Дорогий крем для обличчя не допоміг вашій шкірі? Ось 11 причин, чому

0
Дорогий крем для обличчя не допоміг вашій шкірі? Ось 11 причин, чому
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Без сумніву, правильний догляду за шкірою обличчя та тіла (включаючи сонцезахисний крем!) може зберегти її здоровою та сяючою на довгі роки. Профілактика виникнення проблем набагато ефективніша за лікування, тому треба старатися все робити максимально правильно.

Однак навіть у знаменитих корейських десятиступінчастих процедур залишається місце для неврахованих факторів, здатних звести нанівець всю користь ретельного догляду. Якщо ви помітили, що ваш лосьйон, крем або сироватка з космічним цінником більше не працюють, можливо, дерматологи зможуть відповісти, чому так сталося.

Зміни погоди, дієта та спосіб життя, прийом ліків – все це може перетворити ваш прекрасний крем на марну (і навіть шкідливу!) субстанцію. Ми зібрали 11 причин, з яких подібне може статися.

1. У вашого крему закінчився термін придатності

За словами дерматологів, засоби для догляду за шкірою можуть зіпсуватися. Все має свій термін придатності, тому уважно перевіряйте, що написано на баночці. Можливо, є сенс десь записати термін придатності після того, як розкриєте (наприклад, у календарі смартфона). В іншому випадку може виявитися, що ви наносите на шкіру прострочений крем.

Скільки б не коштував засіб, у якій би гарній банці не зберігався – якщо він почав змінювати аромат і розшаровуватися, користі точно не принесе. Засоби з ретиноїдами, наприклад, мають відносно недовгий термін зберігання, в середньому близько 4 місяців. Тому може скластися враження, що спочатку продукт добре працював, а потім «шкіра звикла». Зовсім ні — просто активна речовина «випарувалась».

2. Засіб неправильно зберігається

Ми всі знаємо, як повинні зберігатися косметичні продукти, але все одно не дотримуємося рекомендацій. Майже на кожній баночці написано, що їх «потрібно зберігати у сухому прохолодному місці». Це особливо іронічно, враховуючи, що у більшості жінок доглядові засоби стоять на поличці у ванній кімнаті, де цілий рік тепло та волого. Небезпека може чатувати і на іншому місці, де є пряме сонячне світло, яке руйнує косметичні інгредієнти. Наприклад, сироватки з вітаміном С часто стає швидко неефективною, якщо виробник налив засіб у прозору пляшечку.

В ідеалі, сироватка з активними компонентами повинна зберігатися у пляшці темного скла з помпою або піпеткою. Якщо виробник підвів вас з якістю упаковки, зберігайте засіб в оригінальній коробці, на полиці у шафі або холодильнику.

3. Ваш організм звик до догляду

Це також може зіграти свою роль. Дослідження поки що не до кінця виявили причину цього феномену, але дерматологи вважають, що шкіра з часом адаптується та звикає до засобів, вже не реагуючи на них так добре, як раніше. Періодична зміна догляду може допомогти, не варто влаштовувати карусель з косметики. Шкіра – як дитина, починає нудьгувати зі звичним іграшками, але не любить, коли все швидко і різко змінюється.

4. Ви не звертаєте на сезонність

Зима змінюється весною, і це нікого не дивує. Але ми іноді забуває, що наша шкіра теж змінюється з підвищенняим температури і по-іншому реагує накосметичні засоби. Змінюється рівень вологості, температури, кількість сонячного світла, швидкість вітру, і це все впливає на нас. Зима змушує шкіру червоніти і дратуватися, центральне опалення сушить її, немов пустельну спеку, літо викликає блиск і підвищену жирність. У всіх змінах ми чомусь звинувачуємо догляд, а не дощ, вітер чи сонце.

Звертайте увагу на календар і не забувайте коригувати звичну схему турботи про шкіру.

5. У вашому організмі відбуваються гормональні зміни

Гормони визначають майже все у нашому організмі, і шкіра також реагує на них. Будь-які зміни, пов’язані з вагітністю, менопаузою, ендокринними захворюваннями і навіть банальною зміною фаз менструального циклу, можуть вплинути на те, як поводитиметься шкіра. Ви могли помічати, що у різний час місяця шкіра поводиться по-різному, демонструючи прищі, чутливість чи сухість. Відстежуйте цикл у календарі, користуйтеся спеціальними додатками – вони допоможуть вам краще розуміти власний організм і передбачати потреби шкіри, що змінюються.

6. Ви приймаєте ліки та БАДи

Препарати можуть мати невидимий, але сильний вплив на стан шкіри. Антидепресанти, пре-і пробіотики, БАДи та вітаміни, оральні контрацептиви – практично всі вони мають шкірну реакцію у переліку побічних ефектів. Шкіра може відреагувати почервонінням і висипом буквально на що завгодно, навіть на найневинніші ліки, перевірені часом. Якщо у вашій аптечці додалося пігулок, не поспішайте змінювати доглядові засоби. Можливо, проблема зовсім не в них.

7. Ви використовуєте продукти у неправильний час

Багато засобів дуже залежать від того, коли ви їх наносите. Одні засоби можна наносити тільки на ніч, інші – лише з ранку, а треті компонуються з іншими засобами. Засоби, що містять ретиноїди, потрібно наносити ввечері, за годину до сну – сонце або навіть просто денне світло практично повністю блокують дію ретинолу. Сонцезахисний крем недостатньо нанести один раз уранці, його потрібно оновлювати протягом дня. Жоден санскрин не зможе берегти вас вісім годин поспіль, наука поки що не придумала таких речовин, тому оновлюйте шар крему кожні дві-три години.

Дотримуйтесь порядку нанесення догляду, адже рідкі засоби, нанесені поверх маслянистих, не дійдуть до шкіри. Заплуталися? Ми допоможемо розібратися.

Ось базовий порядок нанесення доглядових продуктів:

  1. Засіб для зняття макіяжу/санскрину на олійній основі
  2. Засіб для вмивання.
  3. Лосьйон.
  4. Сироватка.
  5. Крем.
  6. Санскрін і косметика поверх нього (якщо йдеться про ранковий догляд).

8. Ваш догляд не має регулярності

Наскільки важливо змінювати доглядові засоби залежно від погоди та гормональних змін, настільки важливо бути послідовними. Дайте крему зробити свою справу у вашій шкірі, нехай його використання стане звичкою. Якщо ви перевантажені справами, поставте нагадування у календарі смартфона, вони допоможуть у формуванні рутинності процесу.

Головна причина, через яку продукти з часом перестають працювати — та сама причина, через яку не можна сісти на дієту «раз і назавжди». У якийсь момент ми забуваємо, що доглядом потрібно користуватися регулярно. Зрозуміло, його ефективність падає.

9. Ви не робите достатню ексфоліацію

Відсутність ексфоліантів( засобів для відлущення) у догляді може стати ще однією причиною, через яку ваші сироватки та креми погано працюють. Шар омертвілих клітин шкіри заважає ефективному проникненню інгредієнтів догляду у вашу шкіру, тому ви не бачите бажаного результату. Відлущування кілька разів на тиждень допомагає позбутися всього зайвого та покращити проникнення, а значить і покращить стан шкіри.

Однак будьте обережні, скраби можуть травмувати шкіру і завдати більше шкоди, ніж користі. Залиште наждачку для будівельних робіт і подивіться у бік кислотних засобів з м’якою дією.

10. Ваш доглядовий засіб недостатньо концентрований

Це особливо актуально для антиперспірантів та ретинолу. Ми зазвичай починаємо з низьких концентрацій активних речовин, щоб не зашкодити собі. Однак, згодом шкіра звикає. І якщо вам здається, що ефективність знизилася, спробуйте перейти на догляд із більш серйозним вмістом активних компонентів або збільшити частоту використання.

11. Стан вашої шкіри змінився

Тип шкіри рідко змінюється, оскільки залежить від її індивідуальної фізіології. Однак у шкіри бувають різні стани, залежно від умов середовища, здоров’я, фази менструального циклу і т.д. Іноді шкіра стає зневодненою, тьмяною, жирною або, навпаки, висушеною. Залежно від стану вам необхідно скоригувати звичний догляд для вирішення ситуаційних проблем.

попередня стаття5 звичних продуктів, від яких варто відмовитися – заради здорового серця
наступна статтяВипий і заспокойся: 5 найкращих чаїв від стресу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я