Як приготувати котлети по-київськи: секрет у правильній начинці

0
Як приготувати котлети по-київськи
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Котлета по-київськи – національна страва української кухні, найчастіше її називають київською котлетою.

Класичну м’ясну страву подають у різних варіантах, але спочатку вона складалась тільки з панірованої курячої грудки та вершкового масла.

Що таке котлета по-київськи?

Котлета по-київськи – це, як випливає з назви, страва, батьківщиною якої є Україна.

У Франції вперше з’явилася котлета de volaille, або «зроблена з птаха». Її подала на стіл для царя Олександра І кухар Марія-Антуан Карім, яка жила на рубежі XVIII та XIX століття. Спочатку страва складалась з хрусткої курячої грудки та вершкового масла, яке надає м’ясу ніжного смаку, чудового аромату та соковитості.

Як готується котлета по-київськи?

Щоб приготувати класичний варіант страви, використовуйте якісну курячу грудку (приправлену сіллю та перцем) та охолоджене нарізане вершкове масло. Після того, як м’ясо акуратно відбито, в нього кладеться вершкове масло і загортається рулет.

Веретеноподібна котлета, що вийшла, обмазується яйцем і панірувальними сухарями.
Потім на топленому маслі обсмажується з усіх боків до рум’яної скоринки.

Важливим доповненням до цієї української страви є зелень (особливо кріп, петрушка) та часник, які можна додати до вершкового масла. Деякі кухарі також використовують лимонний сік.

Котлета з твердим сиром набула популярності у Польщі. Тут у м’ясо загортають гриби, шпинат чи шинку.

Ці страви можна вважати варіантом котлети по-київськи, але до традиційного рецепту такі гарніри не входять. Також можна зустріти рецепти зі свинячої корейки, але кухарі ніколи б не дозволили собі запропонувати таку страву своїм гостям.

Спосіб подачі та з чим поєднувати котлету по-київськи

У рецептах української кухні котлета по-київськи найчастіше зустрічається з відвареною картоплею (цілком або у вигляді пюре) та глазурованою морквою. Страва також має приємний смак, коли подається із зеленим горошком.

Ці добавки обрані не випадково – вони м’які та гармонійно поєднуються з м’ясом птиці, не порушуючи його смакових якостей. Сьогодні котлету по-київськи можна замовити з картоплею фрі та салатом.

Це, звичайно, не робить страву менш смачною, але щоб повною мірою насолодитися її якостями, варто спробувати її в традиційному варіанті.

Схожі страви

Смачні котлети з птиці можна приготувати різними способами, найпростіший з яких куряча грудка а-ля свинячі відбивні.

Однак це більш вдосконалена та здорова версія. Шанувальникам котлет, фаршированих сиром чи шинкою, варто спробувати кордон блю –  швейцарську котлету. Спочатку її готували з телятини, але часто замість неї використовують м’ясо птаха.

Цікаві факти про котлети по-київськи

  1. Традиційні котлети по-київськи готуються з курячої грудки з крильцем, на одному боці якого котлета трохи товстіша і звужується до іншого кінця.
  2. У Польщі котлети по-київськи набули величезної популярності у міжвоєнний період. Забуті після війни, вони повернулися до столів після зміни режиму та стали невід’ємною частиною меню хрещень та весіль.
попередня статтяІз замороженого кефіру можна приготувати смачний делікатес
наступна статтяЯк виростити гарну традесканцію: що квітка любить, а що ні
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я