...

Які яблука найкорисніші, а які не варто їсти щодня

Підпишіться на нас:

Яблуко вважається одним із найбільш дієтичних фруктів, тому їсти його можна – і навіть потрібно – щодня. Однак яблука бувають різні, і по-справжньому корисними вважаються лише деякі сорти.

Їси яблука щодня? І правильно робиш! Вони містять багато клітковини та вітамінів, багаті на антиоксиданти та інші мікроелементи, які благотворно впливають на рівень холестерину та цукру в крові.

Незважаючи на те, що яблука такі корисні і доступні, назвати їх ідеальним видом фруктів все-таки не можна. Не кожне яблуко несе однаково велику користь нашому організму — і справа зовсім не в органічності плодів і вмісті в них нітратів або пестицидів.

Червоні, рожеві, жовті, різнокольорові… Яких тільки сортів яблук не має! Але оптимальними за складом нутрієнтів вважаються зелені яблука. Ну, або ті, у яких трохи «підрум’янений» бочок.

Найголовніша причина, чому зелені яблука корисніші за інші, полягає в тому, що в них менше цукру – приблизно на 15-20%, ніж в інших сортах. А значить, у них менше калорій та вуглеводів.

Менш виражений солодкий смак — важлива, але не єдина причина, через яку зелені яблука кращі за червоні й жовті. Їх шкірка містить більше вітамінів, а м’якоть – заліза та аскорбінової кислоти. Більше в зелених яблуках і пектину — компонент, який бере участь в обміні речовин і покращує перистальтику кишечника.

А ще кислуватий присмак зелених яблук допомагає процесам травлення їжі. Ця кислота, що міститься в плодах, перешкоджає утворенню карієсу. Яблука інших сортів теж корисні як для травлення, так і для здоров’я порожнини рота – але все ж таки трохи менше.

Звичайно, повністю відмовлятися від усієї різноманітності яблучного світу не варто. Але для щоденного перекушування краще вибирати зелені яблука. Особливо, якщо є мета знизити кількість цукру в раціоні та схуднути.

А от якщо, наприклад, людина потребує зміцнення здоров’я серцево-судинної системи, їй краще їсти червоні яблука. У їхній шкірці міститься більше поліфенолів, корисних для серця.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я