Які аналізи слід регулярно здавати жінкам після 35 років

0
Які аналізи слід регулярно здавати жінкам після 35 років
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

І ось настає цей момент – 35! Для одних це криза, для інших — лише число в паспорті. Жінки, які дбають про своє здоров’я та регулярно здають необхідні аналізи, знають, що це число ніяк не впливає на їхню внутрішню та зовнішню красу. Тож які аналізи необхідно здавати регулярно жінкам після 35 років і що робити, щоб показники цих аналізів не перевищували норми?

Важливо пам’ятати, що стаття має ознайомлювальний характер. Усі аналізи фахівець має призначати безпосередньо у кожному конкретному випадку.

Загальний білок

Після 30 м’язи починають активно втрачати білок. За даними досліджень м’язи втрачають 1% білка щороку. Це призводить до зменшення м’язової маси, в’ялості (саркоменії). Тому дуже важливо стежити за рівнем загального білка у крові.

Оптимальне значення у аналізах: 75-80 г/л.

Для підтримки оптимального рівня білка дотримуйся наступних правил:

  • білок повинен бути в кожному прийомі їжі – птиця/яйця/м’ясо;
  • під час їжі не поспішай, пережовуй кожен шматок м’яса ретельно;
  • для приготування м’ясних страв використовуй маринади, оцет яблучний, лимонний сік. Ця попередня ферментація спростить процес травлення білка у шлунку.

Тиреоїдний профіль

ТТГ, вільний Т3, вільний Т4, антитіла до ТПО та антитіла до ТГ, узд щитовидної залози

Щитовидна залоза, як маленький диригент нашого організму, безпосередньо впливає на жіночу красу та здоров’я. Як саме? Гормони щитовидної залози важливі для росту та сили волосся та нігтів. Порушення функції щитовидної залози може призвести до випадіння волосся, а також проблем з нігтями (ламкість або зміна структури).

Гіпотиреоз (недостатня активність щитовидної залози) може спричинити сухість та блідість шкіри, активне випадіння волосся, набряклість. А гіпертиреоз (надмірна активність) може призвести до рясного потовиділення, різкої худоби.

Щитовидна залоза управляє метаболізмом, і дисбаланс у її роботі може вести до набору або різкої втрати ваги. Гіпотиреоз часто асоціюється зі збільшенням ваги, тоді як гіпертиреоз може призвести до зниження.

Ось кілька рекомендацій для правильної роботи щитовидної залози:

  • сон – 8-годинний сон, засинання до 23:00 сприятливо впливає на синтез гормонів;
  • харчування – різноманітне, повноцінне харчування без швидких вуглеводів забезпечить твою щитівку багатьма поживними речовинами;
  • усунення факторів хронічного стресу.

Ліпідний профіль

загальний холестерин, ЛПВЩ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ, тригліцериди

Дослідження показують, що дисбаланс ліпідів може прискорювати процеси старіння, зокрема шкіри, сприяючи появі зморшок і втрати пружності шкіри.

Щоб холестерин був у межах норми, намагайся урізноманітнити свій раціон ненасиченими жирами — морепродуктами, жирними сортами риби, якісною оливковою олією, авокадо, горіхами.

Вуглеводний обмін

Глікований гемоглобін, інсулін, глюкоза

Порушення у вуглеводному обміні можуть призвести до інсулінорезистентності та, як наслідок, до синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ), одного з основних факторів безпліддя у жінок.

Скористайтеся цими рекомендаціями, щоб ваш інсулін був в оптимальному значенні:

  • дотримуйся 2-3 разового повноцінного харчування без перекусів;
  • твоє щоденне фізичне навантаження має бути не менше 10 000 кроків.

Гормональний статус

ФСГ/ЛГ та УЗД органів малого тазу

Діагностика рівня ФСГ та ЛГ часто використовується для підтвердження початку менопаузи. Високі рівні фолікулостимулюючого і лютеїнізуючого гормонів можуть свідчити про менопаузу, що настає.

Рекомендується виконувати обстеження щорічно.

Щоб підтримувати гормональний баланс організму, слід зробити наступні кроки:

  • вести здоровий спосіб життя, включаючи правильне харчування, регулярні фізичні вправи та достатню кількість годин сну щоночі.
  • використовувати методи керування стресом – медитацію, йогу або глибоке дихання.
    Регулярні обстеження та консультації з лікарем допоможуть виявити та своєчасно лікувати будь-які захворювання чи порушення, які можуть впливати на вироблення гормонів.

Турбота про себе з віком перетворюється не просто на прагнення зовнішньої краси, а на усвідомлений вибір підтримувати своє здоров’я. Поінформованість у тому, як зберігати свою енергію, життєві сили та гарне самопочуття, стає ключовим аспектом цього вибору.

Нехай вік залишається лише числом, а наше завдання – наповнити щодня змістом, радістю та турботою про себе. Адже справжня молодість і краса полягає в нашому внутрішньому світлі, яке не згасне, якщо ми житимемо усвідомлено і з любов’ю до себе.

попередня статтяЯк правильно підготувати насіння зелені до висівання
наступна статтяАгрономи назвали 3 місця, які не підходять для вирощування огірків
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я