатися з друзями. Це привід звернутис до лікаря.

Крім того, консультація фахівця просто необхідна, якщо підвищена пітливість з’явилася раптово та супроводжується нудотою чи болем за грудиною. Ці ознаки можуть свідчити про інфаркт.

7 лайфхаків для тих, хто сильно потіє

Але якщо серйозні причини виключені, а пітливість нікуди не зникла, спробуй сім способів боротьби з надмірною пітливістю, які ми зібрали.

Використовуй антиперспірант та роби це правильно. Антиперспірант не тільки бореться з бактеріями, які відповідальні за появу запаху, але й блокують потові залози, не даючи поту виходити назовні. Скажеш, що про дезодоранти та антиперспіранти ти й так знаєш? Можливо, але все ж таки дамо кілька порад.
Найкращий час для використання антиперспіранта – перед сном після вечірнього душу, коли температура тіла є найнижчою протягом дня. За ніч засіб подіє як слід, а тому до ранку робочого (або вихідного) дня ти будеш повністю готова.

Зверніть увагу, що у важких випадках можуть знадобитися засоби, що містять солі алюмінію, такі антиперспіранти вважаються сильнішими.

Наносити засіб треба на суху і чисту шкіру, антиперспірант подіє краще, якщо ти попередньо поголиш пахви. Однак робити це безпосередньо перед його нанесенням не можна, інакше ризик подразнення шкіри та запалення підвищиться.

Не їж сіль та перець

Якщо тобі здалося, що через гостру їжу ти потієш сильніше, то тобі не здалося. Справді, є продукти, вживання яких змушує потові залози працювати активніше. А якщо ти і так страждаєш зайвою пітливістю, то гостре каррі може посилити ефект.

Крім перцю та інших гострих продуктів, підвищене потовиділення провокують і інші продукти, наприклад ті, що містять багато солі або жирів. Якщо ти помітила, що сильно потієш, то переглянь свій раціон і виключи з нього продукти, які змушують твої потові залози працювати сильніше. Серед них:

  • продукти з переробленого м’яса, наприклад, ковбаса;
  • цибуля та часник;
  • жирні страви;
  • гострі та перчені страви.

Їж банани та мигдаль

Хороша новина полягає в тому, що у світі існують не лише продукти, які посилюють потовиділення, а й продукти, що його зменшують. Знову переглядаємо свій раціон і тепер уже додаємо до нього продукти, а не скорочуємо споживання.

Менше потіти тобі допоможуть:

  • молоко та молочні продукти;
  • мигдаль;
  • банани;
  • овочі та фрукти, що містять багато води, наприклад кавуни, огірки, виноград,
  • броколі;
  • вівсянка;
  • зелений чай.

Відмовся від кави

Кофеїн надає стимулюючу дію на нервову ну систему, викликає підвищення артеріального тиску і почастішання серцебиття – на тлі цього потові залози теж починають працювати активніше, і ти потієш сильніше.

Втім, це все притаманно тим, хто п’є каву час від часу, а не є затятим фанатом напою. Загалом спробуй зовсім виключити каву та напої з кофеїном зі свого раціону – не виключено, що це трохи полегшить ситуацію.

Кидай палити

Кинути палити ніколи не пізно і завжди корисно, але у випадку гіпергідрозу це дійсно може допомогти. Нікотин теж змушує серце битися частіше, температура тіла підвищується, посилюється потовиділення.

Загалом, відмова (принаймні скорочення) споживання цигарок позначиться на організмі позитивно, надмірної пітливості це теж стосується.

Пий багато води

Ще одна універсальна рекомендація, яку часто забувають. Вживання достатньої кількості води допоможе потіти менше – постарайся випивати щонайменше півтора літра чистої води щодня.

А ось газування, енергетичні напої та алкоголь краще скоротити чи прибрати зовсім, вони можуть лише погіршити ситуацію та змусити тебе потіти сильніше.

Спробуй ботокс

Якщо впоратися з гіпергідрозом не вдається просто змінивши раціон і спосіб життя, можна звернутися до косметолога. Лікар після проведення консультації зробить ін’єкції ботоксу в пахви. Цей процес впливає на передачу сигналу від м’язів до головного мозку: внаслідок цього потові залози не активуються і піт не виділяється. Сама процедура займає не більше півгодини, а її ефективності вистачає на місяць, потовиділення знижується більш ніж на 80%.

попередня статтяОгірки ростуть неправильної форми? Чого не вистачає у ґрунті, якщо плоди нагадують грушу
наступна статтяКорейський салат з грибами в домашніх умовах до м’яса та картоплі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я