...
ГоловнаЗдоров'яЖодних симптомів: кожен п'ятий хворий на предіабет і не знає про це

Жодних симптомів: кожен п’ятий хворий на предіабет і не знає про це

Підпишіться на нас:

Якщо про діабет, його симптоми та причини виникнення більшість з нас мають хоч якесь уявлення, то про предіабетний стан чули небагато. Цей стан передує діабету 2-го типу. Лікарі запевняють, що вчасно вжиті заходи допоможуть зупинити погіршення стану та запобігти розвитку діабету.

Ще недавно вважалося, що це деякий проміжний стан між нормою і діагностованим діабетом 2-го типу, але в останні роки лікарі все частіше вважають предіабет окремим захворюванням.

Що таке предіабет?

Це порушення вуглеводного обміну, у якому рівень цукру в крові підвищується. При попередньому показники вже істотно перевищують норму, але все ж таки виявляються недостатньо високі, щоб був поставлений діагноз «діабет».

Інсуліну в організмі починає вироблятися недостатньо, тканини гірше реагують на нього – розвивається інсулінорезистентність, в результаті глюкоза не проникає у клітини, а накопичується у крові.

Якщо не вжити жодних заходів, предіабет прогресуватиме, стан погіршуватиметься, глюкози в крові побільшає – зрештою лікарі діагностують справжнісінький діабет 2-го типу з усіма наслідками.

Нагадаємо, що у пацієнтів з діабетом 2-го типу збільшено ризик розвитку проблем із серцем та судинами, частіше виникають проблеми з нирками, може виникнути сліпота, ймовірний ризик ампутації кінцівок. Ще один привід для хвилювань – предіабет зовсім не рідкісне захворювання. Згідно зі статистичними даними, ним хворіє приблизно кожен п’ятий українець, причому більшість і не підозрює про це.

Втім, є і хороші новини: своєчасно виявлений предіабетний стан лікується і усувається, а це означає, що діабет буде відстрочений або зовсім скасований.

Чому виникає предіабет?

Єдиної причини виникнення цього захворювання немає – свій внесок роблять багато чинників, з більшістю з яких можна і потрібно боротися.

Зайва вага

Це основний та найголовніший фактор ризику. Чим він вищий, тим вищий ризик появи передіабету та діабету. Абдомінальне ожиріння, у якому жир концентрується у районі живота, найнебезпечніше. Жінки, які мають охват талії більше 80 см, та чоловіки, у яких цей показник перевищує 94 см, у групі високого ризику.

Неправильне харчування

Раціон, в якому багато трансжирів, фастфуду, простих вуглеводів, цукру, ковбаси та сосисок та інших продуктів, шкідливість яких навіть не заперечується, завдає шкоди серцю і провокує набір ваги. Загалом, ті, хто харчується за такою системою, теж з великою ймовірністю можуть отримати предіабет.

Малорухливий спосіб життя

Ми мало рухаємося – їжу замовляємо з доставкою, а на роботу найчастіше не ходимо пішки, а добираємось на особистому чи громадському транспорті. Це призводить до того, що інсулін погано сприймається організмом, глюкоза витрачається погано – рівень цукру у крові зростає.

До факторів, зробити з якими нічого не можна, входить сімейна історія: якщо у близьких родичів був діабет, ризик захворіти на них збільшується. Свій внесок робить і вік – шанси на предіабет і діабет істотно збільшуються після 45 років, хоча ця хвороба значно помолодшала . У жінок, які перенесли під час вагітності гестаційний діабет, ймовірність захворіти на діабет 2-го типу також підвищена.

Як виявити предіабет?

Характерних ознак, які типові саме для предіабету, немає, але деякі симптоми можуть і повинні насторожити:

  • швидка стомлюваність;
  • складність у виконанні звичних дій на роботі;
  • проблеми із концентрацією уваги;
  • тривале загоєння ран.

Такі ознаки можуть виникнути і за інших хвороб, але якщо вони з’явилися без видимих причин, а крім цього є зайва вага та підвищений тиск – це однозначно привід для візиту до ендокринолога та обстеження.

Лікар проведе огляд та призначить обстеження. Найбільш інформативним є не просто визначення рівня цукру в крові, а аналіз на глікований гемоглобін. Підготуватись до нього простіше, а результат буде більш показовим.

Лікар запідозрить предіабет у тому випадку, якщо глікований гемоглобін 6-6,4% при нормі менше 6%, а глюкоза в крові буде між 5,6 та 6,0 ммоль/л при нормі менше 5,6 ммоль/л.

Предіабет у більшості випадків коригується – можна навіть спробувати обійтися без ліків, позбавившись зайвих кілограмів і скоригувавши раціон. Однак якщо ендокринолог призначить ліки, то нехтувати їх прийомом не можна – вони важливі для того, щоб хвороба не прогресувала та не розвинувся діабет 2-го типу.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Кишкові бактерії можуть спровокувати переїдання та збільшення ваги

У ході серії експериментів як на мишах, так і на людях, схильних до переїдання, у мікробіомах було виявлено...

Названий найкорисніший вид вівсянки: можна їсти щодня

Кетрін Карнац, доктор медичних наук, радить віддавати перевагу вівсяним пластівцям з мінімальною обробкою – якщо сумніваєтеся, шукайте на...

Вчені назвали точний вік, коли організм починає різко старіти

Вчені зі Стенфорда проаналізували кров та інші біологічні зразки 108 осіб віком від 25 до 75 років, які...

“Приводить до спалахів гніву”: вчені назвали вік, до якого дітям не можна часто користуватися планшетом

Дошкільнята, які використовують планшет для розваги, не завжди можуть справлятися зі своїми емоціями, що призводить до спалахів гніву,...