...

10 причин, чому ви спите багато, але не висипаєтеся

Підпишіться на нас:

Лягаєте вчасно, спите 7-8 годин, але все одно відчуваєте себе втомленими та розбитими? Швидше за все, ви не враховуєте деякі важливі фактори у вашому способі життя. Вони безпосередньо впливають на якість сну та самопочуття людини. Багато хто з них, впевнені, стане для вас справжнім відкриттям.

Редакція Prostoway зібрала 10 причин, які заважають висипатися.

Нервове збудження і стрес

Згідно з дослідженнями, стрес не тільки розвиває дратівливість та хронічну втому, але й сприяє частковій або повній втраті сну.

Здавалося б, чим більше на нас навалюється, тим краще ми повинні спати – адже організм так потребує відпочинку. Але, як не парадоксально, все відбувається з точністю до навпаки: чим вища напруга, тим гірше ми спимо.

При постійній нервовій напрузі можна обзавестися не тільки безсонням, але й періодичними нападами мігрені.

Занадто тепло у спальні

Вченими вже доведено: висока температура в приміщенні скорочує тривалість глибокого сну. Як відомо, саме від нього залежить, наскільки ви спите. Тому у вашій спальні має бути не більше 22 градусів. І перед тим як лягати спати, кімнату найкраще провітрити. Також перед сном краще відмовитись від прийняття гарячої ванни або відвідування сауни.

Вживання продуктів, що містять кофеїн

Всі знають, що кофеїн не найкраще впливає на сон. Тому каву або зелений/чорний чаї рекомендується пити до 17:00. А після цього часу потрібно замінити чимось іншим. До речі, кола та какао також містить кофеїн, нехай і в меншій концентрації. Тому зверніть увагу на те, що ви п’єте та їсте перед сном.

Невідповідний матрац

Матрац не може служити вічно і вимагає заміни десь раз на 10 років. І якщо ви навіть не пам’ятаєте, коли його купували або спите на старому, продавленому дивані, то можливо причина вашого нікудишнього сну в цьому. Зараз можна підібрати сучасний та якісний матрац, на якому будуть снитися найсолодші сни.

Відсутність фізичних вправ

Спорт сприяє більш глибокому та гарному сну. Одне з останніх досліджень показало, що коли люди, які страждають на безсоння, стали регулярно займатися спортом, їх сон став набагато кращим. Хоча б 20 хвилин щоденних вправ або тривала прогулянка на свіжому повітрі забезпечать солодкі сни.

Читати чи дивитися телевізор у ліжку

Ліжко все-таки призначене для сну або заняття любов’ю. Для всіх інших справ варто знайти інше зручне місце. Книги читаємо у кріслі або за письмовим столом. А телевізор і все краще не розміщувати в спальні.

Ні гаджетам перед сном

І в цьому випадку ми маємо на увазі всі можливі гаджети, які випромінюють блакитне світло. Відомо, що воно негативно впливає на вироблення в організмі гормону меланіну. Він, у свою чергу, відповідає за повноцінний сон.

Залежність від телефону

Навіть якщо ви дотримуєтеся рекомендацій з попереднього пункту, все одно залишається ймовірність, що ваш телефон може заважати вам спати. Сьогодні ми багато часу проводимо у соціальних мережах, вирішуємо робочі питання поштою, відповідаємо на повідомлення. Тому встановіть собі ліміт використання телефону і відвідування соціальних мереж. Таке можна зробити у налаштуваннях буквально кожного смартфона. Найменше хвилювань і стресів, і більше часу для себе.

Зловживання алкоголем

Вважається, що келих вина за вечерею не завдає шкоди організму, а дозволяє добре розслабитися після трудового дня. Цей момент є досить спірним, на думку лікарів. Відомо, що алкоголь негативно впливає сон. Під його впливом людина погано спить у другій половині ночі. Лікарі радять не вживати спиртного мінімум за три години до сну, або обмежитися келихом червоного вина.

Лежите годинами у ліжку і не можете заснути

Якщо ви звикли нескінченно довго крутитися в ліжку, чекаючи, коли настане сон, то це тільки посилює ситуацію. Лікарі вважають, що в цьому випадку мозок може вирішити, що лежання в ліжку без сну – це норма. А отже, заснути буде дуже важко.

Щоб заснути, людині в середньому потрібно близько 15 хвилин. Якщо після цього проміжку часу ви не засинаєте, краще встати і зайнятися чимось. Наприклад, випити трав’яний чай, зробити рутинні справи вдома, почитати улюблену книгу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я