...
ГоловнаЗдоров'яПровокує аварії, не викликає рак: 5 фактів про геморой, про які не...

Провокує аварії, не викликає рак: 5 фактів про геморой, про які не всі знають

Підпишіться на нас:

Незважаючи на широку поширеність геморою, говорити про хворобу не прийнято. Навіть ті, хто вже зіткнувся з хворобою, не поспішають звертатися до лікаря через банальний сором. Часто пацієнти приходять до лікаря лише тоді, коли хвороба вже перебуває у запущеній стадії та викликає нестерпні страждання.

Згідно зі статистикою, геморой має чи не кожен другий. І це зовсім не хвороба літніх людей – її діагностують і у людей середнього віку, причому останніми роками ця недуга помолодшала.

Це захворювання, при якому ушкоджуються гемороїдальні вузли, розташовані навколо анального отвору. До їх ушкоджень можуть призвести різні причини: може бути тромбоз, запалення, травма. Найбільш поширені ознаки геморою – сильний біль, кровотеча.

Довге сидіння на унітазі може спровокувати геморой

Викликати геморой може величезна кількість факторів. Одні пов’язані зі спадковістю, інші є наслідком нашого способу життя.

Серед найпоширеніших факторів – неправильне харчування. Нестача клітковини в організмі може призвести до проблем із травленням та запорами. Це спричинить напруження при запорі, що й спровокує пошкодження гемороїдальних вузлів. Подібним чином діє недостатнє споживання рідини.

Сидяча робота – також фактор ризику, як і часті діареї, вагітність, зловживання алкоголем.

Ходити в туалет потрібно вчасно – стримування позову шкідливо, але сам похід у туалет не повинен займати багато часу. Проктологи не виключають, що кількість випадків геморою серед людей молодого та старшого віку в останні роки зростає, зокрема, і через цей фактор. Замість того, щоб проводити в туалеті 3-5 хвилин, які реально необхідні для всіх необхідних маніпуляцій, багато хто зависає на унітазі на півгодини, читаючи новини, листуючись з друзями і навіть вирішуючи робочі питання.

Геморой підвищує аварійність на дорогах та заважає зосередитися

Постійний біль та пов’язаний з ним дискомфорт очікувано викликають стрес та переживання. Свій внесок робить і неможливість обговорити свій стан навіть із близькими людьми – все це негативно впливає на працездатність.

Погіршити стан пацієнтів із гемороєм здатне не лише постійне сидіння в офісі, а й тривале перебування за кермом. Постійні пробки, багатогодинні поїздки посилюють тиск, не дають вчасно сходити до туалету – в результаті хвороба прогресує, біль стає дедалі сильнішим. Для тих, кому доводиться багато їздити, така ситуація може виявитися небезпечною. Сильний біль спричинить серйозний дискомфорт, у результаті зменшиться увага, а ризик потрапити в аварію зросте.

Геморой можна вилікувати без операції

Поширена думка, що вилікувати геморой без операції неможливо. Але це зовсім не так. Стратегію лікування лікар вибиратиме з урахуванням особливостей перебігу хвороби.

Важливою буде зміна раціону: потрібно буде їсти багато продуктів з клітковиною (фруктів та овочів), пити достатньо води, відмовитися від алкоголю, їсти менше жирної їжі.

Для профілактики геморою та послаблення його проявів важлива фізична активність – бігати марафони не доведеться, але почати ходити хоча б вилин 30 в день буде великим плюсом. Саме лікування може містити протизапальні препарати – мазі, креми, свічки, а також анальгетики. Точний перелік ліків підбере лікар.

Навіть у разі, якщо буде потрібна операція, хірургічне втручання може бути різним – малоінвазивним, у якому навіть не потрібна госпіталізація, чи серйозним, які вимагають кілька днів перебувати у клініці.

Геморой не викликає рак

Незважаючи на те, що геморой серйозно погіршує якість життя і може спричинити, наприклад, анемію, спровокувати появу раку це захворювання нездатне. Вченим поки що не вдалося виявити хоч якийсь зв’язок між гемороєм та злоякісними пухлинами.

Втім, дослідники відзначають, що люди, які страждають на геморой, часто просто не помічають ознаки раку кишечника. Поява червоної крові при дефекації – часта ознака як геморою, а й колоректального раку. Люди часто пов’язують кров саме з гемороєм, не думаючи про серйозніші проблеми зі здоров’ям. Вони займаються самолікуванням і не поспішають звернутися до лікаря – саме тому часто рак виявляють вже в занедбаній формі, коли лікувати його набагато складніше.

Це означає, що будь-які підозрілі симптоми, такі як поява крові, сильні запори або раптовий пронос без явних причин, болі при дефекації, є підставою для звернення до лікаря для консультації.

Не варто боятися або соромитися такого візиту, оскільки зволікання може лише погіршити стан. Чим швидше звернетесь за допомогою, тим ефективніше можна буде лікувати хворобу.

Провокує аварії, не викликає рак: 5 фактів про геморой, про які не всі знають

Якщо бажаєте відкрити завісу теми проктології ширше рекомедуємо прочитати  «Треба трошки потерпіти. Медичні хроніки» – це захоплива науково-популярна книга від проктологині Анастасії Пристаї. Ця книга – не лише джерело цінних знань, заснованих на власному досвіді, але й захопливі розповіді про труднощі, з якими стикаються лікарі, та героїчні зусилля, що вони докладають, аби рятувати здоров’я пацієнтів.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...

Онколог назвала свій улюблений фрукт, що «знижує ризик розвитку раку»

Онколог і за сумісництвом дієтолог з Вашингтона Ніколь Ендрюс прославилася в TikTok завдяки порадам у галузі харчування та...