Окситоцин: як на нас впливає «гормон обіймів»

0
Окситоцин: як на нас впливає «гормон обіймів»
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Раніше вважалося, що окситоцин допомагає нам відчувати лише почуття прихильності, емпатії та довіри. Безліч порад про подружній добробут ґрунтувалося на його впливі.

У жовтні 2020 року були опубліковані результати нових досліджень про вплив окситоцину на наш настрій, стосунки з партнером, друзями та колегами. Американські вчені з’ясували, що він може провокувати підозрілість, уникнення контактів і заздрість.

Статтю перевірила та прокоментувала Наргіс Джамолова, лікар акушер-гінеколог, кандидат медичних наук.

Що точно відомо про окситоцин?

“Гормон обіймів” насамперед виконує чіткі фізіологічні функції. Основне його завдання – сприяти продовженню роду. Окситоцин виробляється у людей і тварин, проте сила його дії може змінюватись в залежності від генетики. Дослідження Оксфордського університету показали, що речовина викидається в кров при оргазмі як у чоловіків, так і у жінок. У першому випадку гормон сприяє швидкому руху сперматозоїдів. У другому – стимулює м’язові скорочення, допомагаючи чоловічим статевим гормонам досягти своєї кінцевої мети, яйцеклітини.

Через дев’ять місяців окситоцин провокує перейми. Зокрема, стимулює скорочення матки. Саме тому лікарі можуть вколоти його жінці під час пологів. З тієї ж причини підвищений рівень гормону є небезпечним на перших термінах вагітності. Надалі окситоцин відіграє важливу роль у процесі лактації, а також допомагає налагодити психологічний зв’язок між матір’ю та дитиною. Так чи інакше, гормон справді пов’язаний із процесами, які викликають приємні емоції.

Вплив окситоцину на фізичне здоров’я

Дослідження останніх десяти років показують, що наявність окситоцину у крові може позитивно впливати на здоров’я людини. Біологи з Університету Огайо вважають, що гормон сприяє якнайшвидшому затягуванню ран. В експерименті брали участь 37 пар. За їхньою згодою вчені зробили цим людям невеликі надрізи на шкірі. Протягом усього часу загоєння подряпин лікарі вимірювали рівень окситоцину у плазмі. При цьому кохані підтримували свої звичні стосунки: обіймалися, цілувалися, сварилися. З’ясувалося, що швидкість, з якою випробувані йшли на виправлення, залежала від кількості гормону в організмі. Побічно ці дані підтверджують той факт, що позитивні контакти з близькими можуть безпосередньо впливати на здоров’я.

Несподіваний експеримент, який поставили на щурах медики з Пенсільванського університету, також свідчить про користь окситоцину. Вчені припускають, що гормон допомагає краще перетравлювати їжу. Відомо, що стрес негативно впливає на органи шлунково-кишкового тракту. Зокрема, сильна емоційна напруга може сприяти затримці їжі у шлунку. Цей ефект здатний спричинити як здуття, дискомфорт, нудоту і діарею, а й спровокувати серйозніші проблеми, зокрема виразку.

На противагу стресу дослідники вирішили використовувати окситоцин як стимулятор роботи органів ШКТ. Вони вводили щурам у мозок різні дози речовини та стежили за реакцією гризунів. У результаті біологи дійшли висновку: гормон активізує скорочення м’язів шлунка, що призводить до якнайшвидшого перетравлення їжі.

Втім, поки що лікувати ШКТ за допомогою обіймів ще зарано. Все-таки організм гризунів відрізняється від людського. Тим не менш, надалі вчені планують продовжувати експерименти, які, можливо, допоможуть розробити нові способи терапії для захворювань шлунка.

Гормон обіймів – це міф?

Що ж до обіймів, то, згідно з дослідженнями Гарвардської медичної школи, найбільший викид гормону відбувається в організмі безпосередньо перед фізичним контактом. Вчені припускають, що стимулом служать безпосередньо емоції очікування чогось хорошого, а не конкретного дотику.

Обійми, як ліки
Обійми, як ліки

Іншими словами, обійми дійсно сприяють зниженню стресу та посиленню прихильності, коли у вас із партнером теплі стосунки. А ось у період сварок та образ окситоцин навряд чи допоможе.

Донедавна вважалося, що гормон забезпечує налагодження соціальних зв’язків, допомагає нам більше довіряти один одному, а також здатний зберегти моногамію у шлюбі. Однак останні дані показують, що не все так однозначно і призначення гормону набагато складніше, ніж забезпечення теплих відносин.

Багато висновків про властивості окситоцину було зроблено з урахуванням експериментів з мишами-полівками. Ці гризуни зберігають вірність своїм партнерам все життя і здатні виявляти співчуття один до одного. Зокрема, під час стресу звірята намагаються заспокоїти коханих. Варто було вченим заблокувати окситоцин, лабораторні тварини відразу втрачали інтерес до своїх других половинок.

Перевірки теорії про гормон моногамії на людях показали схожі результати.

Так, наприклад, у статті, опублікованій 2012 року в журналі Natural Science, стверджується, що одружені чоловіки, яким вводили окситоцин за допомогою назального спрею, намагалися зберігати емоційну дистанцію з незнайомими привабливими жінками на відміну від тих, хто отримував плацебо.

Проте вже 2018-го з’явилися нові дані. З’ясувалося, що гормон, який надходив до організму через ніс, який не завжди потрапляв у мозок і впливав на прийняття таких рішень.

Згідно з іншими дослідженнями, у представників різних статей речовина викликала протилежні емоції. Якщо у чоловіків вона пробуджувала егоїзм та прагнення до суперництва, то у жінок, навпаки, емпатію та альтруїзм.

Дослідження останніх років доводять, що гормон – це насамперед регулятор, який підтримує стабільну роботу організму.

Молекула окситоцину
Молекула окситоцину

Вплив окситоцину на психологічне здоров’я

Більшість гормону виробляється в гіпоталамусі – відділ мозку, який регулює ендокринну систему. Всі пов’язані з ним позитивні почуття тут.

Однак окситоцин виробляє й інша частина мозку – опорне ядро ​​крайової смужки. Цей відсік ще до кінця не вивчений, проте є припущення, що саме там формуються тривожні розлади, депресія та адикції. Причини появи окситоцину у цьому відділі мозку донедавна були невідомі. Експерименти на мишах показали, що в опорному ядрі окситоцин провокує занепокоєння, і навіть заздрість. Тут він виробляється у зв’язку із тривалим стресом. При цьому швидкоплинні емоційні сплески на викид окситоцину не впливали.

Реакції на гормон, як і у випадку з гіпоталамусом, були активнішими у самок. Таким чином, є ймовірність, що нові дослідження проллють світло на вивчення та лікування тривожних розладів, які найчастіше зустрічаються у жінок.

Окситоцин – гормон статевої групи, який переважно виробляється у жіночому організмі. Однак у невеликій кількості він синтезується і у чоловіків у гіпоталамусі. Як і будь-який інший гормон, він працює у парі з рецепторами. Це означає, що якщо на клітинах буде мало рецепторів до окситоцину, скільки б його не було в організмі, ефект виявиться невеликим. Рецептори, як будь-які інші білки, закодовані в генах.

Багаторічні дослідження показали, що активність генів рецепторів окситоцину у дітей залежить від материнської турботи. Цей чинник допомагає сформуватися окситоциновій системі, від якої, в свою чергу, залежить адекватна соціалізація дитини. Депресія, стрес, втома матері перешкоджають синтезу цього гормону, що може спричинити стиск м’язів і утруднити споживання немовлям молока.

Також окситоцин регулює виробництво чоловічого статевого гормону тестостерону та сприяє його трансформації в активну форму – дигідротестостерон. Також зменшує синтез кортизолу («гормону стресу») та адренокортикотропного гормону, які запускають руйнівні процеси у м’язах. Саме тому важливо стежити за балансом гормонів в організмі. Надлишок окситоцину негативно впливає на роботу надниркових залоз, які виробляють кортизол, тому якщо його виробляється недостатньо, може бути занепад сил. Справа в тому, що цей гормон відноситься до життєво важливих. Він допомагає нам реагувати на небезпеку та впоратися з нею. Завдяки кортизолу людина краще концентрується, швидше розуміє, в кров надходить глюкоза, необхідна для роботи м’язів.

Надлишок окситоцину також гальмує вивільнення тестостерону в організмі. При цьому у чоловіка знижується лібідо, нормалізується рівень природних статевих гормонів, функціональність передміхурової залози.

попередня статтяУкраїнський суперфуд: про користь та шкоду квашеної капусти
наступна статтяЩо не варто робити після тренування
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я