...
ГоловнаКулінаріяДомашній сирок своїми руками за 30 хвилин

Домашній сирок своїми руками за 30 хвилин

Підпишіться на нас:

Якщо в холодильнику затрималося молоко і його потрібно, як то кажуть, утилізувати, можна взяти і приготувати з нього експрес-“творожок”. Для цього знадобиться всього два інгредієнти та 30 хвилин часу.

Цей рецепт не зовсім звичайний, не класичний, але має місце бути. Сир в такий спосіб готується дуже просто, швидко, легко і при цьому виходить смачним, ніжним, в міру кислуватим і вологим.

Використовувати такий сир можна як для начинки (для вареників, млинців, пирогів, пиріжків і т.д.), так і у вигляді самостійної страви, створивши з нього, наприклад, смачний десерт зі сметаною, варенням, сиропом, згущеним молоком, ягодами, фруктами, медом тощо. Кому що до вподоби.

Отже, готуємо.

Складові:

Для приготування сиру нам знадобляться молоко (в ідеалі – натуральне, але якщо його немає, магазинне теж підійде) та лимонний сік (або лимонна кислота).

Молоко – 1 л
Лимонний сік – ½ частини лимона (або ⅓ ч.л лимонної кислоти, розведеної в 100 мл кип’яченої води).
*Вихід: з 1 літра молока виходить 190-200 г кислого сиру.

Як готувати:

  1. Ємність з молоком ставимо на вогонь і чекаємо, поки воно закипить.

2. Поки молоко гріється, віджимаємо сік половинки лимона або розводимо третину чайної ложки лимонної кислоти на 100 мл кип’яченої води.

3. Як тільки молоко почне закипати, повільно та акуратно вливаємо в нього по стінках каструлі лимонний сік (або розведену лимонну кислоту).

4. Далі чекаємо, коли молоко почне згортатися. Помітивши перші сирні пластівці, вимикаємо плиту. Акуратно вимішуємо молочну суміш до повного відокремлення сироватки від створеної частини.

5. Друшляк встановлюємо в якусь велику ємність і зливаємо в нього отриману суміш.

6. Накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 10-15, щоб стекла сироватка.

7. Збираємо отриманий сир і використовуємо його за призначенням.

“Творожок” готовий. Смачного!

Примітки

* Сироватку, отриману в процесі приготування сиру, не виливаємо. Її можна використовувати у випічку, додавати до окрошки або просто пити.

* Підсоливши отриманий сир і залишити його під гнітом на 8-10 годин, отримаємо смачний, ніжний сир “а-ля адигейський”.

* А якщо в сир додати не тільки сіль, а й соду, а також улюблені спеції та прянощі, то, через час, зможемо насолоджуватися оригінальним плавленим сирком з унікальним, неповторним смаком.

Друзі, пробуйте, готуйте, експериментуйте, діліться враженнями та улюбленими рецептами в коментарях.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Як врятувати переперчену страву: 10 кулінарних хитрощів

Не всі люблять занадто гострі страви, тому надлишок перцю може зіпсувати вам обід чи вечерю. Переперчити страву легко....

Ці огірки точно краще не консервувати: простіше одразу викинути

Молоді господині помиляються, коли обирають огірки виключно за якістю плодів. Багато чого в цій справі залежить від сорту. Наприклад,...

Відмінний рецепт квашених солоних огірків на зиму

Саме час подбати про запаси овочів, які вирощені на власній грядці. В теплицях вже є урожай огірків, скоро...

Сухі котлети: помилки, через які вони такими виходять

Що додати до котлет, щоб вони були не сухими, а соковитими? Це питання, яким задаються недосвідчені господині. М'ясо дуже...