...
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися здуття живота без ліків: ось способи зменшити талію

Як позбутися здуття живота без ліків: ось способи зменшити талію

Підпишіться на нас:

Деякі продукти та харчові звички можуть викликати підвищене газоутворення – одяг сидить гірше, а відчуття дуже дискомфортні. Однак часто достатньо пари простих прийомів, щоб буквально схуднути за кілька годин.

Найпоширеніша причина здуття живота – банальне переїдання. Причому його ефект може зберігатися дуже довго і постійно оновлюватись, якщо ти не нормалізуєш свій раціон та підхід до харчування. Якщо не буде здуття — живіт перестане виглядати і відчуватись «товстим».

Але як цього досягти? Ось кілька порад.

Як уникнути здуття живота: основні правила

  • Стеж за розміром порцій: краще їсти кілька разів на день потроху, ніж максимально зголодніти до вечора і «накидати в топку» все підряд. Те ж саме стосується планованого застілля: якщо на тебе чекає звана вечеря, ні в якому разі не залишайся голодною весь день.
  • Добре пережовувати будь-яку їжу. Процес її переробки починається вже в порожнині рота, у справу вступають ферменти, що розщеплюють, готують їжу до подальшої подорожі травним трактом. Перш ніж відкусити наступний шматочок, переконайся, що добре розправилася з попереднім!
  • Насолоджуйся не лише їжею. Якщо ти приділяєш увагу розмові з співтрапезниками, оцінюєш зовнішній вигляд страви і помічаєш оточуючі деталі, це регулює ритм прийому їжі.

Звичайно, навіть скориставшись цими порадами, ти можеш зіткнутися зі здуттям, дискомфортом та неприємним відчуттям «товстого живота». Ось способи, які дозволять покращити ситуацію, коли в кишечнику вже накопичився зайвий газ – такий план дій пропонує дієтолог Мелісса Ріфкін.

Що робити, якщо живіт роздувається після їжі

Випий води

Факт: багато дорослих споживають недостатньо рідини. А проста вода необхідна для проходження продуктів травним трактом. Зневоднені органи працюють гірше, травлення порушується. Якщо після їди ти часто відчуваєш здуття живота, оцініть скільки води ти п’єш протягом дня. І ніколи не випивай її велику кількість за один раз, кілька ковтків разів на півгодини діють більш фізіологічно.

Додай в меню імбир, фенхель та кріп

Ці продукти природним чином знижують газоутворення та покращують травлення. Імбир також славиться здатністю позбавляти від нудоти. Для того, щоб покращити своє самопочуття та «здути» живіт, ти можеш розсмоктати імбирну цукерку або випити кухоль імбирного чаю.

Полежи на боці

Краще на лівому, а на спину не лягай – це часто провокує рефлюкс, викид вмісту шлунка в стравохід, і викликає печію. Дієтолог Мелісса Ріфкін уточнює, що укладання на бік дозволяє гравітації сприяти процесу травлення.

Уникай газованих напоїв

Карбонізація може посилити відчуття здуття живота, що призведе до ще більшого дискомфорту після переїдання. Так, рідина, як ми вже згадали, важлива, але газовані напої, навіть проста вода, посилять ситуацію.

Обговори з лікарем пробіотики та ферменти

Не призначай їх собі самостійно, обов’язково порадься з фахівцем. Хоча пробіотична добавка відразу після їжі не може кардинально зменшити здуття живота, щоденний прийом може зменшити ймовірність виникнення дискомфорту навіть після переїдання. А якщо здуття та відчуття «товстого живота» набули хронічних форм, слід обговорити з лікарем аналіз ферментів для більш точного призначення препаратів, що підтримують.

Більше рухайся

Так, переїдання змушує тебе сповільнитись, проте для поліпшення перистальтики кишечника рух необхідний. Після їжі постарайся чимось зайнятися: наприклад, легкою роботою вдома. Прогулянка теж дуже корисна і також може допомогти схуднути.

Їж потроху та додай у меню перші страви

Навіть якщо ти не звикла їсти суп або бульйон, вони, на думку експерта, можуть позитивно вплинути на метаболізм при схильності до здуття живота. Такі страви легко засвоюються та добре насичують. Іноді здуття живота не є результатом якихось порушень, а спричинене лише перевантаженням травного тракту, який не встигає якісно переробити всю їжу, яку ти в нього відправляєш. Тому зменшення порцій та дробове харчування мають допомогти.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...