...
ГоловнаЗдоров'яЩо робити, якщо ви отримали сонячний опік: головні правила

Що робити, якщо ви отримали сонячний опік: головні правила

Підпишіться на нас:

Всі ми знаємо, що необхідно приймати сонячні ванни обмеженими проміжками і обов’язково користуватися санскрином щоразу, коли ми виходимо на пляж або просто на прогулянку під літнім сонцем. Але, на жаль, іноді ми нехтуємо цими важливими правилами і, логічно, отримуємо сумний результат – сонячний опік. Шкіра червоніє, покривається скоринкою, а в найважчих випадках з’являються пухирі, свербіж, слабкість і головний біль. У такі моменти шкіра потребує особливого догляду, який допоможе впоратися з отриманою від сонця травмою.

  • Як тільки ви виявили почервоніння або відчули печіння, відразу йдіть у тінь або прикрийте пошкоджену ділянку шкіри одягом.
  • Щоб загальмувати розвиток запального процесу, охолодіть шкіру за допомогою холодного компресу: це може бути змочений прісною водою рушник, гель з алоє (або сік самої рослини) або будь-який охолоджуючий лосьйон (головне — не на спиртовій основі). Також можна прийняти холодну ванну (сильні струмені душу можуть нашкодити і без того травмованій шкірі).
  • Нанесіть на обгорілу ділянку крем з пантенолом, екстрактом алоє або будь-яким іншим заспокійливим компонентом, щоб зволожити шкіру. Від засобів на основі олій краще відмовитися – вони створять на шкірі жирну плівку, яка не дасть волозі випаруватися і посилить запалення (це стосується й відомого народного засобу – сметани).
  • Після отримання сонячних опіків організм страждає на зневоднення, тому необхідно пити більше рідини: воду або зелений чай. Це прискорить регенерацію тканин та очистить організм від токсинів.
  • Не надягайте тісний одяг після отримання опіку: тканина дратуватиме пошкоджену шкіру і може спричинити вторинну інфекцію. Найкращим рішенням на період лікування стануть вільні сукні або модний піжамний костюм з натуральних тканин, які дозволять шкірі дихати – наприклад, бавовни або льону.
  • До повного одужання уникайте потрапляння на шкіру прямих сонячних променів. Якщо ж вам потрібно вийти на вулицю під пекуче сонце, обов’язково нанесіть сонцезахисний крем (не на хімічній основі) і оновлюйте його кожні 2 години.
  • Найпоширеніша помилка – скрабування шкіри. Якщо зазвичай скраб дозволяє позбутися дрібних лущень, то у випадку з опіком він тільки посилить ситуацію і завдасть травмованій шкірі ще більшої шкоди. Не використовуйте засоби з частинками, що відлущують (навіть м’якими), кислотами, отдушками, лідокаїном і бензокаїном у складі – вони можуть стати причиною подразнення.
  • Віддирати шкіру самостійно теж не рекомендується, так як це сповільнить процес відновлення. Щоб швидше позбутися неприємних лущень, частіше зволожуйте шкіру кремом з пантенолом та антиоксидантами (вітамін С або Е).
  • Не наносьте на шкіру засоби для макіяжу. Так, обличчя з сонячним опіком виглядає не зовсім привабливим, але варто перечекати цей момент без втручання косметичних продуктів. Тональні засоби або BB-креми можуть посилити запалення та викликати алергічну реакцію, шкіра виглядатиме ще гірше, і відновлення затягнеться надовго.
  • Якщо стан погіршився, а на шкірі з’явилися висипи або бульбашки, то обов’язково зверніться до лікаря.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти відчуваєш подібні дискомфортні...

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість не визначає твою...

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став мало не щоденним супутником...

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...