...

Кому не можна вживати насіння чіа: висновки дієтологів

Підпишіться на нас:

Насіння чіа вважається суперфудом і набуло популярності завдяки своєму складу: воно є джерелом цілого ряду корисних для здоров’я речовин. Цей продукт містить, зокрема, велику кількість фосфору, калію та рослинного білка, причому в оптимальній для організму формі.

У насінні чіа дуже високий вміст фосфору – і це природна історія, організм візьме скільки потрібно. Багато білка, причому в тій формі рослинної, яка добре і швидко засвоюється. У легкій для засвоєння формі знаходиться калій.

Багато рослинних жирів – 30 грамів на 100 грамів. Багато вітаміну С і непоганий склад заліза і магнію, багато кальцію.

Склад насіння чіа робить їх корисним продуктом для людей із захворюваннями опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи, а також із порушеннями пам’яті.

Насамперед насіння корисне людям, у яких є проблеми з опорно-руховим апаратом і з зубами. Крім того, вони добре впливають на роботу мозку, сприяють концентрації. Калій, білок і фосфор – основні три інгредієнти, які покращують пам’ять. Також вважається, що вживання насіння чиа є профілактикою хвороби Альцгеймера. Калій – це ще й підтримка серця.

Але при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (ШКТ) включати до раціону цей суперфуд не варто, попереджають дієтологи.

У насіння чіа тверда оболонка з харчових волокон. У людей із захворюваннями шлунка тверді оболонки погано перетравлюються. Будь-які захворювання кишечника також є протипоказанням для чіа. З обережністю треба їсти чіа людям зі зниженим тиском, тому що калій, який міститься в насінні, – це сечогінне. Також чиа можуть викликати алергічні реакції. Якщо у вас алергія на кунжут, то і на чіа вона може проявитися.

Вживати продукт можна лише в невеликій кількості, інакше може постраждати шлунково-кишковий тракт. Також не рекомендується подрібнювати насіння чиа,

Якщо ви почнете ложками їсти насіння чиа, то ви як мінімум пошкодите слизову оболонку рота і кишечника. А якщо ви їх подрібните, то крихти жорсткого насіння нашкодять слизовій ще більше.

Дієтологи рекомендують термічно обробити продукт – проварити або покласти на ніч у гарячу воду , щоб насіння розбухло: воно не втрачає своїх властивостей при тепловій обробці. Тому сміливо використовуйте насіння чіа в оладках, у складних гарнірах, можна додавати його в домашній хліб, в салати.

Краще використовувати чіа, як спецію, а не як їжу. Якщо у вас немає прямих протипоказань, то норма – 0,3 г насіння чіа.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я