...

Дві похибки, які роблять борщ несмачним

Підпишіться на нас:

Борщ є широко відомою і дуже популярною стравою.

Здавалося б звичайний борщ, але він давно став символом домашнього затишку та достатку, а вміння варити його – обов’язковою позитивною якістю кожної господині.

Подробиці

І хоча борщ – загальновизнаний червоний на колір, є рецепти, де буряк замінено шпинатом або щавлем, від чого він стає зеленим, але залишається борщем. А взагалі, рецептів цієї вітамінної та поживної страви безліч.

У суперечці про те, що таке ідеальний борщ, у кожного буде своя правда, оскільки він має багато різноманітних інгредієнтів. Але загальні рекомендації в таїнстві готування борщу все-таки є і звернути на них увагу варто.

Саме в кількості вітамінів полягає головна користь борщу. Вітаміни містяться в кожному інгредієнті, а будучи зібраними в одній каструлі – дають ідеальний ефект.

Тонкощі та хитрощі приготування є в кожній родині, але, як правило, готування починається з варіння бульйону. М’ясо для бульйону можна взяти будь-яке – яловичину, свинину, курку. Щоб приготувати смачний та наваристий борщ, потрібно знати деякі хитрощі та постаратись.. Ідеальний варіант – яловичина та свинина на кісточці. Причому на 2 літри готового борщу має бути не менше ніж 500 г м’яса.

М’ясо заливається обов’язково холодною водою – тільки в цьому випадку бульйон вийде досить наваристим. Після закипання треба зняти піну (або після закінчення варіння процідити готовий бульйон), потім накрити кришкою і варити щонайменше 2 години на маленькому вогні.

При такому способі бульйон вийде прозорим та смачним. Можна додати цілу цибулину, пучок зелені та корінець селери. З готового бульйону ці добавки видалити.

М’ясо з готового бульйону слід витягти і повернути назад у каструлю тоді, коли всі інші компоненти вже будуть зварені, тобто борщ буде вже готовий.

Якщо борщ має на увазі наявність картоплі, її слід відправити в бульйон першою. Потім черга шаткованої капусти.

Основним інгредієнтом червоного борщу є буряк, який можна приготувати кількома способами:

Відварити до готовності, потім натерти чи нарізати кубиками.

Запекти до готовності у духовці, подрібнити.

Нарізати або натерти сирий буряк і протушкувати з цибулею, морквою і томатною пастою.

Всі овочі для борщу потрібно закладати тільки в киплячий бульйон – це важливо для збереження не лише вітамінів, а й смаку.

Після введення в бульйон приготованим одним із способів буряка базовий вміст борщу готовий. І ось тут слід виявити фантазію. Адже хтось любить борщ без картоплі, а хтось не мислить його без чорносливу чи яблука.

Вже давно і міцно увійшли до нашого побуту східні прянощі, які зможуть надати новий букет ароматів слов’янському борщу. Але ж і поряд з нами ростуть чудові прянощі, наприклад, селера чи пастернак, які зроблять борщ у міру терпким і дуже апетитним.

Залежно від смаків і пристрастей до борщу можна додати квасолю, солодкий або гострий перець, будь-який ароматний корінець – приготування смачного борщу допускає постійні та найсміливіші експерименти.

Але найголовнішою пряністю в борщі з давніх-давен залишається часник. Додавати його треба за 3 хвилини до закінчення варіння та не менше 4-5 зубчиків на 2 л готового борщу. В ідеальному варіанті часник треба розтерти у ступці з невеликою кількістю сала.

Але є деякі хитрощі і після того, як борщ готовий:

Знявши з вогню, не подавати його одразу, а дати настоятися під кришкою щонайменше 20 хвилин. Чим довше борщ настоюється, тим насиченішим і смачнішим стає.

Якщо борщ зварений не на 1 день, слід прибрати його в холодильник і далі розігрівати такий обсяг, який необхідний. У жодному разі не кип’ятити! При повторному кип’ятінні борщ втратить колір, смак і значно втратить корисні властивості.

Для подачі борщу на стіл існує класичний варіант – зі сметаною, свіжими кропом та петрушкою. А якщо з пампушки, тоді обід стане святковим.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я