Які сорти огірків краще підходять для засолювання та консервування

0
Які сорти огірків краще підходять для засолювання та консервування
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Огірки зі своєї грядки – найсмачніші та ароматні. Без хрустких огірків не обходиться жодне застілля. Консервовані огірки є невід’ємною частиною приготування різних страв.

Перед початком консервації слід відповісти на 3 головні питання:

  • Як вибрати найкращі сорти для засолювання
  • Як правильно вирощувати хрусткі огірки
  • Коли збирати плоди для засолювання

Перед тим як розпочати пошук відповідних сортів для засолювання, необхідно розібратися в самому процесі.

Технологія процесу просолювання огірків

У процесі засолювання м’якоть огірка починає вбирати сіль. У розсіл у свою чергу потрапляють частинки цукру, які розчиняються в огірковому соку. Щоб запустити процес плазмолізу, потрібно досягти оптимальної кількості солі в розсолі. Якщо додати дуже багато солі, то огірки вийдуть несмачні.

Досягти ідеального середовища можна лише за оптимальної концентрації молочнокислих бактерій. Якщо цукрів у розсолі недостатньо, почнуть з’являтися маслянокислі бактерії, які зіпсують смак. Процес повного просолювання займає трохи більше 8 днів. Після цього огірки можна вживати.

Швидкість і якість засолювання насамперед залежить від властивостей м’якоті огірка. Сіль повинна проникати через міцну шкіру, але огірок повинен зберігати свою щільність.

Кращі сорти та гібриди для засолювання

Щоб огірки вийшли хрусткими та смачними, необхідно заздалегідь вибрати відповідні сорти. При виборі рекомендується враховувати особливості вирощування. Деякі сорти огірків не підходять для вирощування на грядках.

Досвідчені господині рекомендують віддавати перевагу горбчастим сортам або гібридам. Щільна м’якоть у цих сортах здатна поступово вбирати розсіл.

Для засолювання ідеально підходять такі сорти огірків:

  • «Джерельце» F1. Це один із найстаріших гібридів, який вважається найкращим для засолювання. Гібрид був виведений понад 45 років тому і характеризується невибагливістю у догляді.
  • “Джерело”. Це традиційний український сорт огірків. Він створювався для максимально простого вирощування у відкритому ґрунті.
  • “Засолювальний” F1. Середньоранній гібрид відрізняється щільною м’якоттю і підходить для різних видів засолювання
  • “Зозуля” F1. Дорослі плоди популярного гібриду сягають 30 сантиметрів. Цей сорт вважається салатним, але молоді плоди можна використовувати для засолювання.
  • “Паризький корнішон”. Хрумкі невеликі огірочки вважаються найкращими для маринування.
  • “Бочковий” F1. Ранній гібрид огірків підходить для вирощування у плівкових теплицях.
  • “Сусіду на заздрість” F1. Цей стійкий гібрид простий у догляді та легко справляється з різними хворобами.

Всі сучасні самозапильні гібриди відмінно підходять для засолювання. Плоди не утворюють насіння, а м’якоть продовжує залишатися щільною та хрусткою.

Особливості вирощування засолювальних сортів

Огірки, які вирощуються для засолювання, потребують особливого догляду.

Земля повинна бути помірно вологою, а кущам потрібен регулярний полив. При недостатньому поливі може виникнути своєрідна гіркота, а при надлишку вологи рідка структура.

Досвідчені садівники не рекомендують часто використовувати азотні добрива, оскільки підвищення нітратів позначиться на якості засолювання.

Для  засолювання потрібно вибирати маленькі огірочки. Чим частіше робитиметься збір, тим більше нових огірків сформується на кущі. Щоб зібраний урожай не зів’яв, його потрібно помістити в темне прохолодне місце.

попередня статтяЯк м’ята “захищає” рослини на городі
наступна статтяДля чого досвідчені господині додають сіль у воду під час миття підлоги
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я