Колаген: навіщо потрібен, у яких продуктах міститься і що призводить до його дефіциту

Підпишись на нас:

Слово “колаген” напевно відоме ожній людині. У цій статті спробуємо більше розібратися, що таке колаген, навіщо він потрібен і в яких продуктах харчування міститься.

Колаген це білок, що складається з різних амінокислот, який є основним компонентом сполучної тканини. Він присутній не тільки в шкірі та волоссі, а й у зв’язках, хрящах, сухожиллях, суглобах, м’язах та судинах (на колаген припадає близько третини всіх білків організму). Крім цього, колаген підвищує еластичність та міцність тканин, захищає їх від пошкоджень.

Колаген синтезується всередині нашого організму за достатньої кількості амінокислот, у тому числі тих, що надходять з їжею. Також для його синтезу в організмі мають бути у достатній кількості вітаміни А, С, D, Е, цинк, залізо, сірка та мідь.

Згодом організм втрачає колаген. Починається це після 25 років і до 45 років людина має колагену на 35% нижче, а у 70 років його вироблення знижується практично на 75%, порівняно з молодим віком. Це проявляється в вигляді зморшок, випадінні волосся, ламкості нігтів, хрускоту та болях у суглобах тощо. Дбати про свій організм і стежити за раціоном харчування рекомендується вже з молодих років.

Що призводить до зниження рівня колагену?

Для початку варто відзначити, що для визначення нестачі колагену та визначити точну причину дефіциту можна лише при здачі необхідних аналізів.

Отже, що може призвести до зниження колагену?

Дефіцит вітамінів та мінералів.

Однією причиною зниження колагену може стати недостатнє споживання необхідних амінокислот, що містяться в білкових продуктах. Також, для того, щоб колаген зберігався на достатньому рівні, в організмі не повинно бути дефіциту вітамінів і мінералів, таких як А, С, Е, D, сірки, заліза, цинку та міді.

Надмірне вживання цукру.

Як уже давно відомо, що вживання цукру не приносить користі здоров’ю. Глюкоза здатна пошкоджувати будь-які молекули в організмі, зокрема колаген. Тому надмірне споживання цукру не тільки призводить до зайвої ваги, а й до передчасного старіння.

Стрес

У стресових станах в організмі виробляється гормон кортизол, який впливає на роботу наших систем, засвоєння поживних речовин, а також сприяє прискоренню розпаду колагену.

Ультрафіолетові промені

Загар під сонцем і в солярії без спеціальних захисних засобів може негативно позначитися на стані шкіри. Ультрафіолетові промені здатні руйнувати колаген у шкірі, що сприяє передчасному старінню.

Існують і інші причини, пов’язані зі станом здоров’я, які можуть назвати лише фахівці.

У яких продуктах міститься колаген?

Кістковий бульйон. Найпоширеніший продукт, що містить колаген. Це може бути бульйон із кісток яловичини, свинини, птиці та інших тварин. На основі кісткового бульйону можна готувати супи, відварювати крупи і всім відомий “холодець”.
Желатин. Желатин отримують із хрящів, сухожиль і зв’язок тварин, тому можна сказати, що желатин – це і є натуральний колаген. Його використовують для приготування желе, заливних страв та десертів. Желатин та кістковий бульйон є основними продуктами, де міститься колаген. Але для його вироблення всередині організму необхідно споживати продукти, що допомагають його синтезу і збереженню.

Жирна риба. Лосось, сьомга та інші види жирної риби містять омега-3 жирні кислоти та цинк, які сприяють зволоженню шкіри та синтезу колагену.

Яйця. Вони містять такі амінокислоти, як пролін і гліцин, що у виробленні колагену. Плюс до всього вони містять корисні жири, вітаміни групи В, вітамін А, цинк та фосфор.

Печінка. У печінці тварин міститься велика кількість заліза, необхідного для підтримки рівня колагену в організмі, а печінка тріски та яловичина також багата на мідь.

Цитрусові. Вітамін С не синтезується нашим організмом, тому ми можемо отримувати його через продукти харчування. На жаль, багато людей “не доїдають” вітамін С. Здебільшого він міститься в цитрусових, овочах, зелені та ягодах.

Стаття має ознайомлювальний характер і написана на основі відкритих джерел. Не використовуйте інформацію з цієї статті для самодіагностики, не займайтеся самолікуванням і не змінюйте свій звичний раціон без консультації з фахівцем, оскільки це може зашкодити вашому здоров’ю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні,...

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та...

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож...

3 рослини, які приховано шкодять іншим культурам: не бур’яни, а шкоду завдають

Виявляється, деякі культурні та декоративні рослини можуть стати прихованими...

Які помилки ми робимо при варінні кави

З ранку перш за все хочеться порадувати себе чашкою...

Секрет урожайних помідорів: всього два підживлення

Вирощування здорових та смачних помідорів є пріоритетом для багатьох...