Як боротися з безсонням без ліків: 5 простих, але працюючих порад

0
Як боротися з безсонням без ліків: 5 простих, але працюючих порад
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров’я. Але пам’ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Кожен із нас знає по собі, що правильний восьмигодинний сон — не тільки невід’ємна частина здорового способу життя, а й запорука гарного ментального стану. Неодноразово вченими було доведено, що сон впливає на роботу всього нашого організму, від процесу метаболізму до продуктивності в роботі. Але швидко заснути (або взагалі заснути) виходить далеко не завжди і не у всіх. Це може бути пов’язано із зовнішніми подразниками або перезбуджуваністю нервової системи, а також з багатьма іншими факторами. Зібрали 5 дієвих способів, які допоможуть подолати безсоння без ліків.

Прийміть ванну

Кадр із фільму «Красуня»
Кадр із фільму «Красуня»

Спробуйте за пару годин до сну прийняти теплу ванну, яка, як відомо, знижує загальний рівень стресу та розслаблює тіло. Особливо ефективним цей метод буде, якщо додати у воду ефірні олії – наприклад, розслаблююча лавандова або заспокійлива ромашкова. Залежно від того, з якого саме рослини виготовлено масло, воно приносить різний ефект. Воно також може допомагати від головного болю, знімати напругу, лікувати висипання на шкірі і навіть налагоджувати гормональний фон.

Прогуляйтеся

Це здається очевидним, але кисень, насичуючи мозок, діє на організм як снодійне. Погодьтеся, що на природі це відчувається особливо сильно: після дня на свіжому повітрі кожен швидко засне міцним сном – тому, якщо ви перебуваєте за містом, обов’язково скористайтеся цією порадою. Однак, якщо ви живете в галасливому мегаполісі, вечірня прогулянка також може допомогти подолати безсоння. Головне, постарайтеся уникати місць з величезним скупченням машин і людей – годинна прогулянка допоможе відволіктися від тривожних думок і розслабитися.

Спробуйте медитацію

Медитація допомагає розслабитися, відволіктися від справ та присвятити час собі. Крім того, вона налагоджує якість сну — та й загалом життя. Одночасно з цим можна спробувати освоїти заняття йогою та дихальні вправи. До речі, будь-який спорт, йога це або біг увечері навколо будинку, також налагоджує внутрішній годинник і допомагає подолати безсоння.

Використовуйте маску на очі та беруші

Давно відомо, що для якісного сну в організмі повинен у нормальній кількості вироблятися гормон мелатонін. Багато хто приймає його як добавку, щоб подолати безсоння. Але насправді він у потрібній кількості виробляється у нашому організмі сам — головне, створити для цього всі умови. Допомогти в цьому може маска на очі, яка не пропускає світло, і беруші, що заглушають те, що відбувається навколо вас, поки ви спите.

Лягайте спати вчасно

Щоб швидко та без проблем засипати, потрібно налагодити внутрішні біоритми. Для цього слід вставати і лягати в один і той же час щодня. На думку вчених, ідеальний час відходу до сну між 10 і 11 годинами вечора, оскільки саме в цей час знижується рівень гормону стресу кортизолу, а рівень гормону сну мелатоніну починає зростати.

попередня статтяГарбузовий торт зі збитими вершками: солодкий десерт, який дуже простий в приготуванні
наступна статтяЧому не виходять смажені пиріжки: називаємо основні помилки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я