8 ідей для розвитку творчого потенціалу

0
8
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Креативність – це створення зв’язків між речами», – говорив Стів Джобс. Але як створити цей зв’язок? Питання, яким задавалися люди за всіх часів. У сучасному світі, де швидкість вища, ніж на Формулі-1, а кількість талановитих людей зростає в геометричній прогресії, дуже складно не опинитися в творчій кризі.

Кожна людина, що поважає себе, періодично сумнівається у своїх здібностях і думає, що проблеми лише в неї. Але це зовсім не так. У всіх бувають складнощі з натхненням та втрата віри у себе. А з приходом зими та поганої погоди це почуття посилюється.

Тому сьогодні для тих, хто зовсім зневірився у своєму творчому потенціалі, ми зібрали вісім лайфхаків для його розвитку.

Працюй з кав’ярні

Дивно, але факт. Вчені провели дослідження та довели, що рівень фонового шуму у кав’ярні активує абстрактне мислення та підвищує творчу продуктивність. А ось надто сильний шум або його повна відсутність, навпаки, заважає креативу.

Не чекай натхнення

Як кажуть, апетит приходить під час їжі. Так само відбувається і з натхненням. Головне просто почати працювати, накидати ідеї і все саме піде само собою.

Влаштовуй тренування на асоціації

Без вправ для мозку у розвитку креативності також не обійтися. Ми знайшли ідеальний варіант у форматі гри для двох (або навіть компанії). Пояснюємо, у чому суть: один із вас починає розповідати історію (на це йому дається рівно хвилина), коли час спливає, її продовжує наступний учасник, і так можна грати нескінченно. Ще один варіант для тих, хто хоче розвивати креативність на самоті: вибираєш один предмет і вигадуєш якнайбільше нестандартних способів для його застосування.

Користуйся другою рукою

У звичайному житті ми звикли задіяти здебільшого лише одну руку – у більшості людей вона права. Як усім уже давно відомо, її контролює ліва півкуля мозку, яка відповідає за аналітичне мислення. А ось права півкуля займається всім, що пов’язане з уявою та креативом. Тому якщо деякі повсякденні справи виконуватимуть лівою руокю, то це допоможе розвинути творче мислення.

Почни з кінця

Так-так, ще один шалений лайфхак, який працює. Американська письменниця Роксана Робінсон в одному інтерв’ю зізналася, що деякі розповіді творила з кінця. Тобто вона спочатку вигадувала фінал історії, а потім рухалася на початок. Такий спосіб, за її словами, допомагав упоратися з творчою кризою.

Обмежуй себе

Здавалося б, обмеження та креатив – речі несумісні. Але це зовсім не так. Якщо вірити дослідженню британських учених, то добровільні обмеження навпаки підвищують креативність. І ось тобі приклад: американський дитячий письменник Доктор Сьюз створив одну зі своїх робіт, що найбільше продаються «Зелені яйця і окіст» після суперечки зі своїм редактором, який кинув йому виклик, сказавши, що той не зможе написати розповідь, використовуючи всього 50 різних слів. Тому ми пропонуємо тобі створити собі штучні обмеження і подивитися, як викрутиться твій мозок. Психологи пояснюють цей процес тим, що обмеження вибору стимулює творчість.

Працювати та ще раз працювати

Як казав американський хімік Лайнус Полінг: «Найкращий спосіб знайти хороші ідеї – знайти багато ідей та викинути погані». Дуже багато музикантів, художників і письменників дотримувалися цієї установки. Тому ще один лайфхак – робити, робити та робити. І в жодному разі не зациклюватися на тому, що робиш погано.

Займайся спортом

Наукою вже давно доведено, що фізична активність допомагає ідеям із несвідомого дістатись свідомості. Завдяки фізичним активностям ти отримуєш адреналін та гарний настрій, а це, як відомо, стимулює креативне мислення. Ось, наприклад, Альберт Ейнштейн вигадав теорію відносності під час їзди на велосипеді.

попередня статтяКому не можна їсти яблука, разповіла дієтолог
наступна статтяЩо таке спіруліна і в чому її користь
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я