...
ГоловнаЗдоров'яКоли доводиться викликати «швидку»: 4 найпоширеніші помилки

Коли доводиться викликати «швидку»: 4 найпоширеніші помилки

Підпишіться на нас:

Якщо трапилося лихо, включаються інстинкти, що керують діями. Але абсолютно точно не варто сліпо довіряти підсвідомості у надзвичайних випадках — важливо чітко розуміти, що і чому не варто робити, коли доводиться звертатися за екстреною медичною допомогою.

Людині може стати погано буквально будь-де: вдома, на прогулянці з собакою, під час дружньої вечері. І від дій оточуючих (і самого пацієнта) залежить відновлення його здоров’я, а в деяких випадках – і життя. Лікарі екстреної медичної служби застерігають від таких дій.

Не потрібно насамперед дзвонити близьким

Якщо тобі (чи комусь в оточенні) стало погано, не потрібно витрачати час на листування та дзвінки з родичами та друзями. Єдина здорова порада, яку вони можуть у цих умовах дати — це набрати на номер 103. Оператор екстреної медичної служби пройшов спеціальну підготовку, компетентний розпізнавати серйозність ситуації та проінструктує, що робити в очікуванні бригади. Друзям та родичам бажано зателефонувати або написати, коли вже викликали «швидку».

Не варто везти людину до лікарні самостійно

У фільмах ми часто бачимо, як родичі та друзі везуть хворого на власному авто чи таксі, і вриваються у прийомальне відділення, несучи його на руках. У звичайному житті така ситуація неможлива: ти тільки витратиш час, намагаючись в’їхати на територію «швидкої допомоги», навіть якщо вона за два кроки від місця події. А машини швидкої оснащені складним обладнанням, і перша допомога і лікування починаються вже в швидкій. Крім того, в деяких випадках потрібне особливе транспортування, яке може здійснити лише бригада медиків.

У випадках масових надзвичайних ситуацій, можливе використання власного автотранспорту може бути виправдане. Але в будь-якому випадку необхідно зателефонувати до екстреної служби: оператор дасть інструкції та повідомить, куди можна відвезти потерпілого, щоб гарантовано та швидко отримати допомогу.

Не можна залишати хворого у приймальному спокої

Якщо ти супроводжуєш людину, якій стало погано, то твоя роль не закінчується на порозі приймального відділення. Обов’язково дочекайся госпіталізації чи інших дій. Хворому може знадобитися допомога близького та на стадії оформлення на лікування і, наприклад, у тому випадку, якщо лікарі визнають, що йому можна надати допомогу на місці та відправити додому або до іншого лікувального закладу.

Протипоказано забувати зарядний пристрій для телефону

Обов’язково захопи зарядний пристрій, а в ідеалі пауербанк. Зв’язок потрібний і хворому, і супроводжуючому. Ніхто не зможе передбачити, коли і де закінчиться подорож на швидкій, і що може знадобитися пацієнтові. Тому заряджання для зв’язку так само важливе, як і документи, навіть якщо на момент виклику медиків телефон показує повну батарею.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...