...

Експерти розповіли, чи викликає чай залежність

Підпишіться на нас:

Існують різні сорти чаю, але суть залишається єдиною. Більшість людей вважають чай корисним доповненням до раціону, тому що в ньому містяться багато сполук, що мають переваги для здоров’я. Однак деякі речовини можуть викликати звикання, а надмірне вживання чаю може принести більше шкоди, ніж користі – принаймні так стверджують деякі вчені. Розбираємось, чи це правда.

У чаї міститься кофеїн

У різних сортах чаю міститься різна кількість кофеїну, який може викликати звикання. Цей природний стимулятор став одним із найбільш часто вживаних психоактивних речовин у світі. Саме цей елемент у складі чаю і пов’язують із властивостями, що потенційно викликають звикання. Хімічна структура кофеїну нагадує аденозин, ця сполука міститься в організмі та розслаблює центральну нервову систему. Надлишок кофеїну може призвести до того, що тіло почне виділяти велику кількість інших природних стимуляторів, наприклад дофамін, який допомагає зберігати пильність і сприяє придушенню почуття втоми. Згодом фанатам чаю насправді може бути потрібним все більше і більше цього напою, а якщо різко кинути пити чай, то не виключено виникнення симптому відміни.

Чи реальна ця залежність

Існує безліч видів залежностей, але зазвичай у всіх є кілька загальних клінічних симптомів. Найчастіше до цього належить таке:

  • неможливість зупинитися, незважаючи на всю шкоду;
  • наполегливе бажання, безуспішні спроби контролювати чи скоротити використання;
  • симптом відміни при скороченні чи припиненні вживання.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала залежність від кофеїну синдромом, але при цьому достовірно неясно, у якої кількості людей виникає залежність і чи намагаються вони позбутися цього. Отже, чай містить кофеїн, ця сполука може викликати фізичні зміни, що збігаються із симптомами залежності. Проте офіційно вчені так не вважають, а 2-3 чашки чаю на день не завдадуть жодної шкоди.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я