...
ГоловнаЗдоров'я7 помилок у використанні сонцезахисного крему і чому їх важливо знати

7 помилок у використанні сонцезахисного крему і чому їх важливо знати

Підпишіться на нас:

Літо в розпалі, в найбличих планах відпустка, і скоро тобі доведеться проводити багато часу під сонцем – а, отже, і зустрітися з потенційною шкодою ультрафіолетового випромінювання. Розкажемо, як правильно від нього захиститись!

Впевнені, що будь-яка жінка хоче двох речей: по-перше, щоб її шкіра добре виглядала, по-друге, захистити її від серйозних проблем — із меланомою, яку називають «королевою онкології», точно не хотіла б зіткнутися жодна з нас. Тому дуже важливо знати, яких помилок при використанні сонцезахисного крему ми часто припускаємось і намагатися їх уникнути.

Помилка №1: сподіватись, що SPF вказує, як довго можна перебувати на сонці

Насправді існує причина, через яку ми так думаємо. Справа в тому, що в розрахунку SPF справді фігурує час. Наприклад, якщо шкіра, оброблена кремом, згорить під сонячним промінням за 150 хвилин, а без захисту – за 10 хвилин, то працює формула 150 ÷ ​​10 = 15 SPF.

Але, як пояснює дерматолог та хірург в онкологічному центрі Ентоні Россі, промені в лабораторії та на пляжі – це різні речі. Інтенсивність випромінювання може бути зовсім іншою, як і шкіра різних людей, і тому краще пам’ятати просте правилом: новий шар 1 раз на дві години та після кожного купання.

Помилка №2: не використовувати універсальний крем

Крізь озоновий шар до нас доходять два типи випромінювання, що шкодить шкірі: UVA та UVB. «UVB викликає опіки, з якими вчені пов’язують більшість видів раку шкіри, UVA – фотостаріння, що супроводжується сухістю, гіперпігментацією та втратою пружності. І UVA, і UVB ушкоджують епідерміс і дерму – тому так важливо користуватися сонцезахисним кремом широкого спектру дії, який захищає і від того, і від іншого», – каже Ентоні.

Помилка №3: ​​розраховувати на SPF у косметиці

У більшості денних і тональних кремів занадто низький SPF для того, щоб захистити тебе від сонця — та й навряд чи ти використовуєш кількість, достатню для цієї мети. «Я завжди говорю – спочатку нанесіть хороший сонцезахисний крем, дайте йому висохнути, а вже потім додавайте всі ваші інші засоби. Якщо вони мають SPF, то це просто додатковий бонус — не більше того», — пояснює Россі.

Зрозуміти, чи треба наносити крем від сонця, можна за УФ-індексом — він розраховується з урахуванням різних чинників: від сезону до висоти над рівнем моря. Сонцезахисний крем не потрібен, тільки якщо УФ індекс дорівнює 1 або 2. Подивитися величину УФ-індексу можна в більшості додатків для відстеження погоди.

Помилка №4: наносити недостатньо крему

«Вам потрібен тонкий рівний шар на всій поверхні тіла – ось тому я рекомендую користуватися кремами, лосьйонами та емульсіями, а не спреями. Останні зручні, але недостатньо ефективні – фактично на вас осідає хмара з крапель і виходить своєрідна сітка. Працювати спрей буде лише у випадку, якщо ви наносите його з досить близької відстані і не пропускаєте жодну ділянку», — каже Россі.

Рекомендована норма крему: два міліграми на квадратний сантиметр шкіри. Для тіла це приблизно дві столові ложки – можеш використовувати її як мірний «стакан», для обличчя в середньому – від чверті до третини чайної ложки.

Помилка № 5: вірити, що базова засмага захищає шкіру

А ти колись починала за місяць чи два ходити до солярію, щоб не обгоріти на морі під час відпустки? Цей лайфхак жінки почали використовувати ще дуже давно, проте ідея про те, що базова засмага — це «природна SPF», популярна й досі.

«Безпечної засмаги не існує — це одна з найбільших помилок, з якими доводиться боротися лікарям, — каже Россі. — Думка про те, що треба отримати один опік, аби захистити себе від іншого абсурдна».

За словами лікаря, у більшості соляріїв використовується випромінювання UVA, яке призводить до швидкого вироблення пігменту. (Нагадуємо, у комплекті з ним йде фотостаріння!) «Мелатонін не захистить вас від UVB – зрештою, вийшовши на вулицю, ви обгорите», – каже Ентоні.

Помилка №5: не захищати очі

«Сонцезахисні окуляри – це не просто гарний аксесуар, вони справді важливі. Окуляри не лише прикривають від променів шкіру біля очей, а й захищають рогівку — наприклад, вплив ультрафіолету може спровокувати розвиток катаракти», — пояснює Россі.

Помилка №6: наносити крем на пляжі

Збираєш провести час на вулиці – нанеси на тіло крем до того, як вийдеш із дому, і ніколи не порушуй це правило!

«Як будь-якому іншому місцевому засобу для догляду за шкірою, крему від сонця потрібен час, щоб утворити на шкірі рівномірну плівку та забезпечити її адекватний захист, — каже дерматолог Ранелла Хірш. — Чомусь дуже багато хто вважає, що фізичні SPF-фільтри починають працювати відразу ж, але це не так».

Помилка №7: ігнорувати інші ділянки шкіри.

…а також верхню частину вух, повіки, задню частину шиї, губи та стопи – є безліч місць на тілі, які ми забуваємо змастити кремом. «Лінію проділу ігнорують майже всі: людям здається, що волосся забезпечує достатній захист. Насправді це одна з найчутливіших ділянок, яка, до того ж, постійно перебуватиме під сонцем — якщо, звичайно, ви не носите головний убір», — каже Хірш

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...